Javna tribina “RAZGLASAJ – Vlast u službi građana ili kriminala?”

images (4)Omladinski pokret Revolt, u okviru kampanje “Razglasaj – Tvoj glas će da odluči!” podržane od Centara civilnih inicijativa, u srijedu, 29.septembra 2010.godine u 19:30, u JU Dom mladih Tuzla, organizuje javnu tribinu na temu «Vlast u službi građana ili kriminala?»

Osim ekonomske stagnacije, nezaposlenosti i lošeg životnog standarda, jedan od najvećih problema građana Bosne i Hercegovine jesu kriminal i korupcija. Dok posljednja istraživanja govore kako je naša zemlja najkorumpiranija u Evropi, kriminalci raznih kalibara već godinama ugrožavaju sigurnost miliona građana Bosne i Hercegovine. Policija i nadležni pravosudni organi se pravdaju često nedostatkom sredstava, organičenim nadležnostima, nesaradnjom vlasti i građana, dok stopa korupcije i kriminala raste svake godine i već danas predstavlja ozbiljnu prijetnju normalnom životu i sigurnosti. Neefikasno procesuiranje slučajeva kriminala i korupcije, nepostojanje zakonskih kapaciteta, izrazito blage propisane kazne za pojedina krivična djela, ograničene ovlasti i kapaciteti policije i nadležnih organa samo su neki od uzorka porasta stope korupcije i kriminala. Jesu li se poltičari spremni efikasno suprotstaviti ovim negativnim pojavama? Je li im to uopšte u interesu, s obzirom da su mnogi političari raznim aferama već povezani sa korupcijom i kriminalom? Koji su konkretni potezi koje treba učiniti nakon izbora kako bi se korupcija iskorijenila, a kriminalci poslali iza rešetaka? Izmjena kojih zakonskih regulativa je potrebna kako bi se povećao kapacitet policije i nadležnih pravosudnih organa za rješavanje ovog problema? Je li naše društvo uopšte spremno za obračun sa kriminalom i korupcijom?

Ove odgovore ćemo zahtijevati tokom javne tribine od predstavnika političkih stranaka, predstavnika nadležnih organa (policije i pravosudnih institucija), te predstavnika nevladinih organizacija. Pozivamo sve građanke i građane, predstavnike nevladinih organizacija i političkih partije, da uzmu učesnike u ovoj javnoj tribini na kojoj ćemo zahtijevati odgovornost i konkretne poteze nadležnih kada je u pitanju borba protiv kriminala.

Vidimo se u srijedu, 29.septembra, u 19:30, u JU Dom mladih!

Ako vam je dobro, onda ništa!

Omladinski pokret REVOLT

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti...

Sofija Tovarovic

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema građanima/kama i društvu na osnovu četiri principa – transparentnost,...

Amina Izmirlić

Okrugli sto: Transparentnost procesa donošenja odluka u BiH

Na okruglom stolu koji je 14. juna 2023. godine, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske, organizirao Transparency International u BiH (TIBiH) predstavljeni su rezultati istraživanja objavljenih u...

Admin