Idi na sadržaj

NDC omladinski kamp: Medijska pismenost je abeceda 21. vijeka

Sofija Tovarović

Nansen dijalog centar (NDC) Mostar organizirao je proteklih dana omladinski kamp medijske pismenosti na Boračkom jezeru.

Više od 60 učesnika iz 10 bh. gradova je učestvovalo na kampu na kojem su imali priliku učiti i razgovarati o temama kao što su verifikacija informacija, karakteristike bh. medijske scene, te kako na odgovoran način dijeliti sadržaj na društvenim mrežama. Učesnici su razgovarali o vrstama medijskih sadržaja, uticaju informacija na naš svakodnevni život, te o fenomenu lažnih vijesti i njihovoj dekonstrukciji.

Učesnici su imali jedinstvenu priliku razgovarati sa novinarima, medijskim djelatnicima, glumcima i infleuncerima, te podijeliti svoja razmišljanja, doživljaj i percepciju svijeta medija. Predavači na kampu su, između ostalih, bili glavni i odgovorni urednik magazina Buka Aleksandar Trifunović, novinari Nikola Vučić i Neđad Husković, glumac i pisac Feđa Štukan, medijski djelatnici Anida Sokol i Emir Zulejhić, te influencerica Erna Saljević.

“Medijska pismenost, koja podrazumijeva i kritičko razmišljanje, te analizu medijskih sadržaja, pokazala se posebno važnom proteklih godina u kojima su mediji, ali i publika, u velikoj mjeri okrenuti temama poput pandemije koronavirusa i rata u Ukrajini, te svjedočimo velikom broju lažnih vijesti i dezinformacija. Zbog općeg nepovjerenja građana i građanki prema politici i političkim akterima, kombinirano sa velikim brojem medija koji šire neprovjerene informacije i lažne vijesti, kompletno društvo je dovedeno u opasnu situaciju”, smatra urednik portala Raskrinkavanje.ba Emir Zulejhić.

Sara Mijanović, učesnica kampa iz Trebinja, smatra kako se mlade ljude ne podučava dovoljno o kritičkom vrednovanju medija, te opasnostima koje mediji mogu nanijeti.

“Lažne vijesti su postale dio naše svakodnevice, posebno na društvenim mrežama. Učestvovanjem na ovom kampu, moji vršnjaci i ja usvajamo osnovna znanja o funkcioniranju medija, te razvijajamo svijest i kritičko promišljanje po pitanju prepoznavanja lažnih vijesti”, ističe Sara.  

U narednom periodu, učesnici kampa će organizirati seriju vršnjačkih radionica i manje javne kampanje u svojim gradovima širom BiH čime će dodatno promovirati stečene vještine iz oblasti medijske pismenosti.

Omladinski kamp je organiziran u okviru projekta “Youth Connect: Osnaživanje medijske pismenosti kod mladih ljudi u Bosni i Hercegovini” koji realizira NDC Mostar uz podršku Ambasade SAD u BiH.

 

(dnevni.ba)