Idi na sadržaj

Nadamo se da bojkot popisa nije jedina šansa za građansku BiH

Koalicija organizacija civilnog društva je jučer održala sastanak sa predstavnicima SDP-a i SBB-a na temu njihovog prijedloga provedbe presude u slučaju “Sejdić i Finci”, za koje smatramo da će još dublje podijeliti BiH i povećati nivo diskriminacije u društvu. Naime, i pored naših pokušaja da dobijemo obrazloženje za katastrofalna rješenja koje su SDP i HDZ-i predložili u svom dokumentu, predstavnici partija nisu nam ponudili niti jedan argument koji bi objasnio razloge za prihvatanje sporazuma koji bi doveo do još dublje segregacije u društvu, osim insistiranja na činjenici da je ovaj prijedlog rezultat političkog kompromisa i da se za njega može obezbijediti “dovoljno ruku u parlamentu”.

Želimo ponoviti naš stav da je ovaj sporazum sraman pokušaj da se potpuno zatre građanski identitet u Bosni i Hercegovini i da se država u potpunosti svede na tri etniciteta koja će, budući da bi ovim prijedlogom dobili veću “vrijednost glasa” u mjestima gdje su u većini, postati i faktičke izborne jedinice. Još jednom upozoravamo one političke partije koje su spremne glasati u parlamentima za usvajanje ovog prijedloga da ćemo u tom slučaju biti primorani organizovati kampanju bojkotovanja popisa stanovništva u BiH. Naime, jedini način da se spriječi da apsolutna diskriminacija zavlada Bosnom i Hercegovinom je onemogućavanje sprovođenja i neprihvatanje rezultata popisa koji se planira uzeti kao temelj za promjenu ustava, što je problematično na više nivoa.

Izražavamo punu podršku gospodinu Dervi Sejdiću u njegovoj nakani da, u slučaju usvajanja ovih rješenja, odmah podnese novu tužbu protiv BiH za kršenje osnovih građanskih prava.

Također, javnosti želimo predočiti glavne probleme koje bi ovaj sporazum izazvao i koje smo predočili predstavnicima SDP-a i SBB-a a za koje nisu imali niti jedan jedini odgovor.

Cijelo saopštenje možete preuzeti na linku ispod:

Saopštenje za javnost: Nadamo se da bojkot popisa nije jedina šansa za građansku BiH