Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog društva u medije, UNESCO i Evropska unija (EU) sproveli su drugu fazu projekta “Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj”. U sklopu projekta, koji finansira EU, UNESCO je u saradnji s platformom Raskrinkavanje sproveo internu obuku o provjeri činjenica i data novinarstvu u medijima u Bosni i Hercegovini.

“U ‘hiperpovezanom’ društvu u kojem danas živimo mediji imaju ključnu ulogu u tome da informišu tačno i kroz provjerljive izvore kako bi se izbjeglo ponavljanje obmanjujućih i lažnih informacija”, rekao je Darko Brkan, član uredništva Raskrinkavanja, nezavisne platforme koja se bavi provjerom činjenica i koja je članica Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN). 

“Ovo posebno važi za zemlje s politički složenim okruženjima poput Bosne i Hercegovine, gdje dezinformacije mogu lako uticati na mišljenja, izbore i postupke ljudi, što u konačnici može dovesti do pogubnih, ozbiljnih posljedica”, kazao je Brkan.

U decembru 2022. godine, UNESCO je, u saradnji s Raskrinkavanjem, sproveo interni trening o provjeri činjenica i data novinarstvu u medijima u Bosni i Hercegovini. Fokus.ba (medij iz Sarajeva) i Direkt Portal (regionalni online portal iz Trebinja), odabrani mediji, iskazali su zadovoljstvo zbog saradnje s fact-checking platformama i prilike da dobre prakse u provjeri činjenica prenesu unutar svojih redakcija.

Grupisan u tri modula, program obuke uključivao je, između ostalog, metodologije i alate za provjeru činjenica, naučno izvještavanje, provjeru izvora, kao i IFCN kodeks načela i osnove organizovanja i vođenja redakcija za provjeru činjenica unutar medijskih kuća. U Bosni i Hercegovini nekoliko glavnih i regionalnih medija ima koristi od obuke o provjeri činjenica. 

Brkan je istakao da lokalni mediji vode borbu s primjenom provjere činjenica u svom radu budući da imaju vrlo ograničena sredstva te da je ključno motivisati ih u tome, jer su bliski lokalnim zajednicama, pa samim time imaju i veliku odgovornost.

Novinari/ke portala Fokus.ba i portala Direkt učestvovali/e su u edukaciji 16. i 18. decembra 2022. godine. 

“Provjera činjenica iziskuje mnogo resursa, zbog čega ova praksa danas nije tako raširena u medijima; novinarstvo se sada takmiči s beskonačnim i besplatnim informacijama koje se proizvode trenutno, ubrzao nam se ritam rada”, rekao je Dinko Dundić, glavni i odgovorni urednik portala Fokus.ba. 

“Samim tim takvi su projekti vrlo vrijedni, jer dobijamo priliku da proširimo praksu provjere činjenica u našem radu i povećamo svoj kredibilitet u javnosti”, kazao je Dundić.

Trening je završen praktičnim obukom i mentorstvom za medije kako bi stečeno znanje o provjerama činjenica primijenili u svom radu te razvili konkretne planove i ideje za budući razvoj. Novinari/ke su na temelju obuke i mentorske podrške kreirali četiri priče bazirane na provjeri činjenica.

“Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati u ovom projektu. U najgorem slučaju, dezinformacije potkopavaju novinarstvo i utiču na pojedince i društvo u cjelini. Ponekad smo neozbiljni ili to doživljavamo kao šalu; ipak, to je velika opasnost. Veselimo se radu i pronalaženju načina da provjera činjenica postane održivi dio naše interne prakse”, rekla je Milanka Kovačević, urednica i novinarka portala Direkt. 

Unutar ovog projekta UNESCO je podržao internu obuku 12 drugih medija u jugoistočnoj Evropi, čime je doprinio da 89 novinara/ki praksu provjere činjenica intergriše u svoj rad. Ovaj projekat realizovan je u saradnji s organizacijama za provjeru činjenica u cijeloj regiji. Također, 169 novinara/ki prošlo je obuku kroz UNESCO-vo partnerstvo s P24, lokalnom organizacijom koja promoviše novinarsku uredničku nezavisnost u Turskoj, s ciljem razvoja novih inicijativa za provjeru činjenica u ovoj zemlji. 

(UNESCO)

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic