Idi na sadržaj

Mjesec dezinformisanja o ruskoj invaziji: Zajedničkim naporima raskrinkano više od 900 netačnih priča

Marija Cosic

Napad Rusije na Ukrajinu ujedinio je platforme za provjeru činjenica širom svijeta u borbi protiv brojnih dezinformacijskih i propagandnih kampanja koje opravdavaju agresiju na suverenu državu. Ovim naporima pridružilo se i Raskrinkavanje, a mjesec od početka invazije, novinari/ke platformi za provjeru činjenica širom svijeta još uvijek neumorno rade na razotkrivanju štetnih dezinformacijskih narativa.

Ubrzo nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, počele su se širiti dezinformacije o ovoj temi. 

Ogroman broj netačnih i neutemeljenih informacija, kao i dekontekstualiziranih i montiranih fotografija i videosnimaka o ovoj temi, preplavio je medije i društvene mreže, baš kao što je to bio slučaj i nakon početka pandemije Covid-19. Međutim, globalna fact-checking zajednica, zahvaljujući dvogodišnjem iskustvu borbe protiv dezinformacija o pandemiji, spremnije je dočekala novi globalni talas dezinformacija, ovaj put o ratu u Ukrajini. 

Kako je rekla Clara Jiménez Cruz, izvršna direktorica platforme Maldita, španske neprofitne organizacije koja se bavi provjerom činjenica, “znamo da kada platforme za provjeru činjenica sarađuju međusobno, naš rad je puno efektivniji i možemo prikupiti bolje informacije o vrsti dezinformacija koje kruže”.

Imajući to na umu, Malditin tim pozvao je 120 fact-checking platformi koje su članice Poynterove Međunarodne mreže za provjeru činjenica (International Fact-Checking Network – IFCN) da u zajedničku bazu unose sve svoje analize vezane za dezinformacije o ruskoj invaziji. Cilj ovakvog napora je lakši i brži pristup informacijama te efikasniji i bolje koordinisan rad.

Kao rezultat ovog rada nastala je web stranica ukrainefacts.org, koju je razvila Maldita. Na ovoj stranici se već sada mogu pročitati hiljade analiza o više od 900 različitih dezinformacija objavljenih širom svijeta. Kroz interaktivnu mapu, koju možete pronaći na kraju ovog teksta, vidljivo je tačno u kojim državama kruže koje dezinformacije. Pored toga, sve fact-checking analize dezinformacija o ruskoj invaziji mogu se pronaći na društvenim mrežama putem hashtaga #UkraineFacts.

Platforma Raskrinkavanje, kao članica IFCN-a, pridružila se ovim naporima borbe protiv dezinformacija o ratu u Ukrajini. Mjesec od početka rata, Raskrinkavanje je objavilo više od 40 analiza vezanih za različite dezinformacije o ovoj temi, plasirane u medijima i na društvenim mrežama. 

Zajedno sa SEE Check mrežom organizacija za provjeru činjenica u jugoistočnoj Evropi, koju čine i portali Raskrinkavanje (.me), Raskrikavanje (.rs), Razkrinkavanje (.si), Faktograf (.hr) i Fakenews Tragač (.rs), pokrenuli smo i live blog u kojem se mogu pronaći analize različitih dezinformacija o ovoj temi koje se pojavljuju u našem regionu. Live blog na našem jeziku, koji sadrži sve analize o ovoj temi svih šest navedenih fact-checking portala iz naše regije, možete čitati na ovom linku, a dostupan je i na engleskom jeziku ovdje

Za mjesec praćenja dezinformacija o ratu u Ukrajini, regionalne platforme za provjeru činjenica objavile su ukupno više od 120 tekstova, koji se mogu pronaći u blogu.

Iako nije dio SEE Check mreže, naš partnerski portal Istinomjer također doprinosi ovom blogu kroz ocjenjivanje tačnosti izjava zvaničnika/ca u BiH. 

Osim live bloga, SEE Check mreža pokrenula je i Viber grupu “Netočno i točka”, u kojoj se svakodnevno dijele analize dezinformacija o ratu u Ukrajini. Viber grupi možete se pridružiti klikom na ovaj link

Također, na ovom linku možete pogledati i kratki vodič o tome kako prepoznati dezinformacije i zaštititi se od njih.

Kako je istaknuto, ovo nije prvi put da fact-checkeri/ke sarađuju na ovom nivou, s obzirom na to da je slična saradnja kako u IFNC-u, tako i u sklopu SEE Check mreže, pokrenuta i povodom pandemije Covid-19. No, organizacije su ovog puta puno bolje opremljene za borbu protiv dezinformacija, navodi direktor IFCN-a Baybars Örsek. 

“Sa Covidom je bilo vrlo izazovno – posebno na početku pandemije. Niko nije znao šta se dešava”, kazao je Örsek. „Ali ovoga puta je to očigledno bio čin nepravedne agresije Rusije, tako da to nije veliko pitanje”.

Ako primijetite “sumnjive” medijske izvještaje ili fotografije i snimke na društvenim mrežama, linkove takvih objava možete nam prijaviti na našim Facebook, Twitter i Instagram profilima.

UG “Zašto ne” koristi i ovu priliku da izrazi solidarnost sa svojim kolegama/icama iz Ukrajine, kao i sa svim njenim građanima/kama.