Idi na sadržaj

Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Sofija Tovarović

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera”, koji je finansijski podržala Evropska unija, a čiji je cilj jačanje regionalne mreže fact-checkera SeeCheck. 

Fact-checking redakcije koje čine SeeCheck mrežu portala za provjeru činjenica iz jugoistočne Evrope (Raskrinkavanje.ba iz Bosne i Hercegovine, Raskrinkavanje.me iz Crne Gore, Raskrikavanje.rs iz Srbije, Razkrinkavanje.si iz Slovenije, Faktograf.hr iz Hrvatske i Fakenews.rs iz Srbije) svakodnevno prate i provjeravaju informacije koje se pojavljuju u medijima, na društvenim mrežama te kroz izjave zvaničnika/ca.

U Podgorici je 9. i 10. maja održan prvi projektni sastanak SeeCheck mreže na kojem je formiran “upravni odbor” projekta i na kojem su usaglašene strateške aktivnosti mreže, čiji je cilj jačanje same SeeCheck mreže, kao i napora fact-checkera u borbi protiv dezinformacija u javnom prostoru jugoistočne Evrope. 

Fact-checkeri su ovom prilikom zahvalili Evropskoj uniji na prepoznavanju važnosti suprotstavljanja dezinformacijama u javnom prostoru i značaju rada fact-checkera u našim društvima,  kao i štete koju dezinformacije nanose društvima jugoistočne Evrope. 

S obzirom na važnost ovakvih sastanaka, koji fact-checkerima nude priliku za upoznavanje, umrežavanje i razmjenu iskustava i informacija, u sklopu ovog projekta dogovoreno je da se do kraja 2023. godine održi još jedan radni sastanak na kojem će se održati i sastanak “upravnog odbora projekta” kako bi se rezimirao progres implementacije dogovorenih aktivnosti s prvog radnog projektnog sastanka SeeCheck mreže u Podgorici.