Istinomjer i Raskrinkavanje: Pridržavati se profesionalnih i etičkih standarda u izvještavanju o Ukrajini

Napad Rusije na Ukrajinu došao je nakon brojnih kampanja dezinformacija i širenja političke propagande koja je korištena i još uvijek se koristi da opravda čin agresije prema suverenoj državi, kojim je prekršeno međunarodno pravo i pokrenuti procesi destabilizacije sa nesagledivim posljedicama.

Očekivano je da će vojni napad pratiti i pojačane kampanje dezinformacija, koje u svom radu već uveliko primjećujemo i mi, ali i fact-checking redakcije širom Evrope, sa kojima smo u intenzivnom kontaktu. 

Apelujemo na bh. medije, kao i na zvaničnike/ce, da se prilikom izvještavanja i komentarisanja napada na Ukrajinu drže činjenica te profesionalnih i etičkih standarda koji su od ključnog značaja kada se govori o tragičnim događajima poput ratnih sukoba.

Želimo, stoga, da ukažemo na fact-checking resurse koji posebno mogu biti korisni medijima kako bi na vrijeme uočili dezinformacije koje se u ovom trenutku vrlo brzo “prelijevaju” između različitih jezičkih područja te se šire kako po društvenim mrežama, tako i od zvaničnih medija i javnih zvaničnika/ca nekih država:

  • U Ukrajini trenutno rade dvije fact-checking redakcije, Vox Ukraine i StopFake, koje su verifikovane potpisnice Kodeksa Međunarodne mreže za provjeru činjenica (IFCN).
  • Pored ukrajinskih, niz drugih fact-checking redakcija koje su potpisnice IFCN-ovog kodeksa (link) iz sata u sat rade na provjeri i raskrinkavanju dezinformacija o ratu u Ukrajini, koje se šire. 

Redakcije Istinomjera i Raskrinkavanja će, također, intenzivno pratiti i provjeravati informacije koje se pojavljuju u domaćem i regionalnom javnom prostoru, zajedno sa ostalim članicama regionalne SEE Check mreže, te koristimo ovu priliku da izrazimo solidarnost sa svojim kolegama/icama iz Ukrajine, kao i sa svim njenim građanima/kama.

UG “Zašto ne” i SEE Check mreža među 500 učesnika/ca konferencije GlobalFact 9

GlobalFact je najveća i najutjecajnija konferencija o fact-checkingu na svijetu, čiji je organizator Poynter -...

Sofija Tovarovic

Predstavnici/e UG “Zašto ne” doprinijeli/e izradi strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela

Na Jahorini je 28. juna 2022. godine održan konsultativni sastanak za pripremu strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela u okviru projekta „Informisani građani i učinkoviti mehanizmi u...

Sofija Tovarovic

Inicijativa R2G4P održala prvi Policy forum i ljetnu školu s fokusom na borbu protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi

U organizaciji Instituta za javne financije iz Zagreba i Centra za studiranje demokratije (CSD) iz Sofije, inicijativa R2G4P (Regional Good Governance Public-Private Partnership Platform) je 7. juna...

Haris Karabegović