IZBORI U BOSNI: Šta se dogodilo i zašto?

Institut Harriman na Univerzitetu Kolumbija organizuje panel o izborima u Bosni sa pravnim stručnjakom Srđanom Blagovčaninom, Darkom Brkanom, predsjednikom Udruženja građana “Zašto ne” i Ivanom Jordanovskom, bivšom savjetnicom makedonskog premijera. Panel će moderirati Tanya Domi (Columbia / SIPA).

Srđan Blagovčanin je specijalista u oblasti vladavine prava, upravljanja i antikorupcijskih reformi, javnih politika i zakonodavstva sa više od 12 godina iskustva kao menadžer, analitičar i pravni stručnjak. Radio je za Transparency international, Svjetsku banku, USAID, Global Integrity, i mnoge druge međunarodne i nacionalne organizacijei institucije. Trenutno je predsjednik Odbora direktora Transparency International Bosne i Hercegovine (BiH) i ključni stručnjak za razvoj politike na projektu Jačanje kapaciteta za strateško planiranje i razvoj politika – faza II. Blagovčanin je autor brojnih studija i analiza o navedenim temama, koje su objavili Univerzitet John Hopkins, Škola naprednih međunarodnih studija, Centar za transatlantske odnose (CTR), Friedrich Ebert Fondacija, Transparency International i mnogi drugi. Prvenstveno se bavi temama kao što su vladavina prava, javne politike, borba protiv korupcije, upravljanje, izgradnja države i institucija i demokratizacija.

Darko Brkan je predsjednik Udruženja građana „Zašto ne“, jedne od najistaknutijih bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija koja promoviše građanski aktivizam, odgovornost vlasti i korištenje tehnologija i digitalnih medija u produbljivanju demokratije u Bosni i Hercegovini. Takođe je i predsjednik odbora regionalne Action SEE mreže. Pored toga, on je bio jedan od osnivača Dosta!, jednog od najistaknutijih pokreta građana za socijalnu pravdu i odgovornost vlade. Vodeći aktivist civilnog društva, Darko je svoju karijeru u građanskom aktivizmu započeo prije više od petnaest godina kao koordinator Kampanje za prigovor savjesti, koja čini mrežu organizacija koje su promovirale mir i prigovor savjesti na vojnu službu u BiH. Njegovi profesionalni interesi su uglavnom u sferi tehnologije i društvenog uticaja tehnologije, digitalnih i društvenih medija, izbora i političkih procesa, građanskog aktivizma i učešća, međunarodnih odnosa, itd.

Ivana Jordanovska je Fulbright stipendista na Univerzitetu u Njujorku, gdje studira međunarodne odnose. Ona je bivša savjetnica makedonskog premijera Zorana Zaeva. Jordanovska je radila na kampanji Socijaldemokratske unije koja je izabrala Zaevu vladu 2017. godine, izbacujući represivni režim, nakon mjeseci protesta. Radila je i za Westminster Fondaciju za demokratiju na Zapadnom Balkanu, mrežu parlamentarnih odbora koji se fokusiraju na ekonomiju, finansije i evropske integracije. Kasnije je bila na misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini na projektu usmjerenom na promicanje tolerancije i borbu protiv nasilnog ekstremizma. Bila je internirana od strane makedonskog parlamenta.

Panel će se održati u četvrtak, 6. decembra 2018. u 18:10 sati.

Lokacija: Marshall D. Shulman Sala, 1219 Zgrada za međunarodne poslove (420 W 118. st.)

Mostar: Održan četvrti trening iz medijskog fact-checkinga

U sklopu Programa osnaživanja nezavisnih medija – IMEP, Udruženje građana “Zašto ne”, odnosno platforma...

Emir Zulejhić

Radionica “Digitalni alati za kredibilno izvještavanje i provjeru činjenica”

U Hotelu “Drina“  održana je radionica pod  nazivom  “Digitalni alati za kredibilno izvještavanje i provjeru činjenica“ koju su, u okviru projekta kojeg podržava Evropska unija,  organizovali...

Emir Zulejhić

Podrška procesu unaprijeđenja zakonskog okvira za slobodan pristup informacijama

U okviru aktivnosti SIGMA u BiH, usmjerenih na podršku procesu unaprijeđenja zakonskog okvira za slobodan pristup informacijama, 29. maja ove godine održan je okrugli sto na temu slobodnog pristupa...

Alisa Karović