Idi na sadržaj

Kako smo iz rata plakatima ušli u pravi rat

strasniU Umjetničkoj galeriji BiH u četvrtak, 16. septembra, u 20 sati bit će otvorena izložba “STRAŠNIZBORI” poznatog bh. fotografa sa trenutnom adresom u Parizu, Milomira Kovačevića Strašnog. Osim općine Centar, niko od zvaničnih institucija nije podržao izložbu koju su kao partneri podržali UG “Zašto ne”, Centar “Andre Malraux”, festival MESS i Umjetnička galerija koja je Strašnom na raspolaganje stavila sve kapacitete.

“Kada sam bio ovdje u decembru prošle godine, čuo sam da se spremaju izbori i sjetio sam se izložbe ‘Rat plakata’ koju smo organizovali 90-ih, pregledao svoju arhivu i tada se javila ideja da organizujemo jednu uvakvu izložbu, 20 godina nakon tih izbora. Želimo potaknuti ljude na razmišljanje i poručiti im koliko je njihov izlazak na izbore važan, koliko je važan svaki glas”, kazao je na press konferenciji povodom izložbe Strašni prepričavajući kako je od 1. oktobra do 18. novembra 1990. svaki dan prolazio gradom i fotografisao postavljanje plakata, panoa i ostalog propagadnog materijala partija koje su učestvovale na izborima.

“Jedni su lijepili plakate, drugi su ih trgali, skidali, stavljali nove, tako da sam cijelu tu seriju nazvao “Rat plakata”. Malo kasnije to se stvarno pretvorilo u pravi rat. Portreti nasmijanih lidera svih partija, miješali su se stvarnim prolaznicima, a njihovi politički slo-
gani su se miješali sa plakatima kulturnih događaja koji su se dešavali tih dana u gradu”.

Izložba će se moći pogledati svaki dan osim nedjelje u Umjetničkoj galeriji BiH do 9. oktobra.