Mreža Zapadnog Balkana za borbu protiv dezinformacija sastala se u Ohridu

U Ohridu, od 17. do 21. oktobra, Zaklada za internet i društvo Metamorphosis organizirala je sastanak umrežavanja s obukom za regionalne članove mreže koji provode trenutni regionalni projekt “Zapadnobalkansko središte za borbu protiv dezinformacija razotkriva zloćudne uticaje putem watchdog novinarstva”.

Uz predstavnike Metamorphosisa, na sastanku je sudjelovalo pet partnerskih organizacija – Centar za međunarodna i sigurnosna pitanja ISAC, think tank iz Srbije; “Zašto ne” iz Bosne i Hercegovine, osnivač fact-checking servisa Istinomjer.ba i Raskrinkavanje.ba; Centar za demokratsku tranziciju iz Crne Gore, osnivač servisa za provjeru činjenica Raskrinkavanje.me; Faktoje.al, služba za provjeru činjenica iz Albanije i Sbunker.net, medijska izdavačka organizacija s Kosova, kao i partneri iz Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.

Na događaju u Ohridu partneri su imali priliku podijeliti, usporediti i analizirati nalaze svog dosadašnjeg rada na temu dezinformacija iz stranih izvora, njihovog bilježenja i širenja, s ciljem usavršavanja metodologije koja uključuje provjeru činjenica, objavljivanje analitičkih članaka i stvaranje baze znanja – sistema za otkrivanje dezinformacija i rano upozoravanje na njihovu štetnost. Značajan rezultat bilo je stvaranje sinergije unutar mreže, kroz koju se spajaju znanja partnera i rezultira zajedničkim pokrivanjem prekograničnih trendova i slučajeva dezinformacija, kao i širenje mreže kroz saradnju sa drugim mrežama i organizacijama.

Projekt “Zapadnobalkansko središte za borbu protiv dezinformacija razotkriva zloćudne uticaje putem watchdog novinarstva” biti će aktivan u narednom razdoblju. Više informacija o projektu i njegovoj produkciji možete pratiti na: https://antidisinfo.net/hub/, te putem društvenih mreža Facebook https://www.facebook.com/antidisinfohub i Twitter https://twitter.com/antidisinfonet. Projekt financira Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske.

(metamorphosis.org)

Čelnici osam jedinica lokalne samouprave odgovorili na skoro 500 pitanja građana i građanki

Platformu Javna rasprava Lokal pokrenulo je Udruženje građana i građanki “Zašto ne” u cilju poboljšanja dvosmjerne...

Sofija Tovarovic

Korištenje big data za praćenje strateške korupcije i kleptokracije. Jačanje uloge civilnog društva i medija

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P) nastavila je svoje napore na povećanju kapaciteta svog civilnog društva i državnih partnera u praćenju,...

Sofija Tovarovic

YouTHink- rekli smo ne korupciji

Nismo bespomoćni nego ljuti na okruženje u kojem vlada korupcija Da li možemo sigurno prijaviti korupciju, jesmo li zaštićeni? Kako da se postavimo u slučajevima kada su u pitanju naši najbliži...

Sofija Tovarovic