Mladi u Hercegovini nastavili diskusiju na temu reforme Izbornog zakona

Nakon Banje Luke i Tuzle, u Mostaru je održan treći modul Akademije za političke lidere/ke u BiH. Glavna tema 16. generacije Akademije, koja traje od 2007. godine, jeste reforma izbornog zakonodavstva u skladu s ODIHR-ovim preporukama. Na ovom modulu okupili smo 22 učesnika/ce koji/e su predstavnici/e studenata/tica društvenih nauka i predstavnici/e podmladaka osam političkih partija. Svi oni dolaze iz deset gradova i opština mostarske regije i šire.

Učesnici/e su imali/e priliku slušati predavanje 11 predavača/eksperata koji su ih upoznali s Izbornim zakonom, izbornim procesom i svim onim što je u vezi s izbornom reformom. 

Nakon predavanja, učesnici/e su radili/e u grupama. Moderacija grupnog rada realizovana je po modelu World Caffee 9.4.2022. u Mostaru. Učesnici/e su bili/e raspoređeni/e u tri grupe koje su se sastojale od mladih predstavnika/ca političkih partija, ali i predstavnika/ca civilnog sektora. Svaka grupa prošla je rad s tri moderatora. Izvršna producentica UG “Zašto ne” Sofija Tovarović moderirala je s grupama na temu finansiranja političkih partija i uloge medija u izbornom procesu. Preporuke, problemi i rješenja o kojima su razgovarali, kao i zaključci, nalaze se u dokumentu koji će biti kreiran od strane moderatora i dovršen na finalnom događaju u Sarajevu, a koji će okupiti najaktivnije učesnike/ce s područja banjalučke, tuzlanske i mostarske regije te mlade s područja sarajevske regije. Svi moduli rezultirat će izradom dokumenta s mišljenjima učesnika/ca o izmjeni Izbornog zakona.

Tokom ove, 16. generacije Akademije za političke lidere/ke u BiH, učestvovalo je 62 mladih iz studentskih organizacija i iz 17 političkih partija u BiH, iz 31 grada/opštine.

Njih 25 govorilo je na platformi slobode govora T.A.L.K.S

Ovaj projekat finansiran je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.

 

(pm.rs.ba)

Predstavnik UG “Zašto ne” učestvovao na OSCE radionici “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u praćenju i istraživanju korištenja javnih sredstava putem otvorenih podataka”

Tokom 24. i 25. novembra, u Tirani (Albanija), održana je radionica pod nazivom “Jačanje watchdog kapaciteta u JIE u...

Sofija Tovarovic

Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je, u srijedu, 23.11.2022. događaj na kojem su dodijeli novinarsku nagradu za prava djece. Novinar Istinomjera Minel Abaz, ovogodišnji je dobitnik UNICEF-ove...

Sofija Tovarovic

Poziv na interdisciplinarnu radionicu za studente i studentice “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizuje jednodnevnu interdisciplinarnu radionicu “Parlametar: Upoznavanje s radom Parlamentarne skupštine BiH”. Cilj je radionice upoznati studente i...

Sofija Tovarovic