Idi na sadržaj

Jesmo li politički (ne)odgovorni?

U Sarajevu je danas (16. februara) otvorena dvodnevna regionalna konferencija POINT (politička odgovornost i nove tehnologije) organizacija civilnog društva, a domaćini događaja u prepunoj sali  Art kina Kriterion tri su asocijacije: Udruženje građana Zašto ne iz BiH,CRTA iz Srbije te Metamorphosis iz Makedonije.

Live stream POINT konferencije

Učesnici konferenciji, kako je istaknuto, tražit će odgovor na pitanje koliko smo u regiji politički (ne)odgovorni u smislu novih tehnologija.
Podršku događaju, u vidu članstva u Upravnom odboru, također su dale organizacije iz Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova te ‘6yka’ iz BiH.

Loš položaj BiH i regije

Darko Brkan

Darko Brkan, predsjednik Udruženja „Zašto ne“za portal Radio Sarajevo navodi kako smatra da je ovakva konferencija u BiH stigla u pravi čas. On u tom kontekstu ističe da trebaintenzivno raditi na razvoju uticaja novih tehnologija u BiH te promovirati razumijevanje njihove važnosti za civilne strukture, pogotovo među predstavnicima vlasti.

Na naše pitanje ‘koliko je BiH politički (ne)odgovorna po ovom pitanju’, Brkan navodi:

„Mislim da smo u prosjeku ili čak ispod prosjeka regiona. No, ponavljam, kada se govori o ovoj problematici treba razgovarati o budućnosti i koracima koji će se napraviti za promociju aktivnosti.“

Kao prvi govornik na današnjem skupu, obratio se Jeremy Druker iz organizacije Transition Online čija je prezentacija, pogotovo s novinarske strane, bila izrazito zanimljiva.

Druker je učesnicima predstavio site NewsTrust, čiji je moto: “vaš vodič ka dobrom žurnalizmu”. Na ovoj web-stranici korisnici mogu pročitati tekstove o različitim temama iz svijeta te ih ocijeniti ih u skladu sa kvalitetom teksta, a ne sa popularnošću koji isti ima. Korisnici, napominje Druker, uglavnom su vrsni novinari i ljudi iz struke – advokati, ljekari, inžinjeri…

Druker je svim aktivnim ‘čitaocima vijesti’ dao i nekoliko preporuka kako da prepoznaju kredibilitet:

Jeremy Druker

Odbaciti sve informacije koje ne nude jasnu naznaku izvora, kao i tzv. ‘loše informacije’ koje u sebi sadrže mišljenja ili stav autora. Također, uvijek provjeravajte ko je izvor ponuđenog podatka te ocijenite da li je vijest informativna ili ne. Ne budite lijeni čitalackoji ne analizira i vjeruje svemu što pročita.“

Zanimljivi Popravi.mk

Nakon Drukera, na konferenciji su se obratili i predstavnici različitih projektnih struktura koje zagovaraju online saradnju vlasti i građana, poput moldavske stranice Alerte.md ili makedonske Popravi.mk. Makedonska stranica nudi veoma zanimljivu online formu: putem web-stranice građani upozoravaju na probleme lokalne zajednice(oštećene ceste i kolnici, uništeni saobraćajni znakovi…), koji su sortirani po prioritetu rješavanja i lokaciji.

Kako je istakla Irina Shumadieva iz makedonske Metamorphose, siteom se potom služe predstavnici opštinske vlasti koji na „ovaj način poboljšavaju kvalitet svog rada“.

Također, prezentaciju su imali i predstavnici bh. CCI-a koji su govorili u sklopu teme „Monitoring rada vlasti i zagovaranje“.

Pored ove teme, oko 30-ak događaja (paneli, prezentacije, skype konferencije, projekcija filmova…)  kategorizovano je u još četiri segmenta rada civilnog društva: „Otvorenost vlasti i javnih podataka“, „Izbori i izborni proces“, „Edukacija, informisanje i trening“, te „Mobilizacija i organizovanje“.

Konferencija traje do 18. februara, a najavljeno je da će se sljedeća regionalna konferencija na ovu temu organizovati u Makedoniji.

 

Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba