IZBORI U BOSNI: Šta se dogodilo i zašto?

Institut Harriman na Univerzitetu Kolumbija organizuje panel o izborima u Bosni sa pravnim stručnjakom Srđanom Blagovčaninom, Darkom Brkanom, predsjednikom Udruženja građana “Zašto ne” i Ivanom Jordanovskom, bivšom savjetnicom makedonskog premijera. Panel će moderirati Tanya Domi (Columbia / SIPA).

Srđan Blagovčanin je specijalista u oblasti vladavine prava, upravljanja i antikorupcijskih reformi, javnih politika i zakonodavstva sa više od 12 godina iskustva kao menadžer, analitičar i pravni stručnjak. Radio je za Transparency international, Svjetsku banku, USAID, Global Integrity, i mnoge druge međunarodne i nacionalne organizacijei institucije. Trenutno je predsjednik Odbora direktora Transparency International Bosne i Hercegovine (BiH) i ključni stručnjak za razvoj politike na projektu Jačanje kapaciteta za strateško planiranje i razvoj politika – faza II. Blagovčanin je autor brojnih studija i analiza o navedenim temama, koje su objavili Univerzitet John Hopkins, Škola naprednih međunarodnih studija, Centar za transatlantske odnose (CTR), Friedrich Ebert Fondacija, Transparency International i mnogi drugi. Prvenstveno se bavi temama kao što su vladavina prava, javne politike, borba protiv korupcije, upravljanje, izgradnja države i institucija i demokratizacija.

Darko Brkan je predsjednik Udruženja građana „Zašto ne“, jedne od najistaknutijih bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija koja promoviše građanski aktivizam, odgovornost vlasti i korištenje tehnologija i digitalnih medija u produbljivanju demokratije u Bosni i Hercegovini. Takođe je i predsjednik odbora regionalne Action SEE mreže. Pored toga, on je bio jedan od osnivača Dosta!, jednog od najistaknutijih pokreta građana za socijalnu pravdu i odgovornost vlade. Vodeći aktivist civilnog društva, Darko je svoju karijeru u građanskom aktivizmu započeo prije više od petnaest godina kao koordinator Kampanje za prigovor savjesti, koja čini mrežu organizacija koje su promovirale mir i prigovor savjesti na vojnu službu u BiH. Njegovi profesionalni interesi su uglavnom u sferi tehnologije i društvenog uticaja tehnologije, digitalnih i društvenih medija, izbora i političkih procesa, građanskog aktivizma i učešća, međunarodnih odnosa, itd.

Ivana Jordanovska je Fulbright stipendista na Univerzitetu u Njujorku, gdje studira međunarodne odnose. Ona je bivša savjetnica makedonskog premijera Zorana Zaeva. Jordanovska je radila na kampanji Socijaldemokratske unije koja je izabrala Zaevu vladu 2017. godine, izbacujući represivni režim, nakon mjeseci protesta. Radila je i za Westminster Fondaciju za demokratiju na Zapadnom Balkanu, mrežu parlamentarnih odbora koji se fokusiraju na ekonomiju, finansije i evropske integracije. Kasnije je bila na misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini na projektu usmjerenom na promicanje tolerancije i borbu protiv nasilnog ekstremizma. Bila je internirana od strane makedonskog parlamenta.

Panel će se održati u četvrtak, 6. decembra 2018. u 18:10 sati.

Lokacija: Marshall D. Shulman Sala, 1219 Zgrada za međunarodne poslove (420 W 118. st.)

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic