Idi na sadržaj

Održan drugi sastanak radne grupe za izradu Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije 2024–2028. u BiH

Sofija Tovarović

U organizaciji Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH u Sarajevu je od 12. do 14. februara održan drugi sastanak radne grupe za izradu Strategije za borbu protiv korupcije 2024–2028. i Akcionog plana za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2024–2028.

Ciljevi ovog sastanka bili su izrada i priprema Nacrta strategije za borbu protiv korupcije 2024–2028. i Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2024–2028.

Sastanku su, osim članova radne grupe, predstavnika javnih institucija, učestvovali i predstavnici relevantnih lokalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koje se bave prevencijom i borbom protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, među kojima je i Udruženje građana i građanki “Zašto ne”, kog je predstavljao projektni koordinator Haris Karabegović.

Učesnici i učesnice su ovom prilikom analizirali uspjehe i prepreke pri implementaciji Strategije za period 2019–2024, kao i trenutno stanje po pitanju sprečavanja i suprotstavljanja korupciji u Bosni i Hercegovini.

Pored toga, rađeno je na određivanju ciljeva Strategije za borbu protiv korupcije 2024–2028, kao i potencijalnih mjera koje bi Strategija trebala obuhvatati.

“Drago mi je da učestvujem i na drugom sastanku radne grupe za izradu Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije 2024–2028. i Akcionog plana za njenu implementaciju. UG “Zašto ne” već godinama aktivno radi na prevenciji, identifikaciji i sprečavanju korupcije u bosanskohercegovačkim javnim institucijama, te je prepoznata kao jedna od organizacija koja doprinosi smanjenju korupcije u našoj zemlji. Ovo je prilika da svojim iskustvom i znanjem doprinesemo kvalitetnijoj izradi Strategije i na taj način doprinesemo i unapređenju opšte situacije u našoj zemlji”, izjavio je Karabegović.