KONKURS ZA MLADE NOVINARE/KE

Regionalni konzorcijum „WeB Media Literacy“ raspisuje konkurs za najbolji omladinski medijski sadržaj. 

Konkurs je namijenjen mladim novinarima i novinarkama iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oni na konkurs mogu prijaviti svoje medijske sadržaje koji obrađuju teme mladih, omladinskih politika, prilika za mlade, izazova i problema s kojima se mladi susreću, teme obrazovanja, zapošljavanja, mobilnosti mladih, kao i druge srodne teme. 

Konkurs je otvoren za mlade starosti od 18 do 30 godina, koji su:

– novinari/ke omladinskih medija

– mladi novinari/ke mainstream medija koji se u svom svakodnevnom radu bave omladinskim temama. 

– studenti/kinje novinarstva. 

Mladi na konkurs mogu prijaviti svoje radove koji se bave navedenim temama u različitim formatima (tekst, videosadržaj ili drugi formati). Prednost će dobiti analitičke priče koje na dublji način osvjetljavaju neku omladinsku temu, a žiri će imati u vidu kvalitet, kreativnost, format, kanal, obuhvat, kontekst i druge faktore. 

Na konkurs je moguće prijaviti radove koji su kreirani u periodu od septembra 2021. do dana objavljivanja konkursa, kao i radove koji će biti objavljeni do dana zatvaranja konkursa. Studenti/kinje novinarstva također mogu prijaviti sadržaje koje su kreirali u okviru prakse na fakultetu. 

Na konkurs se može prijaviti jedan ili grupa autora/ki od najviše tri osobe. Jedan kandidat/kinja ili grupa može predati maksimalno jednu prijavu. 

Rok za dostavljanje prijava je 20. septembar 2022. godine do 23:59 sati. 

Prijave na konkurs šalju se putem aplikacionog formulara na e-mail [email protected] s naslovom: „Prijava_Konkurs za mlade novinare/ke“. Ukoliko imate dodatnih pitanja, možete ih uputiti na istu e-mail adresu.

Aplikacionu formu možete preuzeti OVDJE

Autor/ka ili grupa autora/ki čiji medijski sadržaj bude izabran kao najbolji dobiće priliku da uz sve pokrivene troškove boravi na finalnoj konferenciji u Novom Sadu. 

Konferencija predstavlja završnu aktivnost dvogodišnjeg projekta i održaće se sredinom oktobra 2022. godine u Novom Sadu. Dvodnevna konferencija okupit će mlade, omladinske i mainstream novinare/ke, fact-checkere, civilne aktiviste/kinje, predstavnike/ce institucija i Evropske unije, eksperte/kinje iz oblasti medija i medijske pismenosti, akademski sektor i druge zainteresovane aktere. Konferenciji će prisustvovati učesnici/e iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Ona će biti prilika za razmjenu znanja i iskustava, diskusiju i networking. Završna konferencija sadržaće klasične, ali i moderne i interaktivne vidove diskusije, projekciju filma, posjetu omladinskom mediju, kao i druge zanimljive formate za upoznavanje, druženje i razmjenu znanja i iskustva između mladih iz regiona. 

Aktivnost je dio regionalnog projekta „WeB Media Literacy“ koji nevladina organizacija Juventas sprovodi u saradnji s Novosadskom novinarskom školom iz Srbije, U.G. Zašto ne iz BiH i U.G. Gong iz Hrvatske, a u okviru Erasmus+ programa. Cilj projekta je unapređenje medijske pismenosti u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini kroz saradnju i razmjenu iskustva i znanja među mladima u ovim zemljama. Fokus projekta je na jačanju kapaciteta omladinskih radnika/ica i drugih relevantnih struktura u odnosu na medijsku pismenost i novinarstvo.

Mislimetar predstavljen na sastanku MIP mreže

Predstavnici U.G. “Zašto ne” učestvovali su na sastanku neformalne mreže institucija i organizacija aktivnih u oblasti...

Sofija Tovarovic

Sarajevo će biti domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, idućeg ljeta održava se u Sarajevu.    Sarajevo će u junu 2024. ugostiti Global Fact 11, kako je jučer saopštio Poynter institut za...

Sofija Tovarovic

Članica UG “Zašto ne” na ljetnoj akademiji WEASA-e

Članica Udruženja građana i građanki “Zašto ne” Amina Izmirlić Ćatović bila je učesnica ovogodišnje Euroatlantske ljetne akademije u Varšavi (WEASA) koja je održana od 2. do 13. jula 2023. godine u...

Sofija Tovarovic