Nastavak uličnih akcija “Moj Ustav, bolji Ustav” širom BiH

Fullscreen capture 12.4.2013. 172442Udruženja građana „Zašto ne“ iz Sarajeva i „Oštra nula“ iz Banjaluke, uz podršku Omladinskog pokreta Revolt iz Tuzle naredne sedmice organizuju ulične akcije na kojima će u sklopu projekta „Moj ustav, bolji ustav“, građanima i građankama BiH predstaviti prvu interaktivnu platformu koja ima za cilj svima približiti ustave u BiH – boljiustav.ba.

Tako će se nakon vrlo uspješnih akcija održanih u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Livnu, Banjaluci, Prijedoru i drugim gradovima, ulične akcije održati u:

Tuzli i  Živinicama 15. aprila; Bijeljini i Brčkom 16. aprila; na Ilidži 17. aprila; u Hadžićima i Konjicu 18. aprila; u Travniku i Kotor Varošu 19. aprila, te 20. aprila u Visokom.

Na ovim akcijama građani i građanke će imati priliku da se upoznaju sa web stranicom Bolji ustav, da izraze svoje slaganje ili neslaganje sa pojedinim odredbama tri ustava u BiH (Ustav BiH, Ustav FBiH i Ustav RS), kao i da eventulno predlože svoja rješenja.

Portal “Bolji ustav” nastao je iz potrebe da se u BiH čuje glas i mišljenje građana/ki o ključnim reformama ustava iz kojih su oni potpuno isključeni, te u tom smislu predstavlja jedino mjesto gdje se zaista traži i cijeni  njihovo mišljenje o ustavima u BiH. Projekat realizuju UG „Zašto ne“ u saradnji sa UG „Oštra nula“ iz Banja Luke, uz podršku Centara Civilnih Inicijativa.

U sklopu ovih akcija biće predstavljeni i drugi projekti iz oblasti novih tehnologija kojima se bavi UG „Zašto ne“.

Tako će se svi oni koji posjete akcije moći upoznati i sa online platformom „Popravi mi školu“ putem koje se mogu prijaviti problemi u obrazovnom sistemu u BiH, kao i stranica Pravo da znam, kreirana da bi se građanima/kama u BiH omogućilo lakše ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama, ali i kako bi se vlasti u BiH učinile odgovornijim i transparentnijim. Tako će građani i građanke moći direktno sa akcija poslati zahtjeve za slobodan pristup informacijama, te ukazati na probleme u obrazovanju s kojima su u direktnom dodiru.

jedna kostOsim upoznavanja sa web platformama građani i građanke će moći podržati i kampanju “Građanin/građanka prije svega – za BiH bez diskriminacije!” koju provodi Koalicija Jednakost, čiji članovi su i UG “Zašto ne” i UG “Oštra nula”, te OP Revolt iz Tuzle.

Svi zainteresovani moći će se informisati o kampanji, njenim dosadašnjim i budućim aktivnostima, te se fotografisati sa porukom koja najbolje izražava njihov identitet, način na koji se žele izjasniti na popisu, ili stav protiv ustavne diskriminacije na etničkoj i nacionalnoj osnovi. Sve fotografije će stajati na web-sajtu kampanje i motivisati i druge ljude da javno i bez straha pošalju svoju podršku u zajedničkoj borbi protiv diskriminacije.

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic