Idi na sadržaj

Nema zvanične potvrde navoda o 3000 ilegalnih viza za građane Pakistana

Dalio Sijah

Iako su pojedini domaći zvaničnici u javnosti u proteklom periodu iznosili navode o brojci od “3.000 lažnih viza izdatih građanima Pakistana”, nadležne institucije do sada se nisu oglasile u vezi sa iznesenim brojevima. U javnosti je ostalo nejasno odakle je došao sam ovaj broj, budući da i dalje nije objavljen izvještaj koji je u svojoj istrazi ovog slučaja koristilo Tužilaštvo BiH.

Sa tvrdnjom da je 3.000 građana Pakistana dobilo lažne vize, u javnost je izašao član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, gostujući u emisiji Aktuelno na Radio-televiziji Republike Srpske 15. maja ove godine, pozivajući se na sada već bivšeg ministra sigurnosti BiH, Fahrudina Radončića.

Prije nekoliko dana u Predsjedništvu, imali smo sjednicu Predsjedništva. Jedan zanimljiv dijalog oko migranata u kome ministar bezbjednosti kaže da je ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu, koji je Bošnjak, falsifikovao ulazne vize za 3.000 Pakistanaca, koji su ušli u Bosnu i Hercegovinu, koji su ozbiljan bezbjednostni problem.

Milorad Dodik, 15. maj 2020.

Ova Dodikova izjava u javnosti je veoma brzo predstavljena kao činjenica, bez da su predočeni ikakvi konkretni dokazi, a pridodane su joj i druge neprovjerene i netačne tvrdnje, čime se u svojoj analizi opširno bavio naš partnerski portal za provjeru činjenica Raskrinkavanje. Tek sedmicu kasnije, 23. maja 2020, glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić je potvrdio da je “Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o navodnom izdavanju lažnih bh. viza osobama visokog migracijskog rizika iz Pakistana i Iraka”.

Početkom juna, nakon što je Fahrudin Radončić podnio ostavku na mjesto ministra sigurnosti, u javnosti se pojavio stenogram njegovog razgovora sa članovima Predsjedništva BiH. U jednom dijelu stenograma objavljenog na portalu Oslobođenje, istog dana kada je Radončić najavio svoju ostavku, navedeno je:

Ja vam ovdje kažem 3.000 ljudi iz Paktisana u protekle 24 godine i protekla 24 mjeseca došli sa falsifikovanim vizama iz naše ambasade u Pakistanu.

Fahrudin Radončić, Transkript

Autentičnost stenograma u kom se pominju ilegalni ulasci građana Pakistana u BiH potvrdio je Milorad Dodik.

Јavnost se mogla upoznati sa svime onim što je rečeno. Јa samo mogu da kažem da su navodi u onome što se predstavlja kao stenogram tačni i da sam sve čuo svojim ušima. Nije uopšte bilo zgodno to slušati.

Milorad Dodik, 04. juni 2020.

Potvrdu navoda o brojci od 3.000 migranata Raskrinkavanje je tražilo od Tužalštva BiH i Granične policije BiH.

U odgovoru koji su na upit da li su kontaktrani od strane medija u vezi izdavanja ilegalnih viza državljanima pakistana, iz Granične policije su naveli:

Poštovani, u vezi s Vašim upitom, obavještavamo Vas da nije službeno zatražen upit Graničnoj policiji BiH od navedenog medija te da nije bilo službene izjave istom mediju vezano za pitanje viza državljana Pakistana.

GP BiH za Raskrinkavanje

Portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić u pismenom odgovoru za Raskrinkavanje rekao je da postoji predmet u kojem Tužilaštvo ima izvještaj iz Granične policije BiH, ali da nigdje nisu precizirali broj viza za koje se sumnja da su ilegalno izdate:

Vidim da su objavljene izjave vrlo slične, te nisam siguran da sam u cijelosti razumio Vaše pitanje (u pitanju je predmet u kojem imamo Izvješće Granične policije BiH koje se odnosi na izdavanje viza državljanima Pakistana), dakle to nije upitno. Mislim da je ova druga korektnije prenesena, jer koliko se sjećam, nigdje nismo precizirali broj.

Boris Grubešić, Tužilaštvo BiH za Raskrinkavanje

Kako se dalje navodi u analizi Raskrinkavanja GP je 2019. godine Tužilaštvu BiH dostavila informaciju o nezakonitom pribavljanju viza, dok je u 2020. godini, po naredbi Tužilaštva, dostavljen izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama:

Granična policija BiH je tijekom 2019. godine Tužiteljstvu BiH dostavila informaciju o nezakonitom načinu pribavljanja viza BiH od strane državljana I.R.Pakistan u Ambasadi BiH u Islamabadu, koji su prilikom apliciranja za vizu BiH davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize ili su iste dobivali na nezakonit način uz pomoć trećih osoba, a da je stvarna namjera pribavljanja vize BiH bila da iskoriste teritoriju BiH za odlazak u zemlje EU. Nakon što je Tužiteljstvo BiH u 2020. godini, dostavilo Graničnoj policiji BiH, naredbu za poduzimanje određenih istražnih radnji u cilju prikupljanja dokaza o počinjenom kaznenom djelu, kao i zahtjev za dostavljanjem informacija, Granična policija BiH je u proteklom razdoblju poduzela naložene mjere i radnje o čemu je Tužiteljstvu BiH dostavila izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama. Isto tako, Granična policija BiH provodi mjere i radnje iz svoje nadležnosti te će protiv određenih državljana Pakistana, koji su sudjelovali u nezakonitom pribavljanju BiH viza Tužiteljstvu BiH podnijeti izvještaj o počinjenom kaznenom djelu za krijumčarenje osoba.

GP za Raskrinkavanje

Prema zvaničnim podacima same bh. ambasade u Islamabadu, u protekle tri godine izdato je oko 600 viza državljanima/kama Pakistana. Međutim, do trenutka objave ove analize, još nema nikakvih zvaničnih potvrda o rezultatima istrage, to jest o tačnosti navoda Milorada Dodika, koje je sam ambasador BiH u Pakistanu ranije demantovao.

To svakako nije spriječilo domaće zvaničnike, poput Dodika da iznose brojke bez da ih potkrijepe konretnim dokazima.

(Istinomjer.ba)