Konferencija pod nazivom “Gdje su nestali različiti glasovi?” (“Where have diverse voices gone?”) održana u Beogradu

U Beogradu, 5. maja 2022, Reporting Diversity Network 2.0 je održao regionalnu konferenciju pod nazivom “Gdje su nestali različiti glasovi”.

Konferencija se sastojala od osam panela sa različitim temama, a članovi ove mreže pripremili su panele koji su se bavili važnim temama oko predstavljanja različitosti u medijima. Neke od tema o kojima su panelisti razgovarali su: različiti pristupi u rješavanju problema podjela, kako su društveni mediji, aktivizam i govor mržnje međusobno povezani, te uloga (samo)regulacije u ovim procesima.

Članovi mreže predstavili su nalaze praćenja govora mržnje u medijima koje provodimo širom WB6 više od godinu dana. Konferencija je okupila stručnjake iz medija i civilnog društva, kao i novinare iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

Darko Brkan, predsjednik Udruženja građana/ki “Zašto ne”, govorio je na panelu pod nazivom “Iznesite činjenice na vidjelo.”

Panel je protekao kao diskusija o ulozi provjere činjenica u borbi protiv dezinformacija, lekcije koje dolaze uz ovaj posao, medijskoj pismenosti i preporuci za poboljšane rezultate. 

(Reporting.diversity 2.0)

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje...

Sofija Tovarovic

UG “Zašto ne” učestvovalo na konferenciji “Regionalna fact-checking sedmica na Zapadnom Balkanu”

Povodom obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana fact-checkinga, Darko Brkan, direktor Udruženja građana i građanki “Zašto ne”, sudjelovao je 6. aprila na konferenciji “Regionalna fact-checking...

Sofija Tovarovic

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta "Indeks otvorenosti", u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih institucija u Bosni i Hercegovini, kreiran je vodič za proaktivno objavljivanje...

Danira Karović