Idi na sadržaj

Istinomjer analiza: Mediji u BiH – Da li smo mi bili na istim protestima?

protesti-400x300Da je novinarstvo profesija na lošem glasu u BiH znali smo i prije posljednjih događaja, ali smo se posljednjih nekoliko dana u to mogli uvjeriti na najgori mogući način.

Pored jeftine nacionalističke propagande političkih stranaka, o kojoj je Istinomjer pisao jučer, proteste koji su počeli u Tuzli i proširili se na druge gradove pratile su upravo nevjerovatne laži i dezinformacije koje su prenosili i lokalni i inostrani mediji. Istinomjer se do sada nije bavio analizama medijskog izvještavanja i medijske odgovornosti, no ovog puta se organizirano širenje netačnih informacija nametnulo kao tema iz jasnog razloga. Očigledno je da se djelovanje medija tokom proteklih nekoliko dana direktno nadovezuje na djelovanje političkih stranaka i nosioca vlasti, te da se medijsko “spinovanje” koristi upravo u svrhu izbjegavanja odgovornosti samih političara i funkcionera na vlasti, sa očitim ciljem da se nezadovoljni radnici/e, nezaposleni, mladi, te svi/e građani/ke koji ovih dana neprestano protestuju na ulicama Bosne i Hercegovine, organiziraju građanske plenume i pokušavaju se direktno uključiti u donošenje odluka od kojih im zavise životi – proglase za “huligane”, rušilačku “rulju”, etničke i nacionalne “neprijatelje”, agente “centara moći”, ili bilo čime što bi pomoglo da se u javnom prostoru ne razgovara o odgovornosti nosioca vlasti i ne analizira situacija koja je dovela do masovnog bijesa i izražavanja nezadovoljstva. Brojni mediji, a naročito javni servisi, zdušno su se uključili u ovaj projekat, objavljujući nepotvrđene, neprovjerene i lažne vijesti, suprotno sa svim standardima profesije.

Pogledajmo, stoga, hronologiju najvećih neistina koje smo ovih dana imali prilike da čitamo, gledamo i slušamo.

Četvrtak, 06.02.

Pljačka tržnog centra „Omega“

Jedna od prvih neistinitih informacija koja se pojavila u javnosti objavljena je nakon drugog dana protesta radnika/ca u Tuzli, kada je javnosti prenešeno da demonstranti u ovom gradu pljačkaju i demoliraju tržni centar Omega. Informaciju su, prema pisanju pojedinih medija, potvrdili portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Izudin Šarić, kao i dopisnica Fene iz ovog grada. Niko se naknadno nije potrudio da objasni kako to da je ovakva informacija mogla biti potvrđena iz ova dva izvora, s obzirom da je bila – potpuno netačna. Vijest je vrlo brzo demantovanai to od strane samog navodno opljačkanog tržnog centra Omega, a istu noć kada je ova informacija plasirana u javnost, potvrđeno je  putem Twitter profila dopisnika Al Jazeera Balkans iz Tuzle, da tržni centar Omega uopšte nije oštećen, niti opljačkan. Na njegovom profilu objavljena je fotografija koja pokazuje da je tržni centar u najboljem redu, što je objavila i lokalna tuzlanska televizija Slon, čija je ekipa snimila neoštećeni tržni centar. Koliko je do sada poznato, niko se nije izvinio zbog prenesene dezinformacije, koja je, prije nego što je demantovana služila kao “krunski dokaz” da su demonstranti pljačkaši, huligani, kriminalci i tome slično.

Povrijeđeni policajac u kritičnom stanju

Istog dana, od strane MUP-a TK plasirana je i informacija da se jedan od dvojice, u neredima ozljeđenih policajaca u Tuzli, nalazi u životnoj opasnosti, no ova informacija je istog dana demantovana iz Kliničkog centra u Tuzli, koji je potvrdio da niko od povrijeđenih nije životno ugrožen.

Petak, 07.02.

Grupa “Udar” sprema državni udar

Nakon što su se pojavile najave da će se protesti dogoditi i u Banja Luci i Prijedoru, na diskreditaciju protesta “pokrenuli” su se i mediji u Republici Srpskoj. Agencija SRNA je, tako, u petak objavila članak u kom su prenijete tvrdnje Aleksandra Vranješa, profesora na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci, da su protesti pokrenuti kako bi se “zbacila legalno izabrana vlast”, a sve sa ciljem uspostavljanja drugačijeg ustavnog uređenja. Vranješ je dalje “analizirao” teze koje je sam postavio, pa zaključio da se protesti ne mogu “proširiti na Republiku Srpsku” jer je ovaj politički program u tom dijelu Bosne i Hercegovine neprihvatljiv.

Ove tvrdnje prenesene su kao činjenice, a ne kao njegovo lično mišljenje, iako ni sam Vranješ, ali ni agencija koja ih je objavila, nisu ponudili nikakav izvor ili dokaz za sve što je navedeno. Niko iz navedene grupe nije kontaktiran kako bi potvrdio ove informacije koje su se uskoro uspostavile kao potpuno netačne, budući da zahtjevi koje je utvrdio Plenum građana Tuzlanskog kantona nisu imali ama baš nikakve veze sa ustavnim uređenjem. No, to nije spriječilo Vranješa da upotrebljava formulacije poput “Oni /’Udar’/ doslovno smatraju” ili  ”Oni pozivaju Srbe i Hrvate”, upravo kao da je netom prije davanja izjave obavio razgovor sa svim članovima ove grupe.

Ovaj huškački nastrojen članak, baziran na netačnim tvrdnjama i sa jasnom tendencijom podizanja nacionalnih tenzija, uspostaviće trend izvještavanja mainstream medija u Republici Srpskoj o protestima, koji će se nastaviti i u narednim danima.

Subota, 08.02.

“Droga spid“ rasturana među demonstrantima u Sarajevu

Nakon što su protesti eskalirali, pa je u Tuzli, a potom i Sarajevu, Zenici i Mostaru, došlo do paljenja zgrada Vlada u ovim kantonima, u javnost je plasirana informacija da je MUP Kantona Sarajevo tokom protesta zaplijenio 12 kilograma amfetamina, poznatog pod nazivom “speed”.

„Samo da dodam da je policija oduzela tokom održavanja protesta 12 kilograma droge spida, koju su neki pokušali da rasturaju”, navodno je izjavio Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić za Agenciju Anadolija. Međutim, ista ta informacija, koja je poslužila brojnim političarima da pokušaju diskreditovati demonstrante, demantovana je dan poslije od strane istog portparola MUP-a KS, koji ju je navodno potvrdio prethodnog dana. Istina je da je policija zaplijenila veću količinu droge i oružja istog onog dana kada su održavani protesti, ali, kako je naveo Nefić, radilo se o potpuno drugom dijelu grada od onoga u kojem su se dešavali protesti, te da ova droga nije imala nikakve veze sa demonstracijama:

„Kada govorimo o pronađenih 12 kilograma spida treba napomenuti da su pripadnici Odjela za borbu protiv narkotika u svojim redovnim aktivnostima lišio slobode tri osobe i kod njih je pronađeno 12 kilograma spida, puška, municija i još neki predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnog djela”, rekao je portparol MUP-a KS Irfan Nefić za Klix.ba, te izričito naglasio kako je droga pronađena na području Novog Grada i Ilidže, a ne na protestima. Ko je bio “autor” prve izjave koju je prenijela Anadolija, nikada nije ispitano niti utvrđeno. Ponovo, mediji koji su lažnu vijest prenijeli nisu se potrudili da saznaju odakle je došla, koji je bio njen izvor i kako se moglo desiti da takva vijest bude puštena u javnost od strane jedne novinske agencije.

Zahtjevi demonstranata za ukidanjem kantona i entiteta

U subotu je više internet portala objavilo tekst pod nazivom  ”Manifest “Nova Bosna i Hercegovina””, koji je opisan kao saopštenje u kom su predstavljeni zahtjevi organizacija Udar i Revolt iz Tuzle. Između ostalih, u navodnim zahtjevima ovih grupa koje su učestvovale u protestima, našli su se i oni za ukidanje kantona i entiteta, ali i posebno zanimljiv “zahtjev” koji je očito trebao poslužiti kao dokaz političke pozadine protesta:

“Ostavka Bakira Izetbegovića i Nebojše Radmanovića predsjednika Bosne i Hercegovine, te prijelazno preuzimanje vlasti od strane Željke Komšića (Gosp. Komšić je educiran u jednoj od top 5 svjetskih institucija u smijeru političkih nauka. dok Izetbegović ima diplomu arhitekta a Radmanović diplomu sa filozofskog fakulteta.)”

“Manifest – Nova BiH”, ubrzo je demantovan od strane obje navedene organizacije, od kojih je Istinomjer dobio odgovor da ne samo što ovi zahtjevi nisu nikada objavljeni s njihove strane, već ih niko nikada nije kontaktirao i pitao za ove zahtjeve, niti su oni bili objavljeni na njihovim Facebook stranicama, kako su to prenijeli neki mediji. Članci sa ovim tekstom još uvijek se mogu naći na internetu, a mediji koji su ih prenijeli nisu objavili demant koji su poslali “Revolt” i “Udar”.

Istog dana, putem agencije Srna plasirana je i informacija da je na Facebook stranici “Udara” objavljen i proglas Kongresa Bošnjaka svijeta od 20. novembra 2011. godine, kojim se od “Skupštine BiH” traži povratak “Ustava Republike BiH iz 1992. godine”. Ovu informaciju su također demantovali iz Revolta i Udara, te potvrdili da Facebook stranica na kojoj je objavljen proglas nema veze sa organizatorima i učesnicima protesta i da im se niko nije obratio kako bi ovu informaciju provjerio prije objave – što bi svakako trebao biti osnovni profesionalni standard pri objavljivanju vijesti. Da li se u ovom slučaju radilo o pukoj neprofesionalnosti i needukovanosti novinara/ki koji su prenijeli potpuno neprovjerene i nepotvrđene informacije, ili o ciljanom plasiranju lažnih vijesti koje bi pogodovale interpretaciji protesta kao nacionalnog, a ne socijalnog bunta, vjerovatno i nije teško zaključiti.

Izgorio veći dio Arhiva BiH

Kada je zapaljena zgrade Predsjedništva BiH, požar je prvo zahvatio prostorije u kojima je smješten Arhiv BiH, a arhivista ovog zavoda Andrej Rodinis je za Fenu rekao da je „izgorila građa neprocjenjive vrijednosti“. Prva vijest o paljenju arhiva, objavljena na portalu Klix, otpočeta je standardnim “huliganima”, kao i prethodne vijesti o demoliranju tuzlanskog tržnog centra. No, kasnije se ispostavilo da se dio “huligana” organizovao i kako bi ugasio požar u arhivu, a oni koji su gasili ovu zgradu, rekli su kako je većina građe sačuvana i kako su zapravo izgorile kancelarije u kojima se nalazio mali dio građe, a ne sam depo u kom bi trebali biti pohranjeni svi arhivski dokumenti. Zanimljivo je da mediji ni ovdje nisu pokušali uraditi svoj posao do kraja i provjeriti kolike su stvarno razmjere štete, ali ni ispitati odgovornost samog Arhiva za to što se dio građe našao na mjestu koje, očigledno, nije pružalo adekvatnu zaštitu vrijednih materijala.

Ponedjeljak, 10.02.

“Tenkovi” na granici

U ponedjeljak ujutro, nakon što je Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, u javnost iznio spekulativnu informaciju kako postoji “mogućnost” da EU pošalje svoje trupe u BiH zbog novonastale situacije, na društvenim mrežama je osvanula fotografija vojne opreme koja stoji na granici sa BiH. Mediji su požurili da prenesu neprovjerene statuse sa Facebook profila ljudi koji su podijelili ovu fotografiju, uz komentare da se radi o tenkovima koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu i to, ni manje ni više, zbog protesta koji se dešavaju u bh. gradovima. Noi i ova informacija vrlo brzo je demantovana od strane Granične policije BiH:

”U cilju sprječavanja daljeg širenja dezinformacija u vezi fotografija vojnih vozila – gusjeničara na vučnim vozilima na parkingu Međunarodnog graničnog prijelaza Gradina obavještavamo vas da se radi o za izvoz namijenjenim vojnim vozilima – gusjeničarima sa isključivo radarskom opremom, koja se na tom mjestu nalaze od 05. Veljače 2014. godine. Graničnoj policiji BiH je u skladu sa zakonskim procedurama najavljen izvoz ove vojne opreme za Mađarsku, ali 05. veljače 2014. godine vučnim vozilima sa vojnom opremom nije dopušten ulaz u R. Hrvatsku dok izvoznik iz BiH ne priloži svu potrebnu dokumentaciju za izvoz u zemlje EU, zbog čega stoje na parkingu MGP Gradina”, saopšteno je istog dana iz Granične policije. Ponovo, profesionalnim medijima bi vjerovatno trebala biti zanimljiva informacija da je BiH krenula izvoziti gusjeničare, a da za to nije pripremila adekvatnu dokumentaciju, pa bi se moglo očekivati da će se pozabaviti praćenjem ove vijesti i ispitivanjem zašto uopšte gusjeničari stoje na granici, ako procedura za njihov izvoz nije kompletirana. No,nakon što se saznalo da se ne radi ni o kakvoj vojnoj sili koja je krenula da zaustavi proteste, vijest je samo nestala iz medija.

Utorak, 11.02.

Sprema se “napad” na Republiku Srpsku iz Federacije BiH

Korak dalje od “Srne” u korištenju propagandnih metoda za potpirivanje međunacionalnih strahova načinio je PressRS, objavivši možda i najbezumniju neistinu, neprovjerenu informaciju ili medijski spin – kako god bi se ovaj primjer antinovinarstva već mogao nazvati – u posljednjih nekoliko dana.U utorak 11. februara, na naslovnoj strani ovog lista našao se članak pod naslovom „Demonstrantima obećano oružje za napad na RS!!!“, sa zastrašujućim nadnaslovom “Neredi u Federaciji sve više mirišu na rat”. Kao izvor ovih apokaliptičnih “vijesti” naveden je izvjesni “politički analitičar iz Tuzle”, Mehmedalija Nuhić. Uz ovakav naslov, objavljen je i dramatičan tekst u najboljem maniru teorija zavjere, sa tvrdnjama poput ove: “Nuhić ističe da su pojedini aktivisti neformalne organizacije “Udar” boravili u inostranstvu, gdje su im pojedine obavještajne službe stavile na raspolaganje magacine naoružanja.”

“Pojedini aktivisti”, “pojedine službe” i nedefinirano, ali svakako prijeteće “inostranstvo” su, naravno spomenuti bez ikakvog izvora, dokaza, imena ili naziva, a same članove tuzlanskih grupa, ponovo, niko nije ni pokušao kontaktirati kako bi provjerio ove informacije. PressRS je, dakle, sebi dopustio da objavi vijest o tome da je “izbijanje rata” takoreći već počelo, bez ikakvih izvora osim poluanonimnog “političkog analitičara”, koji se također nije pozvao ni na šta osim na sopstvene nevjerovatne tvrdnje o ljudima sa kojima nije imao nikakvog kontakta.

Slične tvrdnje o “spremnim autobusima sa demonstrantima koji su krenuli iz FBiH u RS”, mogli smo čuti i jučer od predsjednika RS Milorada Dodika i predsjednika Boračke organizacije RS Pantelije Ćurguza, uz tezu koju su već drugog dana protesta uspostavili premijerka RS Željka Cvijanović i predsjednik RS Milorad Dodik, da su neredi iz FBiH trebali biti prenešeni u RS. Da se radi o klasičnom skretanju pažnje sa problema građana u RS na “haos u Federaciji”, izmišljene autobuse i oružane napade, može nam naznačiti i današnji zahtjev Udruženja veterana RS za ostavkama Ranka Škrbića, ambasadora BiH u Beogradu i predsjednika BORS-a Pantelije Ćurguza. Iz ovog poziva veterana, ali i poziva opozicije u RS za raspisivanje prijevremenih izbora, jasno se vidi da stanje u ovom entitetu nije sjajno niti “apsolutno sređeno” – kako ga je u svom prvom očitovanju o protestima opisala Željka Cvijanović – te da se “autobusi i oružje iz Federacije” koriste kao očajnički potez za skretanje pažnje sa razloga za nezadovoljstvo građana/ki stanjem u ovom entitetu. U danima koji dolaze, biće posebno zanimljivo pratiti kako će svi ovi mediji objasniti izostanak “oružanog napada” koji su koliko danas najavljivali, bez ikakvih skrupula.

Rektorat Univerziteta u Sarajevu zabranio održavanje Plenuma građana i građanki Sarajeva

U trenutku završavanja ovog teksta, još jedna lažna informacija objavljena je u, koliko nam je za sada poznato, dva elektronska medija – Federalnoj televiziji i Televiziji Sarajevo. Plenum je zakazala grupa građana/ki za sutra u 17:30 u prostorijama unutar Kampusa sarajevskog Univerziteta. No, tokom današnjih protesta u Sarajevu, nepoznate osobe počele su okupljenimadijeliti letke na kojima je navedeno pogrešno mjesto i vrijeme ovog skupa. Plenum građana i građanki Sarajeva demantovao je da je ovaj skup pomjeren i potvrdio da će se on održati kako je to i bilo najavljeno. To, međutim nije spriječilo ove dvije televizije da, kao provjerenu informaciju, objave vijest da je Plenum otkazan, jer je rektor Univerziteta u Sarajevu zabranio korištenje prostorija u kampusu. Vijest je demantovana takoreći istog trenutka kada je objavljena.

O čemu će nas lagati sutra?

Neprovjeravanje informacija, nekontaktiranje “druge strane” koja se diskreditira ili za nešto optužuje, objavljivanje tekstova naručenih od političkih partija ili nosioca vlasti, izmišljanje senzacionalističkih vijesti, pozivanje na nepostojeće “činjenice”, nedostatak čak i pokušaja dokazivanja objavljenih tvrdnji  – sve su ovo standardne “boljke” medijske scene u BiH, koje su u uzavreloj atmosferi protesta potpuno eksplodirale.

Međutim, ono što u ovom slučaju posebno zabrinjava, je činjenica da su mnoge od ovih dezinformacija plasirale novinske agencije poput Fene, Srne ili Anadolije. Agencijske vijesti prenose skoro sve medijske redakcije, te ih rijetko kada provjeravaju, podrazumijevajući da je to posao koji je već obavila agencija prije nego što je objavila informaciju. Podrazumijeva se, samim tim, da bi i odgovornost agencija za objavljivanje vijesti morala biti veća i da same agencije sebi nikako ne bi smjele dopustiti ništa od onoga što je u ovom tekstu opisano. Kako se to ipak dogodilo, princip automatskog prenošenja agencijskih vijesti doveo je do toga da su se očiti medijski falsifikati ogromnom brzinom širili javnim prostorom. Budući da je većina lažnih informacija vrlo brzo demantovana, građani i građanke BiH našli su se u situaciji u kojoj je postalo skoro nemoguće prepoznati istinitu vijest i razlikovati je od lažne. Tako je udruženi medijski spin, koji se vrlo često služio osudama “pokušaja da se izazove haos” (u državi, entitetima ili kantonima), zapravo poslužio kao glavni generator izazivanja inforrmacijskog haosa, koji je nesumnjivo usmjeren na oslabljivanje bunta koji je izbio na ulicama bh. gradova.

Tako su, dakle, stajale stvari sa medijskim izvješavanjem o protestima do današnjeg dana. Šta će nam dalje prirediti “nezavisni i objektivni” bosanskohercegovački mediji, vjerovatno ćemo ubrzo saznati. S obzirom da su se neistine tokom posljednjih nekoliko dana objavljivale kontinuirano i organizovano prenosile u gotovo svim postojećim medijima u BiH (i šire), ne treba sumnjati da će se sa ovom praksom nastaviti i dalje.