Idi na sadržaj

Mislimetar predstavljen na sastanku MIP mreže

Sofija Tovarović

Predstavnici U.G. “Zašto ne” učestvovali su na sastanku neformalne mreže institucija i organizacija aktivnih u oblasti medijske i informacijske pismenosti (MIP), koji je organizovan 28.9.2023. u Kući Ujedinjenih naroda u Sarajevu. Sastanak je otvorio Siniša Šešum, šef UNESCO ureda u Sarajevu.

Učesnici su razgovarali o medijskoj i informacijskoj pismenosti u obrazovnom sistemu i strateškim dokumentima, aktivnostima UNESCO-a u oblasti medijske i informacijske pismenosti i aktivnostima bh. organizacija civilnog društva u ovoj oblasti.

Pažnja je posvećena i planiranju aktivnosti u okviru inicijative za obilježavanje ”Dana medijske i informacijske pismenosti” u periodu od 19. do 29.10.2023.

Članica UG “Zašto ne” tokom sastanka prezentovala je i mobilnu aplikaciju Mislimetar – edukacijski, interaktivni i zabavni alat usmjeren na širenje znanja iz oblasti medijske pismenosti i kritičkog promišljanja. Mislimetar aplikacija namijenjena je korištenju u formalnom i neformalnom obrazovanju. Aplikaciju su, kroz aktivnost Evropske unije, kreirala udruženja građana i građanki Centar za obrazovne inicijative “Step by Step” i “Zašto ne”.