Idi na sadržaj

Medijska propaganda Milorada Dodika ne može promijeniti činjenice o JMBG protestima

parlament-bih

UG ¨Zašto ne¨ najoštrije osuđuje napade i laži od strane medija koji se finansiraju iz budžeta Republike Srpske i zahtijeva da se prekine sa praksom zastrašivanja aktivista/ica civilnog društva i manipulacijom građana i građanki u BiH.

Od samog početka legitimnih protesta za JMBG, poslanici/e stranaka iz Republike Srpske  su plasirali očigledne laži o nacionalističkom karakteru protesta, prijetili policijskom represijom i krivičnim prijavama protiv građana i građanki, ne prezavši čak ni od toga da proteste predstave kao “talačku krizu”, kako ju je okarakterisala poslanica SNSD-a Dušanka Majkić. Političari iz Republike Srpske, evidentno nenaviknuti na javno i otvoreno izražavanje nezadovoljstva građana/ki njhovim nesavjesnim radom, sada su nastavili sa pritiscima i pokušajima dalje diskvalifikacije ove iskrene građanske akcije koja je uspjela spasiti život jednom djetetu, fabrikujući kroz režimske medije neistine o „finansijskim sredstvima iz američkih izvora“ kojima su finansirani protesti.

U tekstu koji je jučer objavljen od strane nekoliko štampanih i online medija koji godinama unazad dobijaju netransparentne donacije od Vlade Republike Srpske, u pokušaju da se diskredituju JMBG protesti, posebno je izdvojena naša organizacija. Ne osjećamo potrebu da odgovaramo na neistine koje su ovi mediji objavili o “finansiranju JMBG protesta od strane američkih fondacija i organizacija”, jer hiljade građana i građanki koji su učestvovali i podržali proteste u BiH i širom svijeta vrlo dobro znaju kako je do njih došlo i da smo u tim protestima svi učestvovali iz najiskrenijih ubjeđenja, sa jednim jedinim ciljem osiguranja osnovnih ljudskih prava za tek rođene bebe u Bosni i Hercegovini.

pressrsSmatramo, pak, da je neophodno reagirati na kontinuirane napade i pritiske koji dolaze od strane političkih struktura iz RS-a i medijske manipulacije koje plasiraju putem medija koje drže pod svojom kontrolom. Očigledno je da su pritisci kojima smo izloženi motivirani potrebom političara iz RS-a da opravdaju svoj brzi povratak u državne institucije, koji se i nakon bombastičnih najava političara i političarki iz RS-a da se neće vratiti u institucije BiH ako se ne ispune njihovi uslovi, ipak desio vrlo brzo i vrlo disciplinovano i bez ispunjavanja njihovih zahtjeva. Fabrikovanjem ovakvih huškačkih tekstova i napadima na našu organizaciju, očito se pokušava skrenuti pažnja sa ove činjenice, a istovremeno i poslati indirektna poruka civilnom društvu u RS-u i građanima i građankama RS-a da će svaki pokušaj opravdanog bunta protiv nesposobnog režima u RS-u biti proganjan i represivno ugušen. Takvim potezima vlasti u RS, na čelu sa Miloradom Dodikom, svjedočili smo tokom proteklih dana i kroz aktivnosti policije RS na zastrašivanju “nepodobnih” medija i pojedinaca u Republici Srpskoj.

Odgovarati na takve optužbe znači pravdati se onima koji podržavaju politiku da se životi tek rođenih beba koriste kao element ucjene za ostvarivanje vlastitih političkih ciljeva. Ove ucjene se ogledaju u insistiranju političkih predstavnika iz RS-a da se izmjene Zakona o JMB mogu dogoditi samo pod uslovima koji podrazumijevaju prihvatanje zahtjeva koji proširuju odluku Ustavnog suda na način koji odgovara njihovim  političkim apetitima. Nema nikakve sumnje da je reakcija našeg udruženja na usvajanje takvog prijedloga zakona u Vijeću ministara bila direktan povod za medijske napade koji su uslijedili, budući da su se istim povodom i sa istim “argumentima” prethodno oglasili i kadrovi stranaka iz Republike Srpske, konkretno poslanica SDS-a u PS BiH, Aleksandra Pandurević.

U više od 12 godina rada i postojanja, naše udruženje bilo izloženo najrazličitijim pritiscima. Kao ni prethodni, ni ovi pokušaji zastrašivanja i pokretanja javnog linča se neće posebno odraziti na naš rad.  

“Poručujemo partijama iz RS, kao i svim drugima koji su u proteklom periodu plasirali slične laži o djelovanju naše organizacije, da UG “Zašto ne” sigurno neće, kao što su to u slučaju donošenja Zakona o JMB uradile neke partije, podleći pritiscima, lažima i prijetnjama. I dalje ćemo izvještavati javnost o stepenu ispunjenosti predizbornih obećanja svih partija na vlasti, boriti se protiv diskriminacije, naročito one na etničkoj osnovi, pratiti kredibilnost popisnog procesa, ali i izbora, te raditi na stvaranju društva u kom su građani i građanke, kao nosioci legitimiteta svake demokratski izabrane vlasti, ključni dio procesa donošenja odluka. Podsjećamo da su Izbori u BiH u oktobru naredne godine i UG “Zašto ne” će nastaviti informisati građane/ke o svim relevantnim faktorima koji utiču na donošenje odluke o tome za koga glasati, te osigurati da građanima/kama bude jasno ko je odgovoran za neispunjena obećanja, politizaciju i ugrožavanje dječijih zivota kroz proces blokiranja i zloupotrebe Zakona o JMB, diskriminaciju i druga pitanja. Kao i do sada,  pobrinućemo se u okviru svih svojih mogućnosti, te uz pomoć svih svojih lokalnih, regionalnih i međunarodnih partnera, kao i građana i građanki iz cijele BiH, da za sve to budu adekvatno ocijenjeni na izborima koji slijede.”