Javni poziv političkim partijama: otkrijte nam premijere!

ZastoneLogoSkupina organizacija civilnog društva iz BiH, uz koordinaciju UG „Zašto ne“, je danas, 20. 08. 2010. godine, uputila javni poziv političkim subjektima koji učestvuju na predstojećim Opštim/Općim izborima da obznane svoje kandidate za izvršnu vlasti u predstojećem mandatu. To se prije svega odnosi na premijere na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, ali i za ministre u svim resorima za koje pojedine stranke misle da imaju kvalitetne kandidate. Strankama je dat rok do 10.09. da dostave tražene podatke. Rezultati javnog poziva će biti objavljeni putem sredstava javnog informisanja i putem direktnog kontakta organizacija potpisnica sa potencijalnim glasačima/icama.

Ova inicijativa organizacija civilnog društva, a koju je potpisalo 28 organizacija iz BiH i dijaspore, predstavlja jednu od zajedničkih inicijativa civilnog društva u okviru predstojećih izbora kojom se želi uticati na stvaranje ozbiljnijeg političkog ambijenta i natjerati buduće predstavnike vlasti da građanima/ kama omoguće više informacija nego što je to ranije bio slučaj.

Cilj kampanje je da se potencijalni glasači/ ice upozore na važnost ovih informacija i upoznaju sa time koje partije ozbiljno planiraju obnašanje vlasti, a koje za cilj imaju samo podjelu fotelja i pozicioniranje na dobro plaćene funkcije. Činjenica da je u ovu inicijativu uključen ovoliki broj organizacija govori da civilno društvo ima namjeru da ovome pristupi ozbiljno i dovede do toga da rezultati javnog poziva utiču na mišljenje velikog broja glasača na predstojećim izborima.

U pozivu koji je upućen na adrese svih registrovanih stranaka za Opšte/Opće izbore, traži se da, osim imena kandidata, stranke “progovore” i o biografijama te programima i programskim ciljevima kandidata za obavljanje odgovarajućih funkcija.

“Na ovaj način želimo jasno da stavimo do znanja svim strankama, a posebno budućim nosiocima vlasti, da civilno društvo u BiH neće više dozvoliti da građani/ke ove države na izbore idu bez imalo znanja o tome ko će upravljati njihovim životima poslije. Odlučili smo se na ovu inicijativu vođeni primjerima iz prethodnog mandata vlasti u BiH, kada smo imali nekoliko smjena i ostavki nosioca izvršne vlasti, kako zbog lošeg funkcioniranja koalicija, tako i zbog velikog pritiska javnosti zbog lošeg rada nosioca izvršnih funkcija.

Nećemo dozvoliti da nam se to ponovi, ne treba da budemo jedinstveni u svijetu po tome što saznamo ko će nam biti premijeri tek kad je kasno da nešto promijenimo. Dok u ozbiljnim zemljama premijeri vode kampanje za parlamentarne izbore, u BiH su do sada izgleda samo vodili društvo u propast nakon izbora. To više ne smije biti slučaj!“, izjavio je Darko Brkan, predsjednik UG Zašto ne iz Sarajeva.

Organizacije potpisnice inicijative:

ALDI, Centar za humanu politiku , Centar za razvoj i podršku, Centri civilnih inicijativa , Demokratski Omladinski Pokret, DVOC – Donji Vakuf, Fondacija „CURE“, Fondacija „Ekipa“, Fondacija za kreativni razvoj, Helsinški odbor za ljudska prava RS, KULT, Omladinska Informativna Agencija – OIA , Omladinski pokret Revolt, Pokret Dosta!, Priroda – Bratunac, Savjet mladih Srebrenica, Transparency International, Udruženje „DON“ – Prijedor, Udruženje „Front“, Udruženje građana „Tender“, Udruženje građana Zasto ne, Udruzenje izbornih zvaničnika, Udruženje poljoprivrednika BiH, UNSA Geto

Razglasaj.ba

Mislimetar predstavljen na sastanku MIP mreže

Predstavnici U.G. “Zašto ne” učestvovali su na sastanku neformalne mreže institucija i organizacija aktivnih u oblasti...

Sofija Tovarovic

Sarajevo će biti domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, idućeg ljeta održava se u Sarajevu.    Sarajevo će u junu 2024. ugostiti Global Fact 11, kako je jučer saopštio Poynter institut za...

Sofija Tovarovic

Članica UG “Zašto ne” na ljetnoj akademiji WEASA-e

Članica Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Amina Izmirlić Ćatović bila je učesnica ovogodišnje Euroatlantske ljetne akademije u Varšavi (WEASA) koja je održana od 2. do 13. jula 2023. godine u...

Sofija Tovarovic