Idi na sadržaj

Mladi u Hercegovini nastavili diskusiju na temu reforme Izbornog zakona

Sofija Tovarović

Nakon Banje Luke i Tuzle, u Mostaru je održan treći modul Akademije za političke lidere/ke u BiH. Glavna tema 16. generacije Akademije, koja traje od 2007. godine, jeste reforma izbornog zakonodavstva u skladu s ODIHR-ovim preporukama. Na ovom modulu okupili smo 22 učesnika/ce koji/e su predstavnici/e studenata/tica društvenih nauka i predstavnici/e podmladaka osam političkih partija. Svi oni dolaze iz deset gradova i opština mostarske regije i šire.

Učesnici/e su imali/e priliku slušati predavanje 11 predavača/eksperata koji su ih upoznali s Izbornim zakonom, izbornim procesom i svim onim što je u vezi s izbornom reformom. 

Nakon predavanja, učesnici/e su radili/e u grupama. Moderacija grupnog rada realizovana je po modelu World Caffee 9.4.2022. u Mostaru. Učesnici/e su bili/e raspoređeni/e u tri grupe koje su se sastojale od mladih predstavnika/ca političkih partija, ali i predstavnika/ca civilnog sektora. Svaka grupa prošla je rad s tri moderatora. Izvršna producentica UG “Zašto ne” Sofija Tovarović moderirala je s grupama na temu finansiranja političkih partija i uloge medija u izbornom procesu. Preporuke, problemi i rješenja o kojima su razgovarali, kao i zaključci, nalaze se u dokumentu koji će biti kreiran od strane moderatora i dovršen na finalnom događaju u Sarajevu, a koji će okupiti najaktivnije učesnike/ce s područja banjalučke, tuzlanske i mostarske regije te mlade s područja sarajevske regije. Svi moduli rezultirat će izradom dokumenta s mišljenjima učesnika/ca o izmjeni Izbornog zakona.

Tokom ove, 16. generacije Akademije za političke lidere/ke u BiH, učestvovalo je 62 mladih iz studentskih organizacija i iz 17 političkih partija u BiH, iz 31 grada/opštine.

Njih 25 govorilo je na platformi slobode govora T.A.L.K.S

Ovaj projekat finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

 

(pm.rs.ba)