Najava regionalne konferencije POINT 2.1 “Odgovornost vlasti, civilno društvo i nove tehnologije”

point„Odgovornost vlasti, civilno društvo i nove tehnologije – POINT 2.1“ naziv je konferencije koja će se u subotu, 23. novembra, održati u Sarajevu u Centru za Interdisciplinarne Postdiplomske Studije (Kampus Univerziteta, Zmaja od Bosne bb).

Konferencija koju organizuju Udruženje građana „Zašto ne“ i Friedrich Ebert Fondacija počinje u 9 sati i 30 minuta, a otvorena je za sve zainteresovane.

Ova konferencija se održava kao dodatak godišnjoj konferenciji “POINT“, koju UG Zašto ne realizuje već dvije godine sa ciljem dijeljenja iskustava civilnog društva u kontekstu korištenja novih tehnologija u svom radu na demokratizaciji društva, promociji odgovornosti i transparentnosti vlasti i građanskog aktivizma.

I ova jednodnevna konferencija, poput prethodnih izdanja POINT-a, za krajnji cilj ima da se regionalna iskustva u radu na ovim pitanjima podijele sa učesnicama i učesnicima iz civilnog društva u BiH, kao i da se razmijene ideje i pogledi na ovu temu. Konferencija će biti podijeljena na tri panela na kojima će učestvovati istaknuti predstavnici civilnog društva iz BiH i regiona, a koji će se ticati sljedećih oblasti:

– Javne kampanje za nadzor vlasti i izbora
– Javne kampanje za uključivanje građana
– Otvorena vlast u regionu

Uvodničari i učesnici na panelima će biti predstavnici organizacija civilnog društva iz regije koji su predstavljeni na prva dva POINT-a, kao što su Vjetrenjača iz Hrvatske, Crta iz Srbije, UG Zašto ne, CCI i Revolt iz BiH, Metamorphosis i Most iz Makedonije.

Na konferenciji će biti predstavljeni neki od projekata civilnog društva iz ovih zemalja kao što su Istinomjer koji se realizuje u pet država regiona, projekat provjetravanja javnih nabavki Vjetrenjača iz Hrvatske ili alata za praćenje vlasti koje realizuje CCI u BiH, a koji koriste nove tehnologije u cilju zagovaranja što veće transparentnosti, odgovornosti i otvorenosti vlasti.

Svi zainteresovani slobodno mogu prisustvovati konferenciji, a svoj dolazak mogu potvrditi i unaprijed putem email-a: [email protected] ili na broj telefona 033/618-461.

Program POINT 2.1

Sarajevo će biti domaćin najveće svjetske konferencije o provjeri činjenica

Global Fact, jedna od najvećih medijskih konferencija, idućeg ljeta održava se u Sarajevu.    Sarajevo će u junu...

Sofija Tovarovic

Uči i zabavi se – preuzmi novu Mislimetar aplikaciju

Nova interaktivna aplikacija za formalno i neformalno učenje potiče razvoj kritičkog mišljenja i medijske pismenosti kod učenika i učenica, a ujedno je i vrijedan alat nastavnicima i nastavnicama za...

Sofija Tovarovic

Održan sastanak ACTION SEE mreže u Sarajevu

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic