Idi na sadržaj

Konferencija za medije – Pokretanje Portala za slobodan pristup informacijama „pravodaznam.ba“

Zadovoljstvo nam je pozvati Vas da prisustvujete konferenciji za medije u organizaciji UG „Zašto ne“ i Transparency International-a, kojom ćemo označiti početak rada prvog potpuno automatiziranog Portala za slobodan pristup informacijama „Pravodaznam.ba“ u BiH. Konferencija će se desiti u Sarajevu /UNITIC – BUSINESS CENTER (Fra Anđela Zvizdovića 1, Sarajevo), u četvrtak, 15.12.2012. sa početkom u 12:30.

Na konferenciji za medije ćemo Vam prezentirati rad Portala koji je jedinstven u BiH i čiji cilj je da asistira pri podnošenju zahtjeva za slobodan pristup informacijama i podigne svijest građana/ki u BiH o ovom pitanju.

Osim ovoga, prezentiraćemo i potrebne legislativne promjene koje bi poboljšale status prava na informaciju u BiH. Ovaj projekat je implementiran paralelno u BiH, na Kosovu, te za Evropsku Uniju, a u BiH ga implementira UG „Zašto ne“, u saradnji sa Transparency International-om. Partneri na projektu su i informacioni program Fondacije Otvoreno Društvo, te MySociety iz Britanije i Access Info iz Španije.

Na konferenciji će Vam se obratiti:

Srđan Blagovčanin, Izvršni direktor Transparency International BiH

Boris Brkan, Koordinator programa novih tehnologija UG „Zašto ne“

Darko Brkan, Predsjednik UG „Zašto ne“

Konferenciju moderira: Dalio Sijah, urednik informativnih portala UG „Zašto ne“

Portal je rađen po uzoru na sličan portal u Velikoj Britaniji (whatdotheyknow.org), a preko njega će građani/ke, predstavnici civilnog društva i drugi po prvi put moći putem interneta da upute Zahtjeve za slobodan pristup informacijama svim institucijama u BiH, kao i drugim pravnim licima na koje se Zakon o slobodnom pristupu informacijama odnosi, te da prate proces odgovaranja i dobijanja traženih informacija. Portal će sadržati i bazu institucija sa kontakt informacijama, kao i bazu svih upućenih zahtjeva, kao i odgovora institucija.

Cijeli poziv možete preuzeti na linku ispod:

Poziv za medije UG Zašto ne – Pokretanje Portala za slobodan pristup informacijama