Idi na sadržaj

Loši uslovi u studentskim domovima u Sarajevu – još jedna posljedica nebrige vlasti i prebacivanja odgovornosti

Amina Izmirlić

Već duži niz godina u javnosti se mogu čuti kritike korisnika studentskih domova u Sarajevu na račun uslova u kojima su primorani da borave – od neuslovnih i oštećenih prostorija, zajedničkih kupatila sa ograničenom upotrebom tople vode, loše hrane, pa do posljednjih problema oko neisplaćivanja novca dobavljačima Javne ustanove Studentski centar, zbog čega menza ostaje bez hrane. Sve to je kulminiralo protestima studenata u Sarajevu 7. aprila 2021. godine.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Članovi Udruženja studenata Studentskog centra održali su 7. 4. 2021. godine proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog, kako su naveli, loše situacije u studentskim domovima i lošeg ophođenja nadležnih prema njima, koji je doveo studente do situacije da ostanu bez hrane. Naime, zbog neisplaćivanja novca dobavljačima Javne ustanove Studentski centar, menza ostaje bez hrane, iako studenti uredno kupuju bonove koje, pak, ne mogu iskoristiti.

Dan ranije, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) Faruk Dević izjavio je za Faktor da studenti u domovima već duže vrijeme žive u teškim uvjetima, te da su bili istjerani iz prostorija domova u periodu kada su na tom mjestu formirani izolatoriji, a da im novac koji su dali za smještaj nikada nije vraćen. Dodao je i da “trenutno Studentski centar ima problema sa javnim nabavkama, sve je manje i manje hrane i kako oni kažu, sve je izglednije da će ostati bez te hrane.”

Godinama unazad nemaran odnos nadležnih je doveo do ruba na kojem studenti ostaju bez hrane. Studentima JU Studentski Centar Sarajevo duguje blizu 100.000 KM, zgrade i pored uvrštavanja na spisak projekta energetske efikasnosti u 2019. godini još nisu renovirane. Godinama Kanton ne plaća punu dotaciju JUSC-u pa su ulaganja u inventar mizerna, a kao presudan momenat navodimo taj da se nadležni preko 40 dana prepucavaju s direktorom da li je direktor ili ne. Za to vrijeme dobavljači otkazuju dovoz hrane zbog dugova, javne nabavke propadaju jer ih nema ko potpisati, elektrodistribucija najavljuje isključenje električne energije i slično.

Saopćenje Udruženja studenata Studentskog centra, 6. 4. 2021.

Protest studenata 7. 4. 2021. godine ispred zgrade Vlade KS-a

Na protestima održanim 7. 4. 2021. godine, predsjednik Udruženja studenata Studentskog centra Kenan Velagić istakao je da su “sada prešli sve granice, nema direktora, tj. onoga ko će potpisati isplate”, a studenti ističu da “u studentskim domovima stanje nije ništa drugačije nego ovdje na hladnom, na snijegu” kao i da čekaju mjesec da im se odgovori na dopis.

Dakle, mi se vraćamo stoljećima unazad. Dobili smo mi nešto od kantona, a to nešto je, kako oni kažu, enormna količina krompira. Mi nismo platili krompir, već svu hranu koja je navedena u meniju. Pokušavaju nas kao utješiti krompirom. (…) Nama treba direktor, potpisnik, da potpiše javne nabavke i isplate dobavljačima. Mi imamo zalihe hrane za još nekoliko dana. Mi nećemo da živimo na tome da redovno sve plaćamo, a da ovisimo o nekim donacijama. Ono što smo platili, treba da dobijemo. Valjda su sada prešli sve granice, nema direktora, tj. onoga ko će potpisati isplate.

Kenan Velagić, 7. 4. 2021.

Studentima se ovom prilikom obratio i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto koji je poručio da se uveliko radi na rješavanju problema, “ali da nije lako, jer su se problemi gomilali 20 godina”.

Velika većina zahtjeva studenata je opravdana. Ono što su oni naglasili, a moram i ja, je činjenica da je ovo proizvod višegodišnjeg nemara. Mi smo se sada počeli suštinski baviti tim. Ministrica se uveliko bavi ovim slučajem. Bitno je naglasiti da je JU Studentski centar bila predmet stranačkog i porodičnog zapošljavanja. Deset miliona maraka iznosi dug, tu su porezi, doprinosi i druga potraživanja.

 Edin Forto, 7. 4. 2021.

Pomenute proteste podržao je i zastupnik u Skupštini KS-a Haris Zahiragić koji je najavio i inicijative u korist prava studenata, koje je već istog dana i podnio. Jedna od inicijativa odnosila se na zahtjev da Vlada KS-a “odmah i bez odlaganja krene u ispunjavanje zahtjeva Udruženja studenata Studentskog centra, a koje je isto iznijelo na današnjim protestima”.

Kako izgledaju prostorije studentskog doma u Sarajevu, koje upotrebljavaju korisnici ove ustanove, moguće je vidjeti na fotografijama koje je objavilo Oslobođenje 7. 4. 2021 godine. Na pomenutim fotografijama mogu se uočiti oštećeni zidovi, star i otrcan namještaj, a čini se da situacija nije ništa bolja ni u zajedničkom kupatilu.

FOTO: Oslobođenje

Podsjećamo, kao jedna od mjera navedenih u ekspozeu premijera Edina Forte je i modernizacija postojećih studentskih domova i JU Studentski centar, u saradnji s višim nivoima vlasti i drugim kantonima, te vraćanje ovih kapaciteta njihovoj primarnoj namjeni.

Identična obećanja mogla su se naći i u ekspozeima premijera Marija Nenadića, ali i Edine Forte, dvije godine ranije. Do aktivnosti na realizaciji ovog obećanja tokom mandata Vlade KS-a, na čijem je čelu bio Mario Nenadić, nije došlo zbog novonastale situacije izazvane pandemijom novog koronavirusa, te je Studentski dom na Bjelavama u martu 2020. godine pretvoren u izolatorij, a ista situacija desila se i u augustu 2020. godine. Obećanje prethodne Vlade KS-a, preuzeto iz Sporazuma o prioritetima skupštinske većine u Kantonu Sarajevo u mandatu od 2018. do 2022. godine, također je ocijenjeno kao neispunjeno na kraju mandata ove vlade, s obzirom na činjenicu da nisu bile zabilježene aktivnosti u cilju ispunjavanja pomenutog obećanja.

Početkom ove godine, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsena Šahman sastala se predstavnicima Udruženja studenata Studentskog centra u njihovim prostorijama na Bjelavama, te je za Raport istakla kako je “užasnuta onim što je vidjela”.

Iako sam djelimično upoznata sa lošim stanjem smještaja i lošom ishranom u Studentskom domu, ono što sam danas vidjela je poražavajuće i sramotno za sve nas. U glavnom gradu BiH, u Kantonu sa najviše novca, naši budući ljekari, farmaceuti, arhitekte , građevinari, umjetnici, žive u nehumanim uslovima, i više su gladni nego siti. Svima su nam puna usta mladih i kako ih zaustaviti da ne odlaze, a nismo im osigurali osnovne životne uslove. Poražena sam onim što sam vidjela i stid me je. U moje ime, i u ime onih koje nije briga i ne znaju za stid. (…) I tako saznam da davno obećana toplifikacija (3,2 miliona od EBRD a) nikada nije ni započeta, bar ne da se vidi, a trebalo je da se uradi unutarnja i vanjska stolarija i grijanje. Da studentima nije vraćen novac za mjesec dana kada su platili a bili istjerani, na početku Covid pandemije. Iz Kantona su obećali da će nadoknaditi, ali to se nikad nije desilo, a studenti i dalje na početku mjeseca moraju platiti boravak i još dodatno 15 dana jula, iako u to vrijeme, uglavnom, nisu u domu.

Bilsena Šahman, 13. 1. 2021.

Portal Raport u istom članku iz januara 2021. godine prenosi da se u Studentskom centru na Bjelavama trenutno nalazi 867 studenata koji plaćaju 120 do 215 KM, zavisno od sobe, dok isto toliko doplaćuje i kanton iz kojega dolaze. U domovima ima 260 uposlenika, a kanton subvencionira 153.

FOTO: Raport

Samo dva dana kasnije, javnosti su se obratili iz Sindikata JU Studentski centar, te su tom prilikom istakli da su uslovi u Domu dobri. Portal Klix tada je prenio da iz Uprave negiraju tvrdnje o lošoj situaciji, a, kao dokaz, iz Sindikata su poslali i videosnimak menija u studentskim domovima.

Veliku štetu su nanijele odluke nadležnih organa i tadašnje uprave Studentskog centra da se u našu ustanovu smjeste karantin i izolatorij od kojeg Studentski centar do danas nije naplatio ni jednu jedinu marku. Moramo napomenuti da mi nismo ustanova koja se finansira u potpunosti sa budžeta nego od smještaja i ishrane studenata i jasno je koliko su štete izazvale ove odluke koje su dovele do manjeg broja studenata. Iskreno očekujemo pomoć od novoformirane vlade i resornog ministarstva koji će u Sindikatu JU Studentski centar Sarajevo imati partnera kako bi zajednički riješili probleme u našoj ustanovi, koja bi morala imati bitan značaj za Kanton Sarajevo zbog djelatnošću kojom se bavi.

JU Studentski centar, 15. 1. 2021.

Osim problema sa kojima se susreću korisnici studentskih domova u Sarajevu, Istinomjer je pisao i o nizu drugih problema studenata Univerziteta u Sarajevu krajem septembra 2020. godine u analizi “Nova akademska godina i stari problemi”.

Tadašnji direktor Studentskog centra Muhamed Omerović rekao je da studenti od Vlade Kantona Sarajevo očekuju nadoknadu troškova studentima za usluge koje su platili, ali im nisu pružene jer je u vrijeme nesreće, proglašene zbog pandemije virusa korona, u Studentskom naselju Bjelave bio karantin, a studenti su objekat privremeno napustili. 

Studentski centar Sarajevo primio je dosad hiljadu aplikacija studenata za smještaj i ishranu u domu Nedžarići i Studentskom naselju Bjelave. Nakon što je odlukom Vlade KS i upravljačkih struktura JU Studentski centar formiran karantin u Paviljonu II i Paviljonu VII Studentskog naselja Bjelave, uslijedila je i naredba za izmještanje 1.200 studenata. Od toga ih se 500 vratilo nakon određenog vremena, a obaveze prema njima su izmirene. Oko 700 studenata nije dobilo plaćenu uslugu. Smatramo da će Vlada KS kao donosilac odluka o izmještanju vratiti studentima dugovanja proizašla iz odluka koje je sama donijela.

Muhamed Omerović, 24. 9. 2020.

I krajem 2019. godine, nekoliko stotina studenata u Sarajevu, nezadovoljnih izuzetno lošim uvjetima stanovanja, protestovalo je ispred Studentskog doma u Nedžarićima. 

Studenti u domovima već godinama žive u jako lošim uslovima, a ono što je prelilo čašu jeste to što proteklih dana nisu imali struje i grijanja u svojim stanovima. Večerašnje mirno okupljanje je upozorenje svima, menadžmentu, Upravnom odboru Studentskog centra Sarajevo i Vladi Kantona Sarajevo da, ukoliko se stvari ne krenu drastično mijenjati, studenti će organizovati puno ozbiljnije proteste.

Tadašnji predsjednik SPUS-a Hamza Vahid El-din, 12. 12. 2019.

Desetak dana kasnije, tadašnji predsjednik SPUS-a Hamza Vahid El-Din za Dnevni avaz je rekao kako je zvanično poslan hitan zahtjev tadašnjem premijeru Edinu Forti za izdvajanje sredstava za ulaganje u studentske domove.  

Za utopljavanje svih objekata je potrebno pet miliona maraka, a Vlada je izdvojila samo oko tri miliona. Studentima plafon pada na glavu u 21. stoljeću. Da ne govorim o starom inventaru, dekama, dušecima koje godinama niko nije promijenio. Još u februaru smo imali sastanak s Konakovićem i Fortom. Tada nam je bilo obećano da će prvim rebalansom izdvojiti sredstva za studentske domove. U njemu se na kraju ni marka nije našla za nas, studente.

Hamza Vahid El-din, 23. 12. 2019.

Da je situacija u nekima od paviljona u Studentskom domu na Bjelavama bila loša i prethodnih godina, pisao je i portal Faktor u članku iz decembra 2019. godine, u kojem se navode izjave korisnika ove ustanove. Studenti su se najviše žalili na problem tople vode koja je tada u Domu bila dostupna na samo 3-4 sata dnevno, činjenicu da pojedini paviljoni imaju zajedničke kupaonice, da su kupatila u očajnom stanju, da pedesetak ljudi koristi tri tuš kabine, da te godine nije ni okrečeno za vrijeme ljetnog raspusta, te da su studenti ušli u sobe koje su već na samom početku bile neuvjetne.

Da je slična situacija i u Studentskom domu u Nedžarićima, za Faktor je potvrdio jedan od studenata, navodeći da su poplave uobičajena pojava, a hrana također loša.

Zbog dugogodišnje nebrige za situaciju u studentskim domovima, stotine studenata koji borave u ovoj ustanovi zimi uče pod dekama zbog slabog grijanja, tuširaju se hladnom vodom, u prostorijama u kojima borave zidovi su oštećeni, otpadaju stropovi, voda i kanalizacija cure iz dotrajalih instalacija. Pored toga, većina studenata prinuđena je da koristi kolektivno kupatilo, koje je, sudeći po dostupnim fotografijama, u jako lošem stanju, što zasigurno otežava njegovo održavanje i normalne higijenske uvjete za studente, pa ja sasvim jasno da je život u domu, bez ili sa ograničenom toplom vodom, kolektivnim kupatilima i oštećenim prostorijama, za sve studente jako težak.

Čini se da je JU Studentski centar u bezizlaznoj situaciji, a dugogodišnja nebriga vlasti i već standardno prebacivanje odgovornosti ne doprinose poboljšanju situacije, te preostaje da se vidi da li će vladajuće strukture, u čijoj je nadležnosti ova ustanova, konačno ozbiljno pristupiti rješavanju ovog problema i omogućiti korisnicima Javne ustanove Studentski centar bolje uvjete za život.

(Istinomjer.ba)