“Kantonalni indeks otvorenosti” prezentovan u ZDK, BPK Goražde i USK

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Danira Karović i Amina Izmirlić Ćatović tokom protekle sedmice održale su sastanke s predstavnicima/ama Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i vlada Unsko-sanskog kantona i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

Na sastancima je prezentovan projekat “Kantonalni indeks otvorenosti”, koji je pokrenut krajem 2021. godine uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, a koji mjeri otvorenost i transparentnost svih deset kantonalnih vlada i skupština u BiH.

Nakon što je okončan prvi krug istraživanja, rezultati su pokazali, iako su kantonalne skupštine otvorenije od vlada za oko 5%, da bi mogli biti bolji s obzirom na činjenicu da je tek jedna institucija zadovoljila tek nešto više od 50% postavljenih indikatora.

Osim prezentacije ovog projekta, cilj sastanaka bio je da se čelnici/e kantonalnih vlada i skupština upoznaju s rezultatima koje je njihova institucija ostvarila nakon prvog kruga istraživanja kako bi se određeni indikatori mogli unaprijediti u budućnosti. 

Sastanak u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona održan je 12. aprila s predsjedavajućim Skupštine Ćazimom Huskićem, sekretarom Ibrahimom Avdagićem i šefom protokola i odnosa s javnošću Dženanom Begovićem.

Sastanak u Vladi Bosansko-podrinjskog kantona Goražde održan je 13. aprila s premijerkom ovog kantona Aidom Obućom i direktoricom Službe za odnose s javnošću Ankom Ćurovac.

Sastanak u Vladi Unsko-sanskog kantona održan je 14. aprila s premijerom Mustafom Ružnićem i savjetnikom premijera Sulejmanom Samardžićem.

Predstavnici/e ovih institucija izrazili/e su interesovanje za unapređenje rezultata institucija na čijem su čelu te su istakli/e značaj otvorenosti i transparentnosti kao jednog od ključnih osnova demokratije, koji omogućava građanima/kama da dobiju informacije i znanje potrebno za ravnopravno učestvovanje u političkom životu, efektivno donošenje odluka i držanje institucija odgovornim za politike koje sprovode.

Na sastancima je dogovorena dalja saradnja u cilju poboljšanja rezultata otvorenosti i transparentnosti.

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje...

Sofija Tovarovic

UG “Zašto ne” učestvovalo na konferenciji “Regionalna fact-checking sedmica na Zapadnom Balkanu”

Povodom obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana fact-checkinga, Darko Brkan, direktor Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, sudjelovao je 6. aprila na konferenciji “Regionalna fact-checking...

Sofija Tovarovic

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta "Indeks otvorenosti", u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih institucija u Bosni i Hercegovini, kreiran je vodič za proaktivno objavljivanje...

Danira Karović