Idi na sadržaj

Istinomjer na panelu “U susret izborima: Opći izbori u BiH – izazovi i prilike”

Sofija Tovarović

Početkom jula u Neumu je održan modul treninga IRI-evog programa Instituta za napredno liderstvo u politici (Advanced Leadership in Politics Institute – ALPI) koji okuplja mlade političare/ke iz 12 političkih stranaka s ciljem uspostavljanja platforme za njihovu saradnju.

 Foto: IRI

Na panel-diskusiji pod nazivom “U susret izborima: Opći izbori u BiH – izazovi i prilike” u sklopu ovog treninga učestvovao je i urednik Istinomjera Dalio Sijah. On je, uz ostale paneliste – predsjednika Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehida Šehića, predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine dr. Suada Arnautovića i predsjedavajućeg Odbora direktora organizacije Transparency International BiH (TIBiH) Srđana Blagovčanina – s učesnicima treninga razgovarao o političkoj odgovornosti, monitoringu ispunjenosti predizbornih obećanja, transparentnosti izbornog procesa te kreiranju predizbornih i postizbornih programa i koalicija. Tokom diskusije razgovaralo se i o ulozi Centralne izborne komisije BiH u periodu političkih napetosti, o povjerenju građana/ki u izborni proces te o drugim temama.  

Učesnici diskusije ukazali su na ključne prepreke u provođenju reformskih procesa u BiH i postizanju pune transparentnosti izbornog procesa, ali i na značaj razvijanja unutarstranačke demokratije i pluralizma mišljenja i stavova. Na panelu se diskutovalo i o međustranačkoj saradnji na svim nivoima u BiH u cilju postizanja napretka na svim poljima, a posebno na evropskom putu. 

Foto: IRI 

ALPI predstavlja program saradnje i osnaživanja mladih koji, iako dolaze iz različitih zajednica i političkih stranaka, nastoje da zajedno rade, kreiraju politike i postižu konsenzus, čime unapređuju političko djelovanje i dijalog, saopšteno je iz Instituta za napredno liderstvo u politici.