Istinomjer na panelu “U susret izborima: Opći izbori u BiH – izazovi i prilike”

Početkom jula u Neumu je održan modul treninga IRI-evog programa Instituta za napredno liderstvo u politici (Advanced Leadership in Politics Institute – ALPI) koji okuplja mlade političare/ke iz 12 političkih stranaka s ciljem uspostavljanja platforme za njihovu saradnju.

 Foto: IRI

Na panel-diskusiji pod nazivom “U susret izborima: Opći izbori u BiH – izazovi i prilike” u sklopu ovog treninga učestvovao je i urednik Istinomjera Dalio Sijah. On je, uz ostale paneliste – predsjednika Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” Vehida Šehića, predsjednika Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine dr. Suada Arnautovića i predsjedavajućeg Odbora direktora organizacije Transparency International BiH (TIBiH) Srđana Blagovčanina – s učesnicima treninga razgovarao o političkoj odgovornosti, monitoringu ispunjenosti predizbornih obećanja, transparentnosti izbornog procesa te kreiranju predizbornih i postizbornih programa i koalicija. Tokom diskusije razgovaralo se i o ulozi Centralne izborne komisije BiH u periodu političkih napetosti, o povjerenju građana/ki u izborni proces te o drugim temama.  

Učesnici diskusije ukazali su na ključne prepreke u provođenju reformskih procesa u BiH i postizanju pune transparentnosti izbornog procesa, ali i na značaj razvijanja unutarstranačke demokratije i pluralizma mišljenja i stavova. Na panelu se diskutovalo i o međustranačkoj saradnji na svim nivoima u BiH u cilju postizanja napretka na svim poljima, a posebno na evropskom putu. 

Foto: IRI 

ALPI predstavlja program saradnje i osnaživanja mladih koji, iako dolaze iz različitih zajednica i političkih stranaka, nastoje da zajedno rade, kreiraju politike i postižu konsenzus, čime unapređuju političko djelovanje i dijalog, saopšteno je iz Instituta za napredno liderstvo u politici.

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih...

Danira Karović

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic

Interna obuka o provjeri činjenica za medije u BiH

U kontekstu brze digitalne transformacije i procvata informacijskog haosa, kojeg karakterišu pad predanosti profesionalnim novinarskim standardima, rast dezinformacija i očit pad povjerenja civilnog...

Sofija Tovarovic