Istinomjer i Raskrinkavanje: Pridržavati se profesionalnih i etičkih standarda u izvještavanju o Ukrajini

Napad Rusije na Ukrajinu došao je nakon brojnih kampanja dezinformacija i širenja političke propagande koja je korištena i još uvijek se koristi da opravda čin agresije prema suverenoj državi, kojim je prekršeno međunarodno pravo i pokrenuti procesi destabilizacije sa nesagledivim posljedicama.

Očekivano je da će vojni napad pratiti i pojačane kampanje dezinformacija, koje u svom radu već uveliko primjećujemo i mi, ali i fact-checking redakcije širom Evrope, sa kojima smo u intenzivnom kontaktu. 

Apelujemo na bh. medije, kao i na zvaničnike/ce, da se prilikom izvještavanja i komentarisanja napada na Ukrajinu drže činjenica te profesionalnih i etičkih standarda koji su od ključnog značaja kada se govori o tragičnim događajima poput ratnih sukoba.

Želimo, stoga, da ukažemo na fact-checking resurse koji posebno mogu biti korisni medijima kako bi na vrijeme uočili dezinformacije koje se u ovom trenutku vrlo brzo “prelijevaju” između različitih jezičkih područja te se šire kako po društvenim mrežama, tako i od zvaničnih medija i javnih zvaničnika/ca nekih država:

  • U Ukrajini trenutno rade dvije fact-checking redakcije, Vox Ukraine i StopFake, koje su verifikovane potpisnice Kodeksa Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN).
  • Pored ukrajinskih, niz drugih fact-checking redakcija koje su potpisnice IFCN-ovog kodeksa (link) iz sata u sat rade na provjeri i raskrinkavanju dezinformacija o ratu u Ukrajini, koje se šire. 

Redakcije Istinomjera i Raskrinkavanja će, također, intenzivno pratiti i provjeravati informacije koje se pojavljuju u domaćem i regionalnom javnom prostoru, zajedno sa ostalim članicama regionalne SEE Check mreže, te koristimo ovu priliku da izrazimo solidarnost sa svojim kolegama/icama iz Ukrajine, kao i sa svim njenim građanima/kama.

Predstavnik UG “Zašto ne” učestvovao na OSCE radionici “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u praćenju i istraživanju korištenja javnih sredstava putem otvorenih podataka”

Tokom 24. i 25. novembra, u Tirani (Albanija), održana je radionica pod nazivom “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u...

Sofija Tovarovic

Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je, u srijedu, 23.11.2022. događaj na kojem su dodijeli novinarsku nagradu za prava djece. Novinar Istinomjera Minel Abaz, ovogodišnji je dobitnik UNICEF-ove...

Sofija Tovarovic

Poziv na interdisciplinarnu radionicu za studente i studentice “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizuje jednodnevnu interdisciplinarnu radionicu “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”. Cilj je radionice upoznati studente i...

Sofija Tovarovic