Idi na sadržaj

Ko je osvojio mandate u 12 općina i gradova obuhvaćenih monitoringom Istinomjera?

Dalio Sijah

Istinomjer je protekle četiri godine, u okviru monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja, pratio aktivnosti načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradova u BiH. Prema rezultatima, najviše datih obećanja procentualno je ispunio načelnik Općine Stari grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić (84%), a najmanje gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković (12%). Procenat ispunjenosti obećanja razlikovao se tek u promilima: 44% (2016. godine) naspram 44.8% (2020. godine). Evidentirana je bila i velika razlika u broju datih obećanja, čak i među onim čelnicima lokalnih zajednica koji su na Lokalnim izborima 2016. godine nastupili sa izbornim programom. Nakon izbora koji su održani 15. novembra, već je poznato ko su novi načelnici i gradonačelnici, a u narednoj analizi pročitajte ko će biti ljudi na čelu ovih 12 lokalnih zajednica u narednom mandatu, prema trenutnim podacima Centralne izborne komisije BiH.

Inicijativa Istinomjer provodi monitoring ispunjenosti predizbornih obećanja čelnika lokalnih vlasti već treći mandat, a od 2016. do 2020. godine je pratila ispunjenost datih obećanja tokom izborne kampanje u 12 općina i gradova: Bijeljina, Trebinje, Bihać, Prijedor, Banja Luka, Tuzla, Široki Brijeg, Općina Centar Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad Sarajevo, Općina Istočno Novo Sarajevo. Istinomjer je tokom izborne kampanje 2016. godine izdvojio obećanja iz oficijelnih programa gradonačelnika i načelnika, kao i iz njihovih medijskih istupa i sa predizbornih skupova u slučaju da nisu imali svoj program. Više o rezultatima monitoringa čitajte na LINKU.

Općina Centar Sarajevo

Nedžad Ajnadžić, koji je na izborima 15. novembra ponovo bio kandidat SDA za načelnika Općine Centar Sarajevo, nije uspio zadržati poziciju koju je izgubio od Srđana Mandića, kandidata Četvorke. Mandić je pobijedio u izbornoj trci sa 65,8% osvojenih glasova.

Izvor: CIK BiH

Općina Novo Sarajevo

Ni Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, nije uspio zadržati svoju poziciju, koju će u narednom, četverogodišnjem mandatu, predati također kandidatu Četvorke Hasanu Tanoviću, koji je osvojio 67,3% glasova.

Izvor: CIK BiH

Općina Novi Grad Sarajevo

Kako sada stvari stoje, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo i naredne četiri godine će ostati Semir Efendić (SDA), koji je, prema rezultatima CIK-a, osvojio tek nekoliko stotina glasova više od kandidata Četvorke Adnana Delića.

Izvor: CIK BiH

Općina Stari Grad Sarajevo

Većinu glasova u Općini Stari Grad Sarajevo osvojio je dugogodišnji načelnik ove općine, Ibrahim Hadžibajrić (59,4%).

Izvor: CIK BiH

Dakle, od ukupno četiri načelnika sarajevskih općina, čija obećanja iz izborne kampanje 2016. godine je pratio Istinomjer, dva načelnika (Nedžad Koldžo i Nedžad Ajnadžić) nisu zadržala svoje pozicije.

Grad Banjaluka

Jedno od najvećih iznenađenja Lokalnih izbora 2020. je pobjeda Draška Stanivukovića, kandidata SDS-a i PDP-a za gradonačelnika Banjaluke, ispred Igora Radojičića, koji je već obnašao ovu funkciju.

Izvor: CIK BiH

Grad Bijeljina

U Bijeljini Mićo Mićić, koji je 2016. godine mandat osvojio kao kandidat SDS-a, nije uspio zadržati mandat. Mićić je uoči ovogodišnjih izbora istupio iz SDS-a, te je na izborima nastupao kao zajednički kandidat SNSD-a i Stranke demokratske Srpske Semberije (SDSS). Građani Bijeljine ipak su izabrali Ljubišu Petrovića, kandidata SDS-a i PDP-a.

Izvor: CIK BiH

Grad Tuzla

Jasmin Imamović i naredne četiri godine će obnašati funkciju gradonačelnika Tuzle. Imamović je na čelu Grada Tuzle već 19 godina – od februara 2001. godine, kada je izabran za načelnika Općine Tuzla, a u oktobru 2014. godine, nakon što je Tuzla proglašena Gradom, postaje gradonačelnikom Tuzle.

Izvor: CIK BiH

Grad Bihać

Čak osam kandidata takmičilo se za poziciju gradonačelnika Bihaća, a pobjedu je ponovo odnio Šuhret Fazlić, kandidat POKMAK-a, sa 44,6% osvojenih glasova, dok je drugi, sa blizu 6.000 glasova manje, bio nezavisni kandidat Emdžad Galijašević.

Izvor: CIK BiH

Grad Prijedor

Milenko Đaković, funkcioner DNS-a i gradonačelnik Grada Prijedora, nije bio kandidat na Lokalnim izborima 2020, a njegova stranka izgubila je poziciju u ovom gradu. Naime, najviše glasova, prema rezultatima CIK-a, osvojio je kandidat SNSD-a Dalibor Pavlović (46,3%).

Izvor: CIK BiH

Grad Široki Brijeg

Miro Kraljević, koji je 2016. godine dao tek 19 obećanja, najmanje od svih načelnika i gradonačelnika čija obećanja je pratio Istinomjer, ostao je na svojoj poziciji koju obnaša od 2004. godine.

Izvor: CIK BiH

Grad Trebinje

Kraj druge i početak treće godine mandata Gradske uprave Trebinja obilježila je ostavka gradonačelnika Luke Petrovića (SNSD), koji je preuzeo funkciju generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske, a za njegovog nasljednika izabran je Mirko Ćurić, također kandidat SNSD-a, koji je i na ovogodišnjim izborima osvojio većinu glasova.

Izvor: CIK BiH

Grad Istočno Novo Sarajevo

Još uvijek aktuelni načelnik Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić (SNSD) nije bio kandidat za istu poziciju, ali je većinu glasova u ovoj lokalnoj zajednici ponovo osvojio kandidat SNSD-a Jovan Katić, za kojeg je glasalo 71,2% birača.

Izvor: CIK BiH

Prema posljednjim podacima CIK-a, dakle, izgledno je da su se dogodile izvjesne promjene u ovih 12 općina i gradova. Najveće promjene dogodile su se u Banjaluci i u sarajevskim općinama Centar i Novo Sarajevo, dok će neki gradonačelnici, poput Jasmina Imamovića, Mire Kraljevića, ali i načelnika sarajevske Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, nastaviti obnašati svoj mandat, na već duži vremenski period.

Istinomjer će u narednom periodu javnost obavijestiti koje lokalne zajednice u BiH će u predstojećem mandatu, do 2024. godine, biti u fokusu monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja njihovih čelnika.

(Istinomjer.ba)