Idi na sadržaj

Kako se zaštititi od online prijetnji – Krađa identiteta

Sofija Tovarović

Šta je krađa identiteta?

Krađa identiteta je najčešći oblik nezakonitog pristupa računu, pribavljanja i korištenja ličnih podataka druge osobe na način koji uključuje prevaru ili obmanu, obično s ciljem ekonomske koristi ili lažnog predstavljanja.

Uz brzi porast digitalnih transakcija i online prisutnosti, razumijevanje krađe identiteta i poduzimanje preventivnih mjera važnije je nego ikada. Veoma je važno zaštititi u što boljoj mjeri digitalni identitet osobe. Ova prevara može zadesiti bilo koga, bez obzira na dob, profesiju ili lokaciju, što je čini esencijalnom za sve da budu svjesni rizika i načina kako ga ublažiti.

Kako se manifestuje pokušaj krađe identiteta?

Taktike koje koriste kradljivci identiteta konstantno se razvijaju – od sofisticiranih napada i phishing shema do jednostavnih radnji kao što je krađa pošte iz poštanskog sandučića ili korištenje ličnih podataka za stvaranje lažnog identiteta koji mogu da koriste za neovlaštene radnje.

Prepoznavanje pokušaja krađe identiteta može vam pomoći da brzo reagujete i spriječite potencijalnu štetu. Prvi znak upozorenja može biti link u poruci od nepoznate osobe. Ove poruke često sadrže hitne zahtjeve ili lažne tvrdnje kako bi vas navele da kliknete na link. Također, budite oprezni ako dobijete poruku s linkom koji vas vodi do formulara za zamjenu lozinke. Legitimitet takvih zahtjeva uvijek provjeravajte direktno putem službenih kanala, a ne putem dostavljenih linkova. Još jedan znak jeste link u poruci gdje se traži da uplatite sredstva na nepoznati račun. Ove vrste poruka često koriste taktike zastrašivanja ili obećavaju nagrade kako bi vas prevarile.

Krađa identiteta manifestuje se kroz neovlašteno korištenje vaših osobnih podataka, što može rezultirati finansijskim gubicima i narušavanjem vašeg ugleda. Prepoznavanje ovih znakova može vam pomoći da brzo poduzmete potrebne korake i zaštitite svoje podatke i identitet.

Osim ovih uobičajenih znakova, postoji i sve veći broj napada usmjerenih na starije osobe. Napadači se često predstavljaju kao osobe koje im žele pomoći u korištenju digitalnih tehnologija, dok zapravo ciljaju na krađu sredstava s njihovih bankovnih računa. Ovi napadi posebno su podli, jer iskorištavaju povjerenje i neiskustvo starijih osoba u digitalnom okruženju.

Kako se odbraniti od pokušaja krađe identiteta?

Prepoznavanje pokušaja krađe identiteta ključno je za zaštitu vaših ličnih podataka i finansijske sigurnosti. Postoji nekoliko uobičajenih znakova koji mogu ukazivati na takve napade. Jedan od njih je link u poruci od nepoznate osobe, koji često sadrži hitne zahtjeve ili lažne tvrdnje kako bi vas naveo da kliknete na link. Drugi znak je link u poruci koji vodi do formulara za zamjenu lozinke; legitimnost takvih zahtjeva uvijek provjeravajte direktno putem službenih kanala. Još jedan znak jeste link u poruci gdje se traži da uplatite sredstva na nepoznati račun, što često uključuje taktike zastrašivanja ili obećavanja nagrada kako bi vas prevarili.

Krađa identiteta manifestuje se kroz različite oblike neovlaštenog korištenja vaših ličnih podataka. Ovo može uključivati otvaranje bankovnih računa na vaše ime, preuzimanje vaših postojećih računa ili korištenje vaših podataka za lažne kupovine i finansijske transakcije. Rezultati takvih napada mogu biti finansijski gubici, narušavanje vašeg kredibiliteta i dugotrajan proces vraćanja kontrole nad vašim identitetom.

Jedan od načina kojim možemo smanjiti rizike od krađe identiteta jeste upotreba MFA sistema provjere (Multi-factor Authentication). MFA je sigurnosni sistem za pristup koji dodaje još jedan sloj sigurnosne provjere slanjem sigurnosnog kôda na drugi uređaj (token, SMS poruka, e-mail ili aplikacija) kojim potvrđujete vaš identitet ili pristup uređaju u trenutku pristupa sistemu.

Kako biste se zaštitili, budite oprezni s porukama koje sadrže linkove od nepoznatih izvora, uvijek provjeravajte autentičnost zahtjeva za promjenu lozinke putem službenih kanala i nikada ne uplaćujte sredstva na nepoznate račune. Također, edukujte starije osobe u vašoj blizini o ovim vrstama napada kako bi i oni bili oprezni i zaštitili svoje finansije i lične podatke.

Autor: Faris Nović