Idi na sadržaj

Javnarasprava.ba – Mehmedović najviše komunicira sa građanima

DSC00316

U prva tri mjeseca rada internet-platforme javnarasprava.ba, Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, se pokazao kao parlamentarac koji je najspremniji da odgovara na pitanja građana. Mehmedović je, primjerice, otvoreno podržao i ukidanje naknada za rad u upravnim i nadzornim odborima i drugim tijelima tokom radnog vremena, ali i smanjenje plata za izabrane zvaničnike u toku trajanja mandata. Pored Mehmedovića, na sva postavljena pitanja su odgovorili i Aner Žuljević  i Jasmina Zubić (SDP).

Platforma Javna rasprava, čiji je cilj direktno uključivanje građana u procese donošenja odluka u parlamentima u Bosni i Hercegovini, od početka djelovanja, u septembru ove godine, je obradila preko 150 zakona i 500 specifičnih, uz zakone vezanih tema. Najzanimljiviji sadržaji korisnicima socijalnih mreža i web-stranice bili su: Prijedlog budžeta FBiH za 2016. godinu; Prijedlog Zakona o radu RS; Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici FBiH; Prijedlog Zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, te Prijedlog Zakona o konverziji kredita u švicarskim francima u konvertibilne marke BiH.

Građani iz cijele BiH su parlamentarcima masovno postavljali pitanja na web-sajtu, te komentarisali i dijelili zakone i pripadajuće specifične oblasti na društvenim mrežama. Tako je postavljeno ukupno 2232 pitanja, a dato je 138 odgovora. Prvi odgovor na pitanje je dao Sanel Razić, poslanik SBB-a u Parlamentu FBiH koji je odgovorio na pitanje u vezi sa Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, te u svom odgovoru izrazio podršku ovom prijedlogu zakona.

Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović

Zastupnici iz oba doma državnog parlamenta koji su procentualno najviše odgovorili na pitanja građana su: Šemsudin Mehmedović (SDA) kojem je postavljeno 25 pitanja i odgovorio je stoprocentno, Mirsad Mešić (SDP) sa 16 odgovora na 17 postavljenih pitanja, Mario Karamatić (HSS) sa 10 odgovora na 12 postavljenih pitanja i Nikola Lovrinović (HDZ) sa četiri odgovora na šest postavljenih pitanja. U Narodnoj skupštini i Vijeću naroda RS jedini koji je odgovarao na pitanja bio je Kemo Čamdžija iz SDA, sa devet odgovora na 11 postavljenih pitanja. U oba doma Parlamenta FBiH, Aner Žuljević i Jasmina Zubić (SDP) su jedini odgovorili na sva pitanja – Žuljević na osam a Zubić na devet. Mirvet Beganović (Laburistička stranka BiH) koji je odgovorio na 10 od 12 pitanja i Rasim Kantarević, također iz Laburističke stranke, koji je odgovorio na pet od šest pitanja, te Admir Hadžipašić (A-SDA) sa sedam odgovora na devet postavljenih pitanja, Ismet Osmanović (SDA) sa devet odgovora na 11 postavljenih pitanja i Alma Kratina (DF) sa šest odgovora na devet postavljenih pitanja, su takođe bili zastupnici koji su u visokom procentu odgovarali na pitanja građana.

Zanimljivo je da zastupnici SBB-a, HDZ-a 1990, SNSD-a, SDS-a, DNS-a, DF-a, BPS-a, A-SDA i PDP-a na državnom nivou uopšte nisu našli za shodno da odgovore ni na jedno pitanje građana, uprkos velikom interesu i ukupnom broju upita.

Detaljni podaci o broju postavljenih pitanja i odgovorima dostupni su na www.javnarasprava.ba