Istinomjer na ljetnoj školi Udruženja za jezik i kulturu Lingvisti

U okviru kulturnog programa koji je dio ljetne škole BHS jezika koju organizira Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti, član Istinomjerovog tima Sanjin Mahmutović održao je radionicu na temu “Media in Times of Crisis: The Case of Bosnia and Herzegovina”.

Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti organiziralo je ljetnu školu BHS jezika, a polaznici/e škole imali/e su priliku pratiti i kulturni program “Mediji i društvo”, u okviru kojeg je i član Istinomjerovog tima Sanjin Mahmutović održao radionicu na temu “Media in Times of Crisis: The Case of Bosnia and Herzegovina”.

Učesnici/e radionice razgovarali/e su o tome na koji su način pandemija Covid-19 i invazija Rusije na Ukrajinu utjecale na medije i promjene u društvu. Također, polaznici/e škole imali/e su priliku da čuju kako su mediji u Bosni i Hercegovini izvještavali o pandemiji bolesti Covid-19 i ratu i Ukrajini, te kakav utjecaj politički akteri imaju na medije u BiH.

Učesnicima/ama su prezentirani neki od projekata kao što su Istinomjer, prva bh. politička fact-checking platforma, Raskrinkavanje, prva platforma za provjeru tačnosti medijskih napisa, ali i ostali projekti Udruženja građana i građanki “Zašto ne”. 

Udruženje za jezik i kulturu Lingvisti svake godine, kroz zimsku i ljetnu školu BHS jezika, organizira intenzivne kurseve za polaznike/ce škole koji/e uče BHS kao drugi/strani jezik.

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic