Idi na sadržaj

O vojnoj vježbi koja nije NATO

Vojna vježba, koja se održava od 17. maja do 2. juna 2021. godine, tema je o kojoj se govori u javnosti od kada su vojnici i oprema američke vojske počeli pristizati u Bosnu i Hercegovinu sredinom aprila. Pitanjem da li je vojna vježba Brzi odgovor 21 (Immediate Response 21) “NATO vježba” ili nije, najviše su se bavili politički akteri iz Republike Srpske. 

 

Grafički prikaz aktivnosti na Balkanu (Izvor: Infografika, U.S. Army Europe and Africa)

Vježbu Brzi odgovor 21 organizuje američka Komanda kopnenih snaga za Evropu i Afriku. Oružane snage Bosne i Hercegovine i ranijih godina su učestvovale u ovoj vojnoj vježbi, ali je ovo prvi put da se ona održava na poligonima u BiH. 

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Predsjedništvo BiH je učešće Oružanih snaga BiH u ovoj vježbi potvrdilo u februaru 2020. godine, dok je u septembru iste godine održana konferencija u vezi sa njenom realizacijom, na kojoj su učestvovali general Christopher Cavoli, komandant kopnenih snaga Komande Oružanih snaga SAD-a, i visoki dužnosnici OSBiH. 

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić u nekoliko navrata je isticao da Brzi odgovor 21 nije vojna vježba NATO saveza. Ipak, pojedine opozicione stranke iz RS-a pozivale su člana Predsjedništva BiH da “povuče svoju saglasnost na održavanje NATO vježbe”.

Prije bilo kakve zloupotrebe nacionalnog interesa i osjećanja za potrebe izborne kampanje podsjećamo Milorada Dodika da su put ka članstvu u NATO i nezavisnost Republike Srpske u direktnoj koliziji, pa bi bio red da se odluči da li je za snažnu BiH, članicu NATO-a, ili nezavisnu Republiku Srpsku. 

Saopštenje za javnost DNS-a, 5. 5. 2021. 

Povodom održavanja vojne vježbe, saopštenjem se oglasio i PDP.

Svega nekoliko kilometara od centra Banjaluke narednih dana će marširati vojnici NATO-a i to zahvaljujući podršci Milorada Dodika i predstavnika njegove stranke na nivou Republike Srpske i BiH, koji, iako su to ranije najavljivali, neće zaustavili predviđene aktivnosti sjeveroatlanskog saveza na Manjači. 

Saopštenje za javnost PDP-a, 5. 5. 2021. 

Milorad Dodik odbacio je navode da se radi o vježbi NATO saveza, okarakteriziravši je kao simultanu online vježbu.

To nije vježba NATO-a, već simultana vježba, više online, s dijelom gađanja pješadijskom municijom. To se radi između OS BiH i SAD-a, ne NATO-a.

Milorad Dodik, 11. 5. 2021.

Istina je da nije riječ o vježbi pod vodstvom NATO saveza, ali njena svrha ima veze sa ovim vojnim savezom.

U međuvremenu, vojni konvoj sa opremom i zalihama, koji je u BiH ušao 21. aprila, 13. maja prošao je kroz Banjaluku na putu prema vojnom poligonu na Manjači. Početkom maja, na aerodrom Dubrava kod Tuzle počeli su stizati helikopteri UH-60 Black Hawk koji će učestvovati u vojnoj vježbi. 

DEFENDER Europe 21

Vježba Brzi odgovor 21 dio je godišnje multinacionalne zajedničke vježbe Defender Europe 21 koju predvodi američka vojska. Kako se navodi u saopštenju američkog Ministarstva odbrane, ova vježba je namijenjena izgradnji spremnosti i interoperabilnosti između američkih, NATO i partnerskih vojnih snaga. 

U ovogodišnjoj vježbi učestvovat će 26 zemalja sa 28.000 multinacionalnih snaga fokusiranih na izgradnju operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera. 

Saopštenje američkog Ministarstva odbrane, 3. 5. 2021.

Brzi odgovor 21 je jedna od četiri vježbe koje će se odvijati tokom maja pod okriljem vježbe Defender Europe 21. U njoj će učestvovati više od 5.000 vojnika iz osam zemalja, a operacije će se odvijati na 31 poligonu u 12 zemalja uz korištenje bojeve municije, navodi se u saopštenju. Uoči početka aktivnosti koje prethode održavanju vojne vježbe, general Christopher Cavoli je u martu 2021. godine istakao da ova vježba pruža priliku za usavršavanje saradnje u strateški bitnim regionima Crnog mora i Balkana. 

Defender Europe 21 nam pruža odličnu priliku da usavršimo svoje sposobnosti u saradnji sa saveznicima i partnerima u strateški bitnim regionima Balkana i Crnog mora, kako bismo kolektivno bili spremni odgovoriti na svaku krizu koja može nastati.

General Christopher Cavoli, 15. 3, 2021.

Svečani početak operacija u okviru vježbe Defender Europe 21 održan je 4. maja u Albaniji

Pored četiri vježbe u okviru Defender Europe 21, u isto vrijeme će se odvijati i dvije povezane vježbe: African Lion, koju vodi američka vojska u Africi, te Steadfast Defender, nova vježba NATO saveza fokusirana na transatlantsko jačanje Evrope s ciljem demonstracije sposobnosti NATO-a da brzo odgovori na čitav spektar prijetnji. Ove vježbe nisu direktno povezane sa vježbom Defender Europe 21, ali dijele mnogo istih učesnika i odvijaju se u isto vrijeme. Detaljne informacije o ovoj vježbi možete čitati u dokumentu sa ključnim činjenicama koje su prikazane i u infografici (kliknuti na sliku za uvećanje).

 

 

 

 

 

 

U vježbi će se koristiti ključni kopneni i pomorski putevi koji povezuju Evropu, Aziju i Afriku. Vježba će obuhvatiti nove vrhunske tehnologije, uključujući sredstva za protuzračnu i proturaketnu odbranu, kao i sredstva brigada za pomoć sigurnosnim snagama američke vojske i nedavno reaktiviranog V korpusa. U okviru vježbe, ljudstvo i 1.200 komada vojne opreme (vozila i sl.) bit će premješteno iz SAD-a na “potencijalno ratište u Evropi” kroz četiri evropske luke. 

Što se zemalja učesnica tiče, zanimljivo je navesti da u vježbama učestvuju sve bivše jugoslavenske republike, sa izuzetkom Srbije. Više od dvije trećine zemalja članica NATO saveza učestvuju u ovoj vježbi. Premda NATO ne komanduje vojnom vježbom, evidentno je da je američka posvećenost NATO savezu važan aspekt, a što se ogleda i kroz činjenicu da se NATO vježba Steadfast Defender održava u isto vrijeme, koristeći veliki broj istih resursa i ljudstva. 

I na kraju, tačna je tvrdnja Milorada Dodika da ovo nije NATO vježba, ali u isto vrijeme od istine nisu daleko ni tvrdnje opozicije iz Republike Srpske, koja tvrdi da će NATO snage marširati na Manjači, jer SAD jesu članica NATO saveza. Bilo kako bilo, činjenica je da vojna vježba Brzi odgovor 21 počinje u ponedjeljak, 17. maja, a da je vježba Defender Europe 21 fokusirana i na Balkan, bila ona NATO ili ne.

(Istinomjer.ba)