Idi na sadržaj

Istina protiv dezinformacija: Borba protiv zlonamjernog stranog utjecaja na Zapadnom Balkanu

Sofija Tovarović

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” učestvovalo je na 2. godišnjem kosovskom samitu o miru i demokratiji (KPDS), koji su organizovali Sbunker, Nova društvena inicijativa (NSI) i Kosovski centar za sigurnosne studije (KCSS). Ova regionalna konferencija već drugu godinu služi kao vitalna platforma za poticanje dijaloga i saradnje na Zapadnom Balkanu.

Konferencija se održala 20. i 21. septembra u Prištini, u hibridnom formatu. Razlikovanje između istine i dezinformacija svakako je vještina koju svi trebamo usavršiti, sada više nego ikad, a to je ujedno i tema koja je obilježila ovogodišnji samit.

Jedan od govornika na ovom panelu bio je i izvršni direktor Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Darko Brkan.

“Mislim da je bitno naglasiti potrebu da cijeli region što prije adresira problem borbe protiv dezinformacija, jednog od najvećih izazova za demokratiju trenutno. Osim jačanja programa medijske pismenosti, kredibilnog novinarstva, kao i podrške inicijativama provjere činjenica, najvažnije je biti dio legislativnih procesa koji se trenutno dešavaju u EU i koji će vjerovatno biti presudni za ovo pitanje. Nemoguće je boriti se protiv dezinformacija i generalno štetnog sadržaja online bez regulisanja velikih online platformi, i jedini način na koji će Zapadni Balkan postati dio toga jeste da EU prihvati dvije činjenice: da građani regiona moraju dobiti istu zaštitu i sigurnost u digitalnom svijetu kao građani EU, kako se ne bi desili procesi koji bi unazadili region još više, te kako je nemoguće zaštititi EU od digitalnih prijetnji bez da se ista pravila za platforme ne primjene bar i na naš region”, istakao je Brkan.

Neke od tema o kojima se dodatno diskutovalo kroz različite panele na samitu su:

ključni pokazatelji malignog stranog utjecaja na Zapadnom Balkanu; mjere i strategije kibernetičke sigurnosti koje bi regija trebala usvojiti za zaštitu kritične infrastrukture i sistema od stranog uplitanja, uključujući kibernetičke napade; uloga koju organizacije za provjeru činjenica i programi medijske pismenosti igraju u borbi protiv dezinformacija i propagandnih kampanja koje potječu od stranih aktera; regionalni angažman s organizacijama civilnog društva, nezavisnim medijima i lokalnim inicijativama za promicanje transparentnosti, odgovornosti i demokratskih vrijednosti.