Idi na sadržaj

Manipulacije rezultatima monitoringa koji provodi Istinomjer češće nego u prethodim izbornim kampanjama

Denis Čarkadžić

Nakon što je inicijativa Istinomjer 14. 10. 2020. godine objavila rezultate monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradova u BiH koji smo provodili u mandatu od 2016. do 2020. godine, u javnosti su se pojavili različiti komentari, analize i viđenja rezultata monitoringa upućeni od strane pojedinih političkih subjekata ali i online medija. 

S tim u vezi, a uzevši u obzir činjenicu da su uoči ovih izbora pokušaji manipulacije rezultatima našeg monitoringa češći nego na bilo kojim prethodnim, ovom prilikom namjera nam je prije svega da podsjetimo na neke od njih, ali i pozovemo naše čitaoce i pratioce da bilo kakve navode i tvrdnje u vezi rezultata našeg monitoringa provjere na našoj zvaničnoj web stranici, te se tom prilikom i upoznaju sa načinom našeg rada.

Jedan od primjera manipulativnog korištenja naših dobijenih rezultata bio je i onaj gradonačelnika Bihaća, Šuhreta Fazlića, koji je rezultate Istinomjerovog monitoringa nedavno implicitno okarakterisao kao “trivijalne i površne”, ponudivši pri tome “alternativnu” evidenciju ispunjenosti sopstvenih obećanja, sa netačno primjenjenim ocjenama koje već deset godina prepoznatljivo koristi Istinomjer, a naše reagovanje na navedenu objavu javnost je već imala priliku vidjeti.  

Nakon naše reakcije, na društvenim mrežama svoje komentare dao je pored ostalih i kandidat SDA za gradonačelnika Bihaća na Lokalnim izborima 2020. godine, Emdžad Galijašević, SDA Bihać,  vijećnik Gradskog vijeća Bihaća, Davor Župa te portal Unainfo. 

I naš partnerski portal Raskrinkavanje.ba, članak portala Raport u kojem su manipulativno i selektivno preneseni rezultati monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja sarajevskih načelnika, koji je radio portal Istinomjer, ocijenio je kao manipulisanje činjenicama, a zbog cjelokupnog tona i pristupa navedenoj temi, članak je dobio i ocjenu pristrasno izvještavanje. 

Pored ovih primjera, svoje viđenje rezultata monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika i gradonačelnika u 12 općina i gradova u BiH koji smo provodili u mandatu od 2016. do 2020. godine između ostalih iznosili su i portali The Bosnia Times, ali i SD BiH Tuzla.

Zbog ovakvih i niza drugih primjera manipulativnog i selektivnog prikazivanja rezultata monitoringa ispunjenosti predizbornih obećanja kojeg sprovodi Istinomjer, koristimo ovu priliku da još jednom podsjetimo da je na našoj zvaničnoj stranici u svakom trenutku moguće provjeriti rezultate monitoringa koji su rađeni u skladu sa našom jedinstvenom, striktnom i veoma prezicnom metodologijom u skladu sa kojom, pored izabranih lokalnih zajednica, Istinomjer ispunjenost predizbornih obećanja prati i na državnom i entitetskim nivoima tokom četiri godine mandata, objavljujući jednom godišnje izvještaje o progresu u ispunjavanju datih obećanja. 

Svako obećanje predstavljeno je na web stranici istinomjer.ba, uz podatke o tome koja partija ili koji načelnik ga je dao u svom izbornom programu te su, pored ostalog,  uz ocjenu progresa ispunjenosti i detaljno obrazloženje ocjene. Obrazloženje sadrži podatke o tome koje su aktivnosti preduzimane na ispunjavanju obećanja i koji su rezultati postignuti do tog trenutka.

Prilikom ocjenjivanja obećanja, koriste se sljedeće kategorije izvora: zvanični i medijski izvori, istraživanja i podaci organizacija civilnog društva, kao i izvještaji i istraživanja međunarodnih tijela i organizacija (sa kredibilitetom i ekspertizom u specifičnim oblastima istraživanja). Svi izvori su jasno navedeni (uključujući linkove na sadržaje koji se nalaze online) u obrazloženjima ocjena svakog obećanja.

S obzirom na učestale pokušaje manipulacije rezultatima našeg monitoringa, koristimo ovu priliku da naše čitaoce još jednom pozovemo da posjete našu zvaničnu web stranicu, upoznaju se sa metodologijom i rezultatima našeg rada, ali i ukažu na eventualne propuste koje ćemo nakon predočavanja činjenica ispraviti, što je između ostalog naša dužnost i obaveza. 

(Istinomjer.ba)