Konferencija pod nazivom “Gdje su nestali različiti glasovi?” (“Where have diverse voices gone?”) održana u Beogradu

U Beogradu, 5. maja 2022, Reporting Diversity Network 2.0 je održao regionalnu konferenciju pod nazivom “Gdje su nestali različiti glasovi”.

Konferencija se sastojala od osam panela sa različitim temama, a članovi ove mreže pripremili su panele koji su se bavili važnim temama oko predstavljanja različitosti u medijima. Neke od tema o kojima su panelisti razgovarali su: različiti pristupi u rješavanju problema podjela, kako su društveni mediji, aktivizam i govor mržnje međusobno povezani, te uloga (samo)regulacije u ovim procesima.

Članovi mreže predstavili su nalaze praćenja govora mržnje u medijima koje provodimo širom WB6 više od godinu dana. Konferencija je okupila stručnjake iz medija i civilnog društva, kao i novinare iz svih zemalja Zapadnog Balkana.

Darko Brkan, predsjednik Udruženja građana/ki “Zašto ne”, govorio je na panelu pod nazivom “Iznesite činjenice na vidjelo.”

Panel je protekao kao diskusija o ulozi provjere činjenica u borbi protiv dezinformacija, lekcije koje dolaze uz ovaj posao, medijskoj pismenosti i preporuci za poboljšane rezultate. 

(Reporting.diversity 2.0)

Analiza aktivnosti Parlamenta FBiH u mandatu 2018 – 2022: Više od 150 prijedloga i nacrta usvojeno u oba doma

Platforma Javna rasprava donosi statističku analizu aktivnosti domova Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH)...

Sofija Tovarovic
Foto: CDT

UG “Zašto ne” na konferenciji “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”

Konferencija “Važnost poštovanja prava na slobodan pristup informacijama za otvorenost državne uprave”, koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju (CDT Crna Gora), uz podršku Nacionalne...

Amina Izmirlić

Aktuelni parlamentarci/ke ponovo na izbornim listama: Ko je bio naj(ne)aktivniji u proteklom mandatu?

Pojedini parlamentarci/ke koji su osvojili mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) na Općim izborima 2018. godine ponovo su svoje mjesto našli/e na izbornim listama za...

Sofija Tovarovic