Idi na sadržaj

Lokalni izbori 2020: Pravo glasa u doba korone

Admin

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine je na hitnoj sjednici, održanoj 24. septembra ove godine, usvojila Pravilnik o dopunama i izmjeni pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini, kojim je pored ostalog propisana procedura ostvarivanja prava na glasanje birača koji su pozitivni na COVID-19 i/ili birača kojima je određena izolacija ili su hospitalizirani.

Kako je navedeno u pravilniku, navedenoj kategoriji birača će na njihov zahtjev biti omogućeno da glasaju putem posebno formiranog mobilnog tima.

Biraču čije se ime nalazi na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje na redovnom biračkom mjestu, a koji je pozitivan na COVID-19 i/ili koji posjeduje akt nadležnog organa o obaveznoj izolaciji ili se nalazi na bolničkom liječenju, zbog čega nije u mogućnosti da dođe na biračko mjesto na kojem je upisan u izvod iz Centralnog biračkog spiska da glasa lično, bit će, na njegov zahtjev, omogućeno glasanje putem glasačkog listića iz stava (4) ovog člana, u skladu sa članom 24e ovog Pravilnika.

Pravilnik o dopunama i izmjeni pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini

Da bi ostvario biračko pravo, birač pozitivan na COVID-19 i/ili birač kojem je određena izolacija ili je hospitaliziran dužan je najkasnije u roku od 72 sata prije dana izbora lično (putem e-maila, faxa ili telefonskih aplikacija osposobljenih za prijem dokumenata, odnosno fotografija dokumenata) ili putem druge osobe, dostaviti izbornoj komisiji zahtjev za glasanje putem kovertiranog glasačkog listića, odnosno medicinski nalaz koji potvrđuje da je pozitivan na COVID-19 i/ili akt nadležnog organa kojim mu je određena izolacija ili hospitalizacija.

Birač kojem je dijagnosticirano oboljenje COVID-19, nakon isteka roka od 72 sata prije dana izbora ili na sam dan izbora, zahtjev za glasanje je dužan dostaviti najkasnije na dan izbora.

Pravilnikom je predviđeno da u sastavu posebnih mobilnih timova po mogućnosti bude najmanje jedan zdravstveni radnik. Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom.

Pored jednog ili više mobilnih timova iz člana 24. ovog Pravilnika izborna komisija posebnom odlukom formira najmanje jedan posebni mobilni tim u čijem sastavu je po mogućnosti najmanje jedan zdravstveni radnik. Predsjednik ili najmanje jedan član ovog posebnog mobilnog tima mora biti opremljen specijalnom zaštitnom opremom, koja obavezno sadrži zaštitni kombinezon, masku, zaštitnu kapu, rukavice, adekvatnu zaštitu obuće i po mogućnosti, vizir.

Pravilnik o dopunama i izmjeni pravilnika o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini

Podsjećamo, predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar, komentirajući ovu temu rekao je da je moguće da će ipak doći do uskraćivanja biračkog prava usljed pandemija COVID-19.

Može se desiti da dođemo u situaciju da tim biračima bude onemogućeno biračko pravo. Normativno i suštinski materijalno, da omogućimo onima kojima budemo mogli omogućiti da to pravo ostvare, mi ne smijemo biti prepreka tome. Naše zakonodavstvo ne poznaje ovakve okolnosti, to je najveći problem. Mi možemo donijeti poseban podzakonski akt kojim ćemo regulirati to pitanje ili da se obratimo Parlamentarnoj skupštini u nekom momentu. Znamo da nije usred izbornog procesa mijenjanje zakonskih rješenja nešto što je preporučljivo, ali moramo voditi računa da imamo promijenjene okolnosti.

Željko Bakalar, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, 23. august 2020.

Tehničke upute Centralne izborne komisije BiH pripremljena u suradnja s entitetskim zavodimo za javno zdravstvo, a koje se odnose na glasanje na dan izbora i osiguranje epidemiološke zaštite svih učesnika Lokalnih izbora na biračkim mjestima, ustanovama socijalne skrbi, zatvorima i sl. još uvijek nisu dostupne. Ako je suditi prema iskustvu zemalja iz regiona ove mjere će biti objavljene tek uoči izbora i shodno epidemijološkoj situaciji.

Tokom proteklih mjeseci u nekoliko zemalja regiona održani su izbori. Izbori u Republici Srbiji održani su u junu ove godine. Predsjednik Srbije i lider Srpske napredne stranke, Aleksandar Vučić izjavio je “da virus korona ne može da odloži izlazak na birališta”. Međutim, pravo glasa na parlamentarnim i lokalnim izborima, održanim 21. juna ove godine, građani koji su oboljeli od virusa korona i oni koji su bili u kućnoj izolaciji, nisu mogli da iskoriste, na bilo koji način, u pojedinim djelovima Srbije. Ujedno, ovo su bili izbori s najmanjom izlaznošću birača u posljednjih trideset godina u Republici Srbiji.

Hrvatski parlamentarni izbori održani su 5. jula ove godine. Prvobitno je Državno izborno povjerenstvo (DIP) donijelo odluku prema kojoj “oboljeli od COVID-19 i oni s temperaturom većom od 37,2” nisu mogli ostvariti svoje biračko pravo na izborima u Republici Hrvatskoj. Očitujući se na ovu odluku Državnog izbornog povjerenstva, Ustavni sud Republike Hrvatske rekao je da je DIP i zaraženima dužan osigurati ostvarivanje izbornog prava nakon čega je u skladu sa odlukom ustavnog suda DIP dopunio svoju raniju odluku, vodeći računa o zaštiti zdravlja ljudi.

Građanima kojima je dijagnosticirana zaraza COVID-19 ili bilo koja druga zarazna bolest pripada pravo zahtijevati ostvarivanje biračkog prava, prema pravilima o glasanju van biračkog mjesta koja su prilagođena prirodi potencijalne ugroženosti od zaraze i usklađena sa zahtjevima zdravstvene sigurnosti i zaštite ostalih učesnika u izbornom procesu, kojima Ustav garantira zaštitu zdravlja.

Ustavni sud Hrvatske, Saopćenje, 3. juli 2020.

Glasanje na parlamentarnim izborima u Sjevernoj Makedoniji, zbog pandemije novog koronavirusa, prvi put je trajalo tri dana. Tako su 13. jula ove godine u ovoj državi glasali pacijenti oboljeli od COVID-19 i osobe u samoizolaciji. Prema podacima Državne izborne komisije Sjeverne Makedonije, ukupno 723 građana koji su bili pozitivni za COVID-19 ili koji su bili u samoizolaciji iskoristili su pravo glasa. Pravo glasa u Sjevernoj Makedoniji iskoristilo je i 8.855 bolesnih i nemoćnih osoba, 357 građana u 17 staračkih domova, 1.657 zatvorenika u 13 kazneno-popravnih ustanova i šestero interno raseljenih osoba u Centru za raseljene osobe, a ovakav način glasanja pratili su posebni birački odbori sastavljeni od tri zdravstvena radnika i predstavnika političkih stranaka.

Vlasti u Crnoj Gori odobrile su izlazak iz karantina zbog glasanja na Parlamentarnim izborima održanim 30. augusta ove godine. Također, 11,5 hiljada birača tražilo da glasa putem pisma.

Moraju se preduzeti dodatne mjere zaštite i birača koji se nalaze na bolničkom liječenju zbog infekcije koronavirusom, kao i birača koji se nalaze u bolnici radi dijagnostike, liječenja, medicinske rehabilitacije ili zdravstvene njege, koja nije prouzrokovana infekcijom tim virusom”, kazali su iz ministarstva. Birači koji su smješteni u karantin ili samoizolaciju jer imaju pozitivan rezultat PCR testa na koronavirus i imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti, mogu samo da glasaju putem pisma u porodičnom smještaju ili drugom objektu u kojem su smješteni.

Ministarstvo zdravlja Crne Gore, 28. august 2020.

Već sada je izvjesno da će zbog pandemija COVID-19, koja ne jenjava, biti otežano održavanje predstojećih Lokalnih izbora u BiH. Međutim, ova činjenica ne opravdava nadležne da zbog koronavirusa onemoguće ili na bilo koji način suspenduju mogućnost da građani izađu na izbore i ostvare svoje građansko pravo, kao što je to bio slučaj u pojedinim djelovima Srbije na dan nedavno održanih izbora.

Zemlje regiona kao jedan od načina za ostvarenje biračkog prava, za osobe koje ne mogu lično doći na biračko mjesto, zbog zaraženosti virusom SARS-CoV-2 ili drugih oboljena, kao rješenje su ponudile glasanje uz punomoć i putem pisma, a u pojedinim državama glasanje je trajalo i tri dana. Iako je do Lokalnih izbora ostalo manje od mjesec dana nadležni nemaju jasan odgovor ni na jedno pitanje koje tretira bezbjedno održavanje izbornog procesa u periodu ekspanzije koronavirusa, a moguća apstinencija zbog straha uveliko bi mogla ugroziti legitimnost izbora.

(Istinomjer.ba)