Konferencija pod nazivom “Gdje su nestali različiti glasovi?” (“Where have diverse voices gone?”) održana u Beogradu

U Beogradu, 5. maja 2022, Reporting Diversity Network 2.0 je održao regionalnu konferenciju pod nazivom “Gdje su nestali različiti glasovi”.

Konferencija se sastojala od osam panela sa različitim temama, a članovi ove mreže pripremili su panele koji su se bavili važnim temama oko predstavljanja različitosti u medijima. Neke od tema o kojima su panelisti razgovarali su: različiti pristupi u rješavanju problema podjela, kako su društveni mediji, aktivizam i govor mržnje međusobno povezani, te uloga (samo)regulacije u ovim procesima.

Članovi mreže predstavili su nalaze praćenja govora mržnje u medijima koje provodimo širom WB6 više od godinu dana. Konferencija je okupila stručnjake iz medija i civilnog društva, kao i novinare iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

Darko Brkan, predsjednik Udruženja građana/ki “Zašto ne”, govorio je na panelu pod nazivom “Iznesite činjenice na vidjelo.”

Panel je protekao kao diskusija o ulozi provjere činjenica u borbi protiv dezinformacija, lekcije koje dolaze uz ovaj posao, medijskoj pismenosti i preporuci za poboljšane rezultate. 

(Reporting.diversity 2.0)

Okrugli sto o normativno-praktičnim aspektima zakona u upravnom postupku u Bosni i Hercegovini

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” prisustvovale su okruglom stolu na temu normativno-praktičnih...

Sofija Tovarovic

Evropski koledž u Sarajevu održao panel-diskusiju o dezinformacijama

Evropski koledž, najstariji institut postdiplomskih evropskih studija, osnovan 1949. u Brižu, u Belgiji, u svom kampusu Natolinu, u Varšavi, u akademskoj 2021/22. organizuje jednogodišnji...

Sofija Tovarovic

“Kantonalni indeks otvorenosti” prezentovan u Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom i Tuzlanskom kantonu

Predstavnice Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Danira Karović i Amina Izmirlić Ćatović tokom protekle sedmice održale su sastanke s predstavnicima/ama Vlade Zapadnohercegovačkog kantona,...

Amina Izmirlić