Idi na sadržaj

(Ne)dosljednosti političkih subjekata u KS – slučaj imena OŠ “Mustafa Busuladžić”

Dalio Sijah

Posljednji izvještaj State Departementa o stanju vjerskih sloboda u svijetu, ali i inicijativa zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Skupštini Kantona Sarajevo (KS), Igora Stojanovića za promjenu naziva ulica i ustanova koje, kako je navedeno, “nose ime po ličnostima povezanim s fašističkim režimom” ponovo su aktuelizirali imenovanje osnovne škole u sarajevskom naselju Dobroševići po Mustafi Busuladžiću u septembru 2016. godine. Iako je u proteklom periodu bilo nekoliko pokušaja da se poništi ranija Odluka o imenu ove škole, do promjenje imena nije došlo, a ni posljednja inicijativa kluba zastupnika SDP-a nije dobila podršku na sjednici kantonalne Skupštine održane 16. juna 2020. godine. Kako je pokazalo posljednje, ali i neka ranija skupštinska glasanja, konsenzusa u vezi sa ovim pitanjem nema, kako u vlasti tako i u opoziciji, a mijenjali su se i stavovi partija u vezi sa nazivom škole u Dobroševićima.

Nakon što je objavljen posljednji izvještaj State Departementa o stanju vjerskih sloboda u svijetu u kojem se u kontekstu Bosne i Hercegovine spominje i lider stranke Narod i Pravda Elmedin Konaković u vezi svog stava da nema problem sa tim što je osnovna škola u sarajevskom naselju Dobroševići imenovana po Mustafi Busuladžiću, iz pojedinih političkih krugova ovo je protumačeno kao “kraj Konakovićeve ozbiljne političke karijere”. Ipak upravo su zastupnici Saveza za bolju budućnost (SBB), čija je generalna sekretarka Sanela Prašović – Gadžo bila među najglasnijim kritičarima te je proglasila kraj Konakovićeve političke karijere, svojim glasom ZA u Skupštini Kantona Sarajevo (KS) u septembru 2016. godine i sami doprinijeli promjeni imena škole u Dobroševićima. Sa druge strane, iako je u martu 2018. godine Skupština KS prihvatila inicijativu o ponovnoj promjeni imena škole, ona nije provedena iz proceduralnih razloga.

U posljednjem izvještaju State Departmenta o stanju vjerskih sloboda u 2019. godini navedeno je da Skupština Kantona Sarajevo “ponovo nije uspjela provesti odluku iz 2018. godine o promjeni naziva osnovne škole i ulice u naselju Dobroševići u Općina Novi Grad nazvanim po Mustafi Busuladžiću”. Izvještaj između ostalog navodi da je Busuladžić bio simpatizer nacista, a na jednom mjestu se referira i na izjavu Elmedina Konakovića koju je dao dok je obnašao funkciju predsjedavajućeg Skupštine KS, tokom 2019. godine.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Dino Konaković, 16. septembra rekao je u jednom intervjuu da nema ništa protiv toga da škola u Dobroševićima i dalje bude imenovana po Mustafi Busuladžiću.

State Department, 10. juni 2020.

Dva dana kasnije, generalna sekretarka SBB-a i zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, Sanela Prašović – Gadžo na svom profilu na društvenoj mreži Facebook ustvrdila je kako je Izvještaj State Departementa “praktično odsvirao kraj za Konakovića i njegovu politiku”.

State Department je jučer objavio Izvještaj o međunarodnim i religijskim slobodama za 2019. godinu. U izvještaju se veoma negativno citira i tadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Dino Konaković (šef stranke Narod i pravda) da je u jednom intervjuu kazao “kako mu ne smeta to što se jedna lokalna osnovna škola zove po antisemitu i ustaši iz Drugog svjetskog rata koji je glorificirao Hitlera”. Stav šefa Naroda i pravde (političke stranke lokalnog karaktera ) u Izvještaju State Department-a, posljedično znači mnogo toga, no ponajviše kraj ozbiljne političke karijere. Sa stavom kojim brani i opravdava antisemita koji glorificira Hitlera, a što dokumentuje Izvještaj SAD-a, Konaković je pokazao i da ne može biti nikakav liberalni vođa opozicije u KS, niti igdje. Ta priča je ovim dokumentom pala i neslavno završila. Radikalizam je kod Konakovića prosto bio jači. Tužno mi je što Dino Konaković zapravo ne razumije da je ovakvim stavovima najviše štete donio Bošnjacima u Bosni i Hercegovini. No, službeni izvještaj State Departmenta je praktično odsvirao kraj za Konakovića i njegovu politiku. Bošnjaci, koji nikada neće zaboraviti podršku SAD-a u očuvanju Bosne i Hercegovine i zaustavljanju genocida, sigurno više neće ići za čovjekom koji je u srcu antifašističke BiH osobno veličao ustaštvo i nacizam.

Sanela Prašović, 12. juni 2020.

Treba podsjetiti da je ime škole u Dobroševićima gotovo istovjetno tematizirano i u izvještaju State Department-a o vjerskim slobodama za 2018. godinu.

Dana 6. marta je Skupština Kantona Sarajevo poništila svoju odluku iz 2016. godine o imenovanju osnovne škole i jedne ulice u Dobroševićima, u općini Novi Grad, u Kantonu Sarajevo, po Mustafi Busuladžiću, ustaši iz doba Drugog svjetskog rata, koji je veličao Hitlera i koji je bio poznat po antisemitizmu. Do kraja godine odluka još uvijek nije bila provedena. Na web stranici škole još uvijek stoji isti naziv škole, Mustafa Busuladžić, kao i isti naziv ulice. U toku godine je predsjednik Jevrejske zajednice oštro osudio činjenicu da škola još uvijek nosi takav naziv.

Ambasada SAD-a u Sarajevu, Izvještaj State Department-a 2018.

Da i dalje nema problem sa imenom škole u Dobroševićima, Konaković je potvrdio i sam komentarišući posljednji objavljeni izvještaj State Departmenta. Međutim, partija iz koje su došle najglasnije kritike na račun Konakovića, svoju prvobitnu podršku odluci da se škola imenuje po Mustafi Busuladžiću kasnije je pravdala greškom. SBB je od decembra 2018. do marta 2020. godine čak sudjelovao u radu Vlade KS, zajedno sa NiP-om Elmedina Konakovića.

Podsjećamo, inicijativa Općinskog vijeća Novi grad i MZ “Dobroševići” o izmjeni naziva škole u ovom naselju, prihvaćena je u kantonalnoj skupštini u septembru 2016. godine, a tada su je podržali i zastupnici SBB-a. Godinu dana kasnije, u razgovoru za RTRS tadašnja predsjedavajuća Skupštine KS (SBB), Ana Babić, priznala je da zbog odluke svog stranačkog kluba da podrži inicijativu osjeća “grižnju savjesti”.

Vjerujte da osjećam grižnju savjesti zbog toga što smo mi, Savez za bolju budućnost, greškom glasali za tu odluku i sigurno ćemo na nekoj od narednih sjednica pokrenuti pitanje promjene naziva te škole i imena kontroverzne ličnosti kao što je Mustafa Busuladžić.

Ana Babić, 27. oktobar 2017.

Babić je ovu izjavu dala komentarišući protestnu notu Izraela, koja je našoj zemlji tada upućena upravo zbog zvanične promjene naziva škole u Dobroševićima u Općinskom sudu u Sarajevu. Inicijativa za izmjenu naziva škole, koju je najavila Ana Babić tada nije upućena, a ovom temom se u to vrijeme bavio i Istinomjer. U novembru 2017. godine tvrdilo se da je u toku “konsultacija sa stručnjacima”.

Moramo s tim izaći na čistac, čini mi se da je sve paušalno i brzo odrađeno. Zato sada moramo naći pravi put, a to je mišljenje relevantnih stručnjaka raznih profila. Nakon što se s njima konsultujemo, ovo osjetljivo pitanje će se naći na Skupštini KS.

Ana Babić, 20. novembar 2017.

Inicijativu za ponovnu izmjenu imena škole u Dobroševićima uputila je u Skupštinu KS, zastupnica SDP-a Segmedina Srna u januaru 2018. godine, no ona je tada odbijena, a upravo zastupnici SBB-a bili su suzdržani. Taj potez od Istinomjera je ocijenjen nedosljednim, a svoju tadašnju odluku Ana Babić je komentarisala:

Ova inicijativa u Skupštini Kantona Sarajevo nije usvojena, a u trenutku glasanja sam bila suzdržana ne zato što sam protiv iste, već isključivo iz proceduralnih razloga, s obzirom da naše kantonalno zakonodavno tijelo bez prijedloga Općinskog vijeća Novi Grad ne može poništiti navedenu Odluku.

Ana Babić, 2. februar 2018.

Babić je istog dana uputila i inicijativu Općinskom vijeću i načelniku Općine Novi Grad Semiru Efendiću za izmjenu naziva Osnovne škole “Mustafa Busuladžić”.

Skupština Kantona Sarajevo u martu iste godine prihvatila je Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o izmjeni naziva škole u Dobroševićima, koji je uputio tadašnji zastupnik Naše stranke u Skupštini KS, Peđa Kojović. Odluku je tada podržao i SBB, međutim ona nije provedena također iz proceduralnih razloga. Nakon usvajanja ove Odluke oglasili su se iz Općine Novi Grad Sarajevo i najavili da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti usvojene Odluke.

Naime, prilikom donošenja navedene Odluke, na jučerašnjoj sjednici Skupštine KS-a nisu ispoštovane odredbe Ustava Kantona Sarajevo, Poslovnika Skupštine KS, te je prekršeno nekoliko odredbi Odluke o obilježavanju ulica, trgova, mostova, institucija, ustanova itd. na području Kantona Sarajevo. (…) Zbog svega navedenog, Općina Novi Grad Sarajevo će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Odluke koja nije donesena na pravnom osnovu, obzirom da prilikom njenog donošenja nije ispoštovana procedura predviđena za ovu oblast. Procedura utvrđivanja imena školi je završena, te se u ovom slučaju treba provesti procedura izmjene imena škole, a ne stavljanja van snage Odluke Skupštine koja je data u prethodnoj proceduri.

Općina Novi Grad, 06. mart 2018.

Nakon izbora u oktobru 2018. godine, kada je u decembru iste godine formirana Vlada KS koju su činile stranke “šestorke” (SDP, SBB, NS, NiP, NBL i DF), inicijativa za izmjenu imena škole u Dobroševićima nije bilo.

Inače, lider Naše stranke i tadašnji zastupnik u Skupštini KS Peđa Kojović, u novembru 2016. godine imao je veoma jasan stav u vezi škole koja nosi ime po Mustafi Busuladžiću, te je u intervjuu za portal Klix, upitan o mogućnosti koalicije “sa strankom koja sebe definiše kao nacionalnu stranku desne orijentacije, izjavio:

Biti patriota danas u BiH za Našu stranku znači poštovati Ustav BiH, zakone, profesionalno i pošteno raditi svoj posao, biti ljubazan, civilizovan, prema sugrađanima i zemljacima, boriti se protiv izjednačavanja fašista i antifašista i to je ono što mi dosljedno radimo iako često plaćamo visoki političku cijenu zbog svoje principijelnosti. Zapravo, najkraći odgovor na vaše pitanje mogao bi biti sljedeći: nismo spremni biti u bloku sa strankom koja misli da se osnovna škola u Dobroševićima treba nazvati po Mustafi Busuladžiću.

Predrag Kojović, 5. novembar 2016.

Naša stranka nakon ovoga je 14. mjeseci obnašala je Vlast u Kantonu Sarajevo zajedno sa NiP-om, Elmedina Konakovića, a nakon rekonstrukcije kantonalne Vlade, kada su obe stranke prešle u opoziciju, najavljen je i zajednički nastup ove dvije partije sa SDP-om i NBL-om na lokalnim izborima koji bi trebali biti održani u novembru ove godine.

Posljednja inicijativa kluba zastupnika SDP-a u Skupštini KS za promjenu naziva ulica i ustanova koje, kako je navedeno, “nose ime po ličnostima povezanim s fašističkim režimom”, također je pokazala da u vezi sa promjenom imena škole u Dobroševićima i dalje nema konsenzusa ni u vlasti niti u opoziciji. Prilikom glasanja iz kluba zastupnika SDA su bili suzdržani, zastupnici NIP-a nisu glasali, dok su ZA bili zastupnici SDP-a, SBB-a, DF-a, Naše stranke, kao i nezavisni zastupnici.

Tema imena škole u Dobroševićima tako je u nekoliko proteklih godina pokazala da u Kantonu Sarajevu ne postoje čvrsti principi, kako u pogledu samog naziva ove ustanove tako i u pogledu sklapanja saveza i formiranja koalicija.

(Istinomjer.ba)