Istinomjer na ljetnoj školi Udruženja za jezik i kulturu Lingvisti

U okviru kulturnog programa koji je dio ljetne škole BHS jezika koju organizira Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti, član Istinomjerovog tima Sanjin Mahmutović održao je radionicu na temu “Media in Times of Crisis: The Case of Bosnia and Herzegovina”.

Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti organiziralo je ljetnu školu BHS jezika, a polaznici/e škole imali/e su priliku pratiti i kulturni program “Mediji i društvo”, u okviru kojeg je i član Istinomjerovog tima Sanjin Mahmutović održao radionicu na temu “Media in Times of Crisis: The Case of Bosnia and Herzegovina”.

Učesnici/e radionice razgovarali/e su o tome na koji su način pandemija Covid-19 i invazija Rusije na Ukrajinu utjecale na medije i promjene u društvu. Također, polaznici/e škole imali/e su priliku da čuju kako su mediji u Bosni i Hercegovini izvještavali o pandemiji bolesti Covid-19 i ratu i Ukrajini, te kakav utjecaj politički akteri imaju na medije u BiH.

Učesnicima/ama su prezentirani neki od projekata kao što su Istinomjer, prva bh. politička fact-checking platforma, Raskrinkavanje, prva platforma za provjeru tačnosti medijskih napisa, ali i ostali projekti Udruženja građana i građanki “Zašto ne”. 

Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti svake godine, kroz zimsku i ljetnu školu BHS jezika, organizira intenzivne kurseve za polaznike/ce škole koji/e uče BHS kao drugi/strani jezik.

Predstavnik UG “Zašto ne” učestvovao na OSCE radionici “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u praćenju i istraživanju korištenja javnih sredstava putem otvorenih podataka”

Tokom 24. i 25. novembra, u Tirani (Albanija), održana je radionica pod nazivom “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u...

Sofija Tovarovic

Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je, u srijedu, 23.11.2022. događaj na kojem su dodijeli novinarsku nagradu za prava djece. Novinar Istinomjera Minel Abaz, ovogodišnji je dobitnik UNICEF-ove...

Sofija Tovarovic

Poziv na interdisciplinarnu radionicu za studente i studentice “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizuje jednodnevnu interdisciplinarnu radionicu “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”. Cilj je radionice upoznati studente i...

Sofija Tovarovic