Idi na sadržaj

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

Sofija Tovarović

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog društva u medije, UNESCO i Evropska unija (EU) sproveli su drugu fazu projekta “Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Evropi i Turskoj”. U sklopu projekta, koji finansira EU, UNESCO je u saradnji s platformom Raskrinkavanje sproveo internu obuku o provjeri činjenica i data novinarstvu u medijima u Bosni i Hercegovini.

“U ‘hiperpovezanom’ društvu u kojem danas živimo mediji imaju ključnu ulogu u tome da informišu tačno i kroz provjerljive izvore kako bi se izbjeglo ponavljanje obmanjujućih i lažnih informacija”, rekao je Darko Brkan, član uredništva Raskrinkavanja, nezavisne platforme koja se bavi provjerom činjenica i koja je članica Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN). 

“Ovo posebno važi za zemlje s politički složenim okruženjima poput Bosne i Hercegovine, gdje dezinformacije mogu lako uticati na mišljenja, izbore i postupke ljudi, što u konačnici može dovesti do pogubnih, ozbiljnih posljedica”, kazao je Brkan.

U decembru 2022. godine, UNESCO je, u saradnji s Raskrinkavanjem, sproveo interni trening o provjeri činjenica i data novinarstvu u medijima u Bosni i Hercegovini. Fokus.ba (medij iz Sarajeva) i Direkt Portal (regionalni online portal iz Trebinja), odabrani mediji, iskazali su zadovoljstvo zbog saradnje s fact-checking platformama i prilike da dobre prakse u provjeri činjenica prenesu unutar svojih redakcija.

Grupisan u tri modula, program obuke uključivao je, između ostalog, metodologije i alate za provjeru činjenica, naučno izvještavanje, provjeru izvora, kao i IFCN kodeks načela i osnove organizovanja i vođenja redakcija za provjeru činjenica unutar medijskih kuća. U Bosni i Hercegovini nekoliko glavnih i regionalnih medija ima koristi od obuke o provjeri činjenica. 

Brkan je istakao da lokalni mediji vode borbu s primjenom provjere činjenica u svom radu budući da imaju vrlo ograničena sredstva te da je ključno motivisati ih u tome, jer su bliski lokalnim zajednicama, pa samim time imaju i veliku odgovornost.

Novinari/ke portala Fokus.ba i portala Direkt učestvovali/e su u edukaciji 16. i 18. decembra 2022. godine. 

“Provjera činjenica iziskuje mnogo resursa, zbog čega ova praksa danas nije tako raširena u medijima; novinarstvo se sada takmiči s beskonačnim i besplatnim informacijama koje se proizvode trenutno, ubrzao nam se ritam rada”, rekao je Dinko Dundić, glavni i odgovorni urednik portala Fokus.ba. 

“Samim tim takvi su projekti vrlo vrijedni, jer dobijamo priliku da proširimo praksu provjere činjenica u našem radu i povećamo svoj kredibilitet u javnosti”, kazao je Dundić.

Trening je završen praktičnim obukom i mentorstvom za medije kako bi stečeno znanje o provjerama činjenica primijenili u svom radu te razvili konkretne planove i ideje za budući razvoj. Novinari/ke su na temelju obuke i mentorske podrške kreirali četiri priče bazirane na provjeri činjenica.

“Veliko nam je zadovoljstvo sudjelovati u ovom projektu. U najgorem slučaju, dezinformacije potkopavaju novinarstvo i utiču na pojedince i društvo u cjelini. Ponekad smo neozbiljni ili to doživljavamo kao šalu; ipak, to je velika opasnost. Veselimo se radu i pronalaženju načina da provjera činjenica postane održivi dio naše interne prakse”, rekla je Milanka Kovačević, urednica i novinarka portala Direkt. 

Unutar ovog projekta UNESCO je podržao internu obuku 12 drugih medija u jugoistočnoj Evropi, čime je doprinio da 89 novinara/ki praksu provjere činjenica intergriše u svoj rad. Ovaj projekat realizovan je u saradnji s organizacijama za provjeru činjenica u cijeloj regiji. Također, 169 novinara/ki prošlo je obuku kroz UNESCO-vo partnerstvo s P24, lokalnom organizacijom koja promoviše novinarsku uredničku nezavisnost u Turskoj, s ciljem razvoja novih inicijativa za provjeru činjenica u ovoj zemlji. 

(UNESCO)