Istinomjer tim na radionici Demokratizacija i mediji

U organizaciji Fondacije Heinrich Böll u ponedjeljak 24. aprila, održana je jednodnevna radionica, na temu Demokratizacija i mediji. Učesnici/ce radionice bili su i predstavnici/ce  UG. Zašto ne, i to u svojstvu novinara/ki i istraživača/ica web portala Istinomjer.ba.

Uvodničarka radionice bila je profesorica FPN, Lejla Turčilo, koja je predstavila preliminarne rezultate istraživanja o sužavanju prostora u bh. medijima.

Gost radionice bio je dugogodišnji urednik poznatog njemačkog časopisa Spiegle,  Manfred Ertel, koji je sa prisutnima podijelio iskustva iz dugogodišnje uredničke karijere. Ertel je govorio o ulozi Spiegela u demokratizaciji medija i njemačke javnosti 60-ih godina prošlog stoljeća. Tada se naime, uredništvo ove novine suočilo sa upadom policije u redakciju, nakon što je objavljena istraživačka priča o nuklearnom naoružanju koja je sadržavala povjerljive informacije. Upad je izazvao proteste javnosti, a drugi mediji u Njemačkoj pružili su svoju podršku Spiegelu kako bi on nastavio izlaziti. Ertel je kroz ovaj primjer i iskustvo posljeratne Njemačke u demokratizaciji medija pokušao povući paralelu sa našom zemljom.

U drugom dijelu radionice učesnici/ce su razgovarali o političkoj instrumentalizaciji medija, pritiscima na medije i novinare, postojećoj i nepostojećoj zakonskoj legistlativi koja uređuje ovu oblast, transparentnom vlasništvu i finansiranju medija u BiH, nedostatku solidarnosti, ali i tome kako definisati javni interes u domaćem medijskom prostoru.

Kao glavne probleme, sa kojima se susreću novinari, naveli su nedostatak sistemske i legislativne podrške, kao i potrebu revidiraranja i analiziranja učinka dosadašnjih donatorskih politika za finansiranje medija.

Pitanje koje se nametnulo, samo po sebi, bilo je i kako navesti društvo, u cjelini, da reaguju na provjerene i činjenicama potkrijepljene priče.

Opširniji zaključci i preporuke prezentovani su javnosti dan kasnije, u utorak 25. aprila u sarajevskom Mediacentru, a prezentovala ih je novinarka Nidžara Ahmetašević koja je također učestvovala u radionici.

Svi smo kroz razgovor zaključili kako nema dovoljno prostora za nezavisne glasove, kao što nema ni dovoljno prostora za javnu debatu uz pomoć medija, i to je zaista veliki problem. Mediji najčešće predstavljaju ono što je interesantno publici, a ne ono što je od javnog interesa. Na žalost, ovo je slučaj čak i sa javnim servisima koji bi, prije svih ostalih, morali voditi računa o tome što je javni interes. Nemamo jasno definisan javni interes, i to je nešto o čemu moramo razgovarati. Zaključili smo zajedno i da je jedan od problema i edukacija, kada govorimo o medijima. Na univerzitetskom nivou, način na koji se edukuju novinari, nije način koji će “proizvesti” novinare koji će biti profesionalni, i koji će znati zašto rade taj posao i koji će zaista doprinijeti i kreiranju javnog mnijenja i zaštiti javnog interesa. Izuzetno važno pitanje, koje su sve kolege naglasile, je pitanje nepostojanja zakona koji bi definisao, odnosno odredio da se zna vlasnik medija. Novinari i dalje nemaju svoj sindikat. Naša radnička prava su u potpunosti nezaštićena, a niko o tome ni ne govori. Što je najtužnije, ni sami novinari nikada o tome ne govore, niti insistiraju na tome da se oformi neki sindikat, zaključeno je nakon radionice.

Ukratko, generalni zaključci bi bili da se civilno društvo i nezavisni mediji trebaju i moraju zalagati i boriti za izmjene postojećih zakona, kao i promovisati solidarnost i zajedništvo među novinarima, kako bi zajedničkim snagama mogli inicirati promjene.

(zastone.ba)

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje...

Sofija Tovarovic

UG “Zašto ne” učestvovalo na konferenciji “Regionalna fact-checking sedmica na Zapadnom Balkanu”

Povodom obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana fact-checkinga, Darko Brkan, direktor Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, sudjelovao je 6. aprila na konferenciji “Regionalna fact-checking...

Sofija Tovarovic

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic