Idi na sadržaj

Lokalne samouprave u BiH – Odgovornost i otvorenost u radu

Alisa Karović

Udruženje građana “Zašto ne” i inicijativa Istinomjer će u srijedu 14. oktobra sa početkom u 11 sati održati prezentaciju pod nazivom “Lokalne samouprave u BiH – Odgovornost i otvorenost u radu”. Prezentacija će se održati u sarajevskom hotelu Europe, a uživo će biti emitovan putem društvene mreže Facebook. 

Na ovom događaju biće prezentirani finalni rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 jedinica lokalne samouprave (LSU) u BiH za mandat od 2016. do 2020. godine, kao i istraživanje otvorenosti 145 općina i gradova u 2019. godini, koje je provedeno u okviru projekta Lokalni indeks otvorenosti. 

Istraživanje Istinomjera obuhvatilo je predizborna obećanja načelnika i gradonačelnika sljedećih općina i gradova u BiH: Bijeljina, Trebinje, Bihać, Prijedor, Banja Luka, Tuzla, Široki Brijeg, Općina Centar Sarajevo, Općina Stari grad Sarajevo, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi grad Sarajevo, Općina Istočno Novo Sarajevo. Istinomjer je tokom izborne kampanje 2016. godine izdvojio obećanja iz oficijelnih programa gradonačelnika i načelnika, kao i iz njihovih medijskih istupa u slučaju da nisu imali svoj program.

Nakon prezentacije istraživanja otvorenosti svih LSU u BiH, biće dodijeljene i plakete najotvorenijim općinama. 

Prezentaciju će biti moguće pratiti uživo putem stranice Istinomjera na društvenoj mreži Facebook: https://www.facebook.com/Istinomjer 

(Istinomjer / Lokalni index otvorenosti)