Građani i građanke od sada mogu putem www.popismonitor.ba prijaviti svaki problem, nepravilnost i zloupotrebu u popisnom procesu

Snimka cijelog zaslona 24.9.2013. 174500Koalicija Jednakost i Udruženje građana ¨Zašto ne¨ su na konferenciji za medije održanoj u utorak, 24.09.2013. godine u Sarajevu, predstavili novu online alatku za mapiranje i prijavu problema i zloupotreba na Popisu 2013. godine u BiH.

Ova alatka omogućava građanima i građankama da se aktivno uključe u procese monitoringa popisa, te da prijavom svih uočenih grešaka i zloupotreba utiču na to da se broj zloputreba smanji,  odnosno da se dokumentuje svaka povreda ovog procesa. Osim ovoga, alatka, kao i mogućnost stalnog kontaktiranja “Popis monitor” tima, će omogućiti građanima i građankama da se osjećaju sigurnije u procesu popisa, kao i da znaju da imaju nezavisnu adresu na koju se mogu obratiti za pomoć sa svojim problemima. “Popis monitor” tim će redovno pratiti sve prijave i reagirati blagovremeno i adekvatno na sve hitne situacije i očite zloupotrebe popisnog procesa.

Mogući problemi pri provođenju popisa grupisani su u odnosu na one aspekte i procedure u kojima se mogu očekivati manipulacije ili zloupotrebe tokom provođenja Popisa, te smo definirali sljedeće kategorije problema: problemi pri zapošljavanju popisivača, u toku kampanje informisanja, problemi u radu popisnih komisija na opštinskim/gradskim i kantonalnim/entitetskim nivoima, ponašanje popisivača, zaštita privatnosti podataka, prisustvo neovlaštenih lica na popisu, a svi ostali eventualni problemi mogu biti evidentirani pod oznakom “ostalo”. Osim prijave problema, građani i građanke će moći i da pregledaju već prijavljene probleme, vide lokacije na kojima su prijavljeni, kao i da automatski dobijaju izvještaje o svim problemima prijavljenim u nekom određenom gradu ili području.

Problemi se mogu prijaviti online, putem web stranice www.popismonitor.ba ili e-maila [email protected], ali i slanjem SMS-ova na brojeve telefona:  065 001 944; 063 556 467; 062 553 091; čime je i građanima i građankama koji nemaju pristup interentu omogućeno da prijave uočene zloputrebe.

Svaka prijava problema od strane građana i građanki, biće anonimna i vidljiva na samoj stranici, a obradom i prikupljanjem veće količine prijava ćemo moći pratiti trendove i upoznati javnost o tome da li se Popis stanovništva u BiH provodi u skladu sa propisanim pravilima. Osim toga, predstavnicima institucija i medija ćemo redovno slati izvještaje i statistike o prijavljenim problemima i tako omogućiti da uočeni problemi i zloupotrebe na stranici popismonitor.ba dobiju pažnju javnosti kakvu zaslužuju.

¨Pokušavamo omogućiti građanima i građankama da se aktivno uključe u procese monitoringa Popisa 2013. godine u BiH, i time u svoje ruke preuzmu brigu da procesi oko popisa proteknu bez zloupotreba i grešaka. One se, na žalost, mogu očekivati u okviru ovog procesa, za koji smatramo da nije dovoljno dobro pripremljen od strane odgovornih institucija. Sama činjenica da su građani i građanke pokazali veliko interesovanje i postavili brojna pitanja o popisu nakon otvaranja kontakt mailova i kontakt telefona, pokazuje da oni do sada nisu bili dovoljno informisani i često ne znaju osnovne informacije o popisu. Ono što zabrinjava jeste upravo činjenica da, uprkos velikoj pažnji javnosti, popisni proces ne teče po planu i da su jasno uočljive velike mogućnosti kompromitacije integriteta cijelog procesa. Nadamo se da će Popis monitor i ova alatka omogućiti da se ovi problemi evidentiraju i adekvatno riješe, kako bi njihovi efekti na rezultate popisa bili što manji.“ – poručili su iz Udruženja građana “Zašto ne”.

Bez značajnijeg napretka u otvorenosti institucija izvršne i zakonodavne vlasti u BiH tokom 2022. godine

Regionalni indeks otvorenosti već sedam godina mjeri koliko su institucije izvršne i zakonodavne vlasti otvorene prema...

Amina Izmirlić

U. G. “Zašto ne” zapošljava asistenta/icu za administraciju i finansije

U.G. “Zašto ne” zapošljava novog/u kolegu/icu specijalizovanog/u za administraciju i finansije, koji/a će nam pomoći da što kvalitetnije upotpunimo naš tim finansija i računovodstva.  U.G....

Amina Izmirlić

Poziv za dostavljanje ponuda za izradu komunikacijske strategije za regionalnu SEE Check mrežu

SEE Check mreža sastoji se od šest organizacija za provjeru činjenica iz pet zemalja jugoistočne Evrope, koje se fokusiraju na identifikaciju i razotkrivanje dezinformacija i promoviranje medijske...

Sofija Tovarovic