Koalicija Jednakost: Institucije moraju odgovorno i adekvatno informirati građane/ke o popisu

no no noKoalicija „Jednakost“ izražava zabrinutost zbog načina na koji nadležne institucije informiraju javnost o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. Tako se u najnovijoj izjavi direktorice Federalnog zavoda za statistiku Hidajete Bajramović, bez ikakvih dodatnih objašnjenja pravne materije o kojoj se govori, navodi da su „u Zakonu o popisu stanovništva predviđene prekršajne sankcije za građane koji netačno odgovore na pitanja tokom oktobarskih popisa i da se te sankcije kreću od 100 do 10.000 maraka“.

Ova izjava data je bez navođenja izuzetno relevantne informacije da na pitanja o etničkom/nacionalnom i vjerskom izjašnjavanju, koja su u najvećem fokusu javnosti, građani_ke imaju pravo da se ne izjasne, te da u slučaju ovih pitanja, kao i pitanja o maternjem jeziku, ne postoje tačni ili netačni odgovori, a samim tim ni sankcije koje propisuje Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

Pored toga, uz informaciju o prekršajnim sankcijama predviđenim za građane_ke, nije javnosti predočen i podatak da Član 44. istog Zakona predviđa novčane kazne i za lica koja protivno volji lica obuhvaćenog popisom utiču na to lice da se protiv svoje volje izjasni o etničkoj ili nacionalnoj pripadnosti ili vjeri, kao i za službene osobe koje nepropisno obavljaju svoje dužnosti, ili ne čuvaju kao službenu tajnu sve podatke koji se odnose na lične, porodične i imovinske prilike osoba koje se popisuju.

Pitanja izjašnjavanja o vjeri i etničkoj/nacionalnoj pripadnosti od početka su u fokusu javnosti i oko njih se već uveliko vode kampanje koje zadiru u pravo na slobodno izjašnjavanje i stvaraju atmosferu straha i nepovjerenja u sam popisni proces. U takvoj atmosferi, ovakav pristup informiranju javnosti unosi dodatno nepovjerenje i obeshrabruje građane i građanke da na ova delikatna pitanja odgovore bez straha i pritisaka.

Nadležne institucije, koje su i uoči probnog popisa propustile o njemu adekvatno i potpuno informirati javnost, ovakvim postupanjem dodatno narušavaju sopstveni kredibilitet i povjerenje u legitimnost popisnog procesa. Tome također doprinose i sve češće vijesti o tome da se ni proces angažovanja popisivača ne odvija u skladu sa zakonskim uvjetima za obavljanje ovog posla, kao i izvješća o tome da se prilikom formiranja popisnih komisija ne poštuju zakonom propisana pravila.

Ističemo da najviši standardi poštovanja ljudskih prava moraju biti garantirani u svim aspektima popisnog procesa, pa tako i u informiranju javnosti od strane službenih lica i institucija. Apelujemo na sve sudionike u ovom procesu da ozbiljno shvate svoju ulogu u ispravnom i potpunom informiranju javnosti o popisnom procesu i da se u svojim javnim istupima pridržavaju profesionalnih standarda, jer u suprotnom doprinose stvaranju atmosfere straha i nepovjerenja u vezi sa sigurnošću i legitimnošću samog popisa.

 

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic