Idi na sadržaj

Javne tribine o uklanjanju ustavne diskriminacije u Travniku i Zenici

plakat_ustavU sklopu kampanje „ZaUSTAVimo diskriminaciju“, koalicija organizacija civilnog društva „Jednakost“ će naredne sedmice održati dvije javne tribine pod nazivom „Dijalog o reformi kantonalnih ustava i uklanjanju diksriminacije“ u Travniku i Zenici.

Tribina o Ustavu SBK/KSB će odžati u Travniku u ponedjeljak 12. oktobra u zgradi Općine Travnik sa početkom u 16:00h, dok će se o mogućnostima za uklanjanje diskriminacije iz Ustava Zeničko-dobojskog kantona razgovarati u srijedu 14. oktobra u Hotelu Dubrovnik u Zenici u 17:00h.

Obe javne tribine otvorene su za učešće zainteresiranih predstavnika institucija, organizacija, kao i pojedinaca, te kao takve predstavljaju prostor za diskusiju, ali i prezentaciju pregleda diskriminatornih odredbi u okviru važećih tekstova Ustava SBK/KSB i Ze-do kantona, s ciljem pokretanja zajedničkih inicijativa na pripremi prijedloga i amandmana za izmjenu istog.

Koalicija „Jednakost“ smatra da pitanje analize kantonalnih ustava te utvrđivanje diskriminatornih odredbi u njima, predstavlja pitanje koje je manje politički opterećeno u odnosu na druga, a predstavlja kvalitetnu osnovu za pokretanje institucionalnog dijaloga o ukidanju diskriminacije, komunikacije unutar zajednice, te uključivanje izabranih predstavnika/ica u ovaj proces.

Na ovim javnim tribinama će učestvovati predstavnici koalicije organizacija civilnog društva „Jednakost“, predsjednici Skupština oba kantona Josip Kvasina i Draženka Subašić, a svoje prisustvo su potvrdili i brojni zastupnici u kantonalnim Skupštinama SBK/KSB i Ze-do kantona.

Organizator tribine je Koalicija organizacija civilnog društva „Jednakost“, koja u suradnji sa Ambasadom Holandije u Bosni i Hercegovinu u 2015. i 2016. implementira projekt koji ima za cilj rješavanje pitanja ustavne diskriminacije u Bosni i Hercegovini.

(jednakost.ba)