Objavljen izvještaj istraživanja: “Integritet javne nabavke u Jugoistočnoj Evropi: Mehanizmi, crvene zastavice i državna preduzeća u energetskom sektoru”

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P), čiji je član UG “Zašto ne”, a koju koordinira Centar za proučavanje demokracije iz Bugarske, ima za cilj pružiti zajednička antikorupcijska rješenja za povećanje odgovornosti državnih institucija i jačanje civilnog društva i vladavine prava u Jugoistočnoj Evropi (JIE).

Među ostalim aktivnostima, platforma R2G4P sprovela je analizu i objavila izvještaj o ključnim zaključcima i preporukama politika za regiju JIE.

Ovaj izvještaj fokusirao se na dvije najizazovnije slabosti upravljanja u regiji Jugoistočne Evrope: analiziranje integriteta sistema javne nabavke i upravljanja energetskim sektorom u devet zemalja (Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija). Analiza se temelji na dva jedinstvena big data alata za procjenu rizika od korupcije, a to su: Open Tender i State Capture Assessment Diagnostics.

Izvještaj je dostupan na engleskom jeziku na sljedećem linku.

Istinomjerov Facebook nalog preuzet u hakerskom napadu

Istinomjer stranica na društvenoj mreži Facebook preuzeta je u hakerskom napadu 28.3.2023. Sadržaj koji se trenutno...

Amina Izmirlić

Vodič za proaktivno objavljivanje informacija

U okviru regionalnog projekta Indeks otvorenosti, u sklopu kojeg se mjeri otvorenost zakonodavnih i izvršnih institucija u Bosni i Hercegovini kreiran je vodič za proaktivno objavljivanje...

Danira Karović

Transparentni i efikasni izbori kroz uvođenje novih tehnologija u izborni proces BiH

Povjerenje građana i građanki u izbore je poljuljano, što je prvenstveno vidljivo sve manjim odzivom birača, koji je na Općim izborima 2018. godine iznosio 54%, a 2022. godine čak četiri posto manje....

Sofija Tovarovic