Idi na sadržaj

Objavljen izvještaj istraživanja: “Integritet javne nabavke u Jugoistočnoj Evropi: Mehanizmi, crvene zastavice i državna preduzeća u energetskom sektoru”

Sofija Tovarović

Regionalna platforma za dobro upravljanje javno-privatnim partnerstvom (R2G4P), čiji je član UG “Zašto ne”, a koju koordinira Centar za proučavanje demokracije iz Bugarske, ima za cilj pružiti zajednička antikorupcijska rješenja za povećanje odgovornosti državnih institucija i jačanje civilnog društva i vladavine prava u Jugoistočnoj Evropi (JIE).

Među ostalim aktivnostima, platforma R2G4P sprovela je analizu i objavila izvještaj o ključnim zaključcima i preporukama politika za regiju JIE.

Ovaj izvještaj fokusirao se na dvije najizazovnije slabosti upravljanja u regiji Jugoistočne Evrope: analiziranje integriteta sistema javne nabavke i upravljanja energetskim sektorom u devet zemalja (Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Rumunija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija). Analiza se temelji na dva jedinstvena big data alata za procjenu rizika od korupcije, a to su: Open Tender i State Capture Assessment Diagnostics.

Izvještaj je dostupan na engleskom jeziku na sljedećem linku.