Idi na sadržaj

Kako se zaštititi od online prijetnji – Ransomware

Sofija Tovarović

Šta je ransomware?

Ransomware je zlonamjerni softver koji zaključava ili šifrira datoteke na računaru žrtve, zahtijevajući otkupninu za njihovo otključavanje. Napadi su sofisticirani i ciljaju organizacije i korisnike tako što koriste ucjene i prijete da će objaviti ili prodati ukradene podatke. Za ovu svrhu napadači koriste napredne metode za širenje ransomwarea unutar mreže organizacije. Ovo uključuje iskorištavanje ranjivosti u softveru i korištenje legitimnih alata za administraciju mreže. Nakon iskorištavanja ranjivosti u sistemu, ransomware maliciozni kôd tiho i dugotrajno prikuplja podatke i datoteke iz uređaja i prebacuje ih na drugu lokaciju ili ih zaključava na uređajima žrtve enkripcijskim ključem. U ključnom momentu napada žrtvi se nudi otkup ili javno objavljivanje podataka, tako da se radi o ucjeni, jer žrtva, iako ima podatke na svom uređaju ili uređajima, nije više u mogućnosti da ih koristi.

Šta je cilj ransomwarea?

Glavni cilj ransomware napada jeste finansijska korist za napadača, gdje, pored zaključavanja podataka i pokušaja da prisilno iznude i naplate otključavanje, napadači također prijete da će objaviti javno osjetljive informacije ili prodati podatke na crnom tržištu ako otkupnina ne bude plaćena. To može dovesti do reperkusija na ugled ustanove ili organizacije tako da ona bude označena kao nesigurna, što opet dovodi do pada reputacije.

Kako se manifestuje ransomware napad?

Prepoznavanje ransomware napada ključno je za brzo djelovanje i minimiziranje štete. Postoji nekoliko znakova na koje treba obratiti pažnju. Neobično ponašanje uređaja, poput sporijeg otvaranja aplikacija i sporih prenosa podataka, može biti prvi signal da nešto nije u redu. Također, obratite pažnju na upozorenja antivirusnog softvera i drugih sigurnosnih alata koje koristite, jer oni često mogu otkriti prijetnje prije nego što postanu ozbiljne. Promjene u datotekama koje ne koristite, ali su pohranjene na vašem uređaju, također mogu ukazivati na prisutnost ransomwarea. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, važno je odmah poduzeti korake kako biste zaštitili podatke i uređaje.

Kako se odbraniti od ransomware prijetnji?

S obzirom na to kako se ransomware tehnike nastavljaju razvijati, za zaštitu vaših digitalnih resursa esencijalno je ostati informisan i pripremljen. Zaštita od ransomware napada zahtijeva proaktivne mjere i pažljivo planiranje. Ključno je imati ažurne sigurnosne kopije podataka i datoteka, kao i definisanu proceduru za slučaj napada i vraćanja na prethodno stanje. Redovno ažuriranje aplikacija i uređaja koje koristite također igra važnu ulogu u smanjenju rizika od napada. Organizacijama se preporučuje razmatranje ulaganja u napredne sisteme za detekciju i odbranu od prijetnji prije nego što šteta bude nanesena. Također, ne preporučuje se pregovaranje s napadačima, jer ne postoji nikakva garancija da su iskreni u svojim namjerama te da će nakon plaćanja otkupnine “otključati” podatke. Razumijevanje ovih mjera i njihova primjena mogu značajno smanjiti rizik od ransomware napada i pomoći u očuvanju sigurnosti vaših podataka.

Autor: Faris Nović