Idi na sadržaj

Nastavak uličnih akcija “Moj Ustav, bolji Ustav” širom BiH

Fullscreen capture 12.4.2013. 172442Udruženja građana „Zašto ne“ iz Sarajeva i „Oštra nula“ iz Banjaluke, uz podršku Omladinskog pokreta Revolt iz Tuzle naredne sedmice organizuju ulične akcije na kojima će u sklopu projekta „Moj ustav, bolji ustav“, građanima i građankama BiH predstaviti prvu interaktivnu platformu koja ima za cilj svima približiti ustave u BiH – boljiustav.ba.

Tako će se nakon vrlo uspješnih akcija održanih u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Livnu, Banjaluci, Prijedoru i drugim gradovima, ulične akcije održati u:

Tuzli i  Živinicama 15. aprila; Bijeljini i Brčkom 16. aprila; na Ilidži 17. aprila; u Hadžićima i Konjicu 18. aprila; u Travniku i Kotor Varošu 19. aprila, te 20. aprila u Visokom.

Na ovim akcijama građani i građanke će imati priliku da se upoznaju sa web stranicom Bolji ustav, da izraze svoje slaganje ili neslaganje sa pojedinim odredbama tri ustava u BiH (Ustav BiH, Ustav FBiH i Ustav RS), kao i da eventulno predlože svoja rješenja.

Portal “Bolji ustav” nastao je iz potrebe da se u BiH čuje glas i mišljenje građana/ki o ključnim reformama ustava iz kojih su oni potpuno isključeni, te u tom smislu predstavlja jedino mjesto gdje se zaista traži i cijeni  njihovo mišljenje o ustavima u BiH. Projekat realizuju UG „Zašto ne“ u saradnji sa UG „Oštra nula“ iz Banja Luke, uz podršku Centara Civilnih Inicijativa.

U sklopu ovih akcija biće predstavljeni i drugi projekti iz oblasti novih tehnologija kojima se bavi UG „Zašto ne“.

Tako će se svi oni koji posjete akcije moći upoznati i sa online platformom „Popravi mi školu“ putem koje se mogu prijaviti problemi u obrazovnom sistemu u BiH, kao i stranica Pravo da znam, kreirana da bi se građanima/kama u BiH omogućilo lakše ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama, ali i kako bi se vlasti u BiH učinile odgovornijim i transparentnijim. Tako će građani i građanke moći direktno sa akcija poslati zahtjeve za slobodan pristup informacijama, te ukazati na probleme u obrazovanju s kojima su u direktnom dodiru.

jedna kostOsim upoznavanja sa web platformama građani i građanke će moći podržati i kampanju “Građanin/građanka prije svega – za BiH bez diskriminacije!” koju provodi Koalicija Jednakost, čiji članovi su i UG “Zašto ne” i UG “Oštra nula”, te OP Revolt iz Tuzle.

Svi zainteresovani moći će se informisati o kampanji, njenim dosadašnjim i budućim aktivnostima, te se fotografisati sa porukom koja najbolje izražava njihov identitet, način na koji se žele izjasniti na popisu, ili stav protiv ustavne diskriminacije na etničkoj i nacionalnoj osnovi. Sve fotografije će stajati na web-sajtu kampanje i motivisati i druge ljude da javno i bez straha pošalju svoju podršku u zajedničkoj borbi protiv diskriminacije.