Idi na sadržaj

Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece

Sofija Tovarović

UNICEF Bosne i Hercegovine organizirao je, u srijedu, 23.11.2022. događaj na kojem su dodijeli novinarsku nagradu za prava djece. Novinar Istinomjera Minel Abaz, ovogodišnji je dobitnik UNICEF-ove novinarske nagrade za doprinos pravima djece. Abaz je izrazio zadovoljstvo zbog osvojene nagrade u veoma visokoj konkurenciji 23 pristigla rada na ovogodišnji konkurs.

Foto: UNICEF

Članica žirija Nadina Maličbegović predstavila je pobjednički rad naglašavajući da su odabrali aktuelnu temu koja se bavi obrazovanjem. Riječ je o radu koji je vrlo sistematičan, sadržajan i detaljan i imao je najviše analitički pristup i to ga je učinilo posebnim, zbog čega su se složili da je ta priča mogla biti ispričana jedino tako.

Govoreći o tekstu “Obrazovanje i politika: Dok učenici sve više zaostaju za vršnjacima iz Evropske unije, napredak se ne nazire” koji je dobio ovogodišnju nagradu, Abaz je napomenuo da mu je polazna tačka bila činjenica da BiH kao država ne učestvuje u PISA testiranju nakon poražavajućih rezultata učenika iz BiH u tom testiranju 2019. godine, a tada se vjerovalo da će se krenuti u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema što se nije dogodilo.

“Iako imam mnogo tekstova iza sebe, ovo je moja prva nagrada, čast mi je i zadovoljstvo dobiti upravo ovu nagradu uzimajući u obzir kvalitet svih drugih radova. Što se tiče samog teksta, imao sam namjeru i cilj da sveobuhvatno obradim problem zašto BiH ne učestvuje u PISA testiranju. Nakon rezultata PISA istraživanja 2019. koji su bili poražavajući, jedno vrijeme je to bila vijest i svi smo očekivali da će se desiti neki pomak ka institucionalnom rješavanju pitanja sveobuhvatne reforme obrazovanja u BiH”, istakao je Abaz dodajući kako je želio “kroz analitički pristup pokazati šta bi moglo biti, ali kako naši/e učenici i učenice bez obzira što ne učestvuju u PISA istraživanju ipak ostvaruju dobre rezultate na raznim informatičkim takmičenjima i matematičkim olimpijadama”.

“Nekoliko mjeseci poslije takvih PISA rezultata dogodila se pandemija koronavirusa i lockdown što je naštetilo obrazovnom procesu, ali i nakon pandemije ništa se nije učinilo o pitanju PISA rezultata i to se nastavilo i ove godine kada nije bio konsenzusa o tome”, podvukao je.

Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan odala je priznanje medijima koji putem svojih kanala govore o pravima djece, dodajući da je dodjela nagrade priznanje novinarima/kama koji/e na hrabar način govore o ovim važnim temama.

“Mediji imaju veliki broj izazova i poteškoća jer moraju napisati priču koja će biti široko prihvaćena i ako ona nije prihvaćena onda koja bi bila svrha pisanja. Ovdje se bavimo novinarskim pisanjem s fokusom na dječja prava jer novinari su naš glas da se ukaže na sve ono s čim se djeca suočavaju i koje su to poteškoće. Izuzetno cijenim ono što ovi novinatri rade”, zaključila je Khan.

Napomenula je da se kroz medije može više informirati o pravima djece nego na bilo koji drugi način, a na Međunarodni dan djeteta koji se obilježava 20. novembra važno je podsjetiti na obećanje koje su države dale prije više od 30 godina usvajanjem Konvencije o pravima djeteta.

Posebno priznanje UNICEF je uručio Emini Dizdarević i Jasminu Begiću iz BIRN-a.

Foto: UNICEF

UNICEF BiH je i ove godine objavio Konkurs za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH u skladu sa Etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci. Konkurs je bio otvoren za sve novinare/ke koji/e su svoje radove objavili tokom ove godine u medijima u Bosni i Hercegovini.

Na ovogodišnjem konkursu, nagrada je dodijeljena novinaru za ukupan doprinos promociji i zaštiti prava djeteta tokom 2022. godine kroz novinski tekst, tekst na portalu, blog, TV ili radio prilog, vlog ili dokumentarni film.

(FENA)