Idi na sadržaj

Izvještaj iz Peruđe: Fact-checkeri razgovarali o održivosti

IJF15-poster-e1429523180691

U regionalnom sastanku učestvoval su fact-checkeri iz Bosne i Hercegovine, Češke, Nepala, Italije, Afrike i Ukrajine.

Piše: Bill Adair

Na prošlosedmičnom regionalnom sastanku fact-checkera, održanom u Peruđi (Italija), imali smo sjajan odaziv.

Petnaestoro učesnika koji dolaze sa fact-checking stranica (internetske stranice za provjeru tačnosti informacija) stiglo je iz Bosne i Hercegovine, Češke, Irana, Afrike, Nepala, Italije i Sjedinjenih Država. Neki od njih su prešli velike udaljenosti: Damakant Jayshi koji pokreće novu web stranicu u Nepalu prešao je oko 4.000 milja; Farhad Souzanchi koji vodi stranicu “Iranian Rouhani Meter” došao je iz Toronta (Kanada) i prešao 4300 milja.

Alexios Mantzarlis sa svojim timom iz Pagella Politica i Alberto Puoti, producent RAI TV, bili su naši domaćini. Preveli su menije, preporučili nam lokalne specijalitete (divlja svinja!) i pomogli nam da više cijenimo dobro maslinovo ulje.

Jedno otkriće: Ispostavilo se da u Italiji ima dobrih vina, tako da smo neka i probali.

Sastanak smo organizovali tako da se podudara sa Međunarodnim festivalom novinarstva, sjajnom konferencijom koja se svakodnevno održavala u starom gradu na brežuljku. (Vjerovatno je suvišno reći za italijanski grad da je “star”!)

Na Festivalu novinarstva Alexios, Peter Cunliffe-Jones i ja prisustvovali smo panelu na kome je pokazano kako bilo koji novinar može izvršiti provjeru tačnosti informacija. Margo Gontar iz ukrajinskog “Stop Fake” učestvovala je u panelu o razotkrivanju lažnih informacija.

Fact-checkers-Perugia
Fact Checkers Perugia

U subotu ujutro našli smo se svi zajedno u hotelskoj konferencijskoj dvorani i razgovarali o izazovima održivosti i kako možemo naći nove izvore prihoda. Takođe smo razgovarali o naša dva uspješna checkathona, te o “za i protiv” fact-checkinga medija.

Razgovarali smo i o mogućim temama za naš sastanak u Londonu krajem jula, između ostalog, kako prilagoditi fact-checks različitim platformama, kako da u naš rad unesemo više živosti i kako da mjerimo naš utjecaj.

Još jedna tema: potreba za skupljanjem primjera kako naš fact-checking ima utjecaja. Kreiraću jednostavnu Google formu koju možete koristiti da podijelite anegdote, koje ću kasnije objaviti ovdje.

Za mene je sastanak u Peruđi bio jako inspirativan. Pokazao mi je kako se ova nova forma novinarstva nastavlja razvijati. Kao i uvijek, otišao sam impresioniran kalibrom novinara koji su radili posao i njihovom posvećenošću. Posebno su me impresionirali Farhad i Damakant, koji provjeravaju tačnost informacija i ispunjavanje obećanja političara u zemljama u kojima novinare ne čeka dobrodošlica. Oni su primjer da za naš rad nije dovoljna samo novinarska vještina, potrebna je i hrabrost.

(www.reporterslab.org)