Održan 1. regionalni projektni sastanak SeeCheck mreže u sklopu projekta: Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” je početkom 2023. godine započelo implementaciju projekta “Suprotstavljanje dezinformacijama kroz (regionalnu) mrežu fact-checkera”, koji je finansijski podržala Evropska unija, a čiji je cilj jačanje regionalne mreže fact-checkera SeeCheck. 

Fact-checking redakcije koje čine SeeCheck mrežu portala za provjeru činjenica iz jugoistočne Evrope (Raskrinkavanje.ba iz Bosne i Hercegovine, Raskrinkavanje.me iz Crne Gore, Raskrikavanje.rs iz Srbije, Razkrinkavanje.si iz Slovenije, Faktograf.hr iz Hrvatske i Fakenews.rs iz Srbije) svakodnevno prate i provjeravaju informacije koje se pojavljuju u medijima, na društvenim mrežama te kroz izjave zvaničnika/ca.

U Podgorici je 9. i 10. maja održan prvi projektni sastanak SeeCheck mreže na kojem je formiran “upravni odbor” projekta i na kojem su usaglašene strateške aktivnosti mreže, čiji je cilj jačanje same SeeCheck mreže, kao i napora fact-checkera u borbi protiv dezinformacija u javnom prostoru jugoistočne Evrope. 

Fact-checkeri su ovom prilikom zahvalili Evropskoj uniji na prepoznavanju važnosti suprotstavljanja dezinformacijama u javnom prostoru i značaju rada fact-checkera u našim društvima,  kao i štete koju dezinformacije nanose društvima jugoistočne Evrope. 

S obzirom na važnost ovakvih sastanaka, koji fact-checkerima nude priliku za upoznavanje, umrežavanje i razmjenu iskustava i informacija, u sklopu ovog projekta dogovoreno je da se do kraja 2023. godine održi još jedan radni sastanak na kojem će se održati i sastanak “upravnog odbora projekta” kako bi se rezimirao progres implementacije dogovorenih aktivnosti s prvog radnog projektnog sastanka SeeCheck mreže u Podgorici. 

UG “Zašto ne” učestvovalo na konferenciji “Regionalna fact-checking sedmica na Zapadnom Balkanu”

Povodom obilježavanja 2. aprila, Svjetskog dana fact-checkinga, Darko Brkan, direktor Udruženja građana i građanki...

Sofija Tovarovic

Predstavnici/e UG Zašto ne na forumu o medijskoj pismenosti u Ukrajini

Forum “Medijska pismenost 5.0: Od izazova do rješenja” u organizaciji DW Akademie okupio je brojne govornike/ce iz Ukrajine i drugih zemalja koji/e su diskutovali/e o temama vezanim za dezinformacije...

Sofija Tovarovic

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT conference started as a partnership of regional organizations and individuals from the...

Sofija Tovarovic