Idi na sadržaj

Građani i građanke od sada mogu putem www.popismonitor.ba prijaviti svaki problem, nepravilnost i zloupotrebu u popisnom procesu

Snimka cijelog zaslona 24.9.2013. 174500Koalicija Jednakost i Udruženje građana ¨Zašto ne¨ su na konferenciji za medije održanoj u utorak, 24.09.2013. godine u Sarajevu, predstavili novu online alatku za mapiranje i prijavu problema i zloupotreba na Popisu 2013. godine u BiH.

Ova alatka omogućava građanima i građankama da se aktivno uključe u procese monitoringa popisa, te da prijavom svih uočenih grešaka i zloupotreba utiču na to da se broj zloputreba smanji,  odnosno da se dokumentuje svaka povreda ovog procesa. Osim ovoga, alatka, kao i mogućnost stalnog kontaktiranja “Popis monitor” tima, će omogućiti građanima i građankama da se osjećaju sigurnije u procesu popisa, kao i da znaju da imaju nezavisnu adresu na koju se mogu obratiti za pomoć sa svojim problemima. “Popis monitor” tim će redovno pratiti sve prijave i reagirati blagovremeno i adekvatno na sve hitne situacije i očite zloupotrebe popisnog procesa.

Mogući problemi pri provođenju popisa grupisani su u odnosu na one aspekte i procedure u kojima se mogu očekivati manipulacije ili zloupotrebe tokom provođenja Popisa, te smo definirali sljedeće kategorije problema: problemi pri zapošljavanju popisivača, u toku kampanje informisanja, problemi u radu popisnih komisija na opštinskim/gradskim i kantonalnim/entitetskim nivoima, ponašanje popisivača, zaštita privatnosti podataka, prisustvo neovlaštenih lica na popisu, a svi ostali eventualni problemi mogu biti evidentirani pod oznakom “ostalo”. Osim prijave problema, građani i građanke će moći i da pregledaju već prijavljene probleme, vide lokacije na kojima su prijavljeni, kao i da automatski dobijaju izvještaje o svim problemima prijavljenim u nekom određenom gradu ili području.

Problemi se mogu prijaviti online, putem web stranice www.popismonitor.ba ili e-maila [email protected], ali i slanjem SMS-ova na brojeve telefona:  065 001 944; 063 556 467; 062 553 091; čime je i građanima i građankama koji nemaju pristup interentu omogućeno da prijave uočene zloputrebe.

Svaka prijava problema od strane građana i građanki, biće anonimna i vidljiva na samoj stranici, a obradom i prikupljanjem veće količine prijava ćemo moći pratiti trendove i upoznati javnost o tome da li se Popis stanovništva u BiH provodi u skladu sa propisanim pravilima. Osim toga, predstavnicima institucija i medija ćemo redovno slati izvještaje i statistike o prijavljenim problemima i tako omogućiti da uočeni problemi i zloupotrebe na stranici popismonitor.ba dobiju pažnju javnosti kakvu zaslužuju.

¨Pokušavamo omogućiti građanima i građankama da se aktivno uključe u procese monitoringa Popisa 2013. godine u BiH, i time u svoje ruke preuzmu brigu da procesi oko popisa proteknu bez zloupotreba i grešaka. One se, na žalost, mogu očekivati u okviru ovog procesa, za koji smatramo da nije dovoljno dobro pripremljen od strane odgovornih institucija. Sama činjenica da su građani i građanke pokazali veliko interesovanje i postavili brojna pitanja o popisu nakon otvaranja kontakt mailova i kontakt telefona, pokazuje da oni do sada nisu bili dovoljno informisani i često ne znaju osnovne informacije o popisu. Ono što zabrinjava jeste upravo činjenica da, uprkos velikoj pažnji javnosti, popisni proces ne teče po planu i da su jasno uočljive velike mogućnosti kompromitacije integriteta cijelog procesa. Nadamo se da će Popis monitor i ova alatka omogućiti da se ovi problemi evidentiraju i adekvatno riješe, kako bi njihovi efekti na rezultate popisa bili što manji.“ – poručili su iz Udruženja građana “Zašto ne”.