Održan trening “Novinarski izazovi digitalnog vremena” za mlade novinare/ke i studente/ice

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizovalo je trodnevni trening za mlade novinare/ke na temu medijske pismenosti, provjere činjenica i mobilnog novinarstva.

Trening je održan u Konjicu od 20. do 22. maja, a organizovan je u sklopu regionalnog projekta “WeB Media Literacy”, koji se uz podršku Evropske komisije implementira u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Učesnici/e su bili/e deset mladih novinara i novinarki, te studenata i studentica novinarstva i srodnih studija. Trening je vodio urednik fact-checking platforme Raskrinkavanje.ba Emir Zulejhić, zajedno sa novinarkama ove platforme Nermom Šehović i Marijom Ćosić, dok je dio posvećen mobilnom novinarstvu vodio Azem Kurtić, novinar Deutsche Wellea i producent Radio Kameleona. 

Učesnici/e su prvog dana treninga učili o tome šta je mobilno novinarstvo, koje su njegove prednosti u odnosu na tradicionalno novinarstvo, te kako se u praksi baviti njime i kojom opremom i programima za montiranje i uređivanje. Od Azema Kurtića, novinara koji se dugi niz godina bavi mobilnim novinarstvom, učesnici/e su dobili i mnoštvo praktičnih savjeta kako bi bili spremni za kreiranje svojih prvih priča nastalih primjenjujući mobilno novinarstvo.

Prvi i drugi dan bili su posvećeni različitim izvorima informacija na

internetu, u koje se ubrajaju i medijski i nemedijski izvori, poput anonimnih portala, različitih blogova, profila i stranica na društvenim mrežama ili YouTube kanala. Govorilo se o kredibilitetu izvora, te tome kako prepoznati i provjeriti kredibilitet nekog izvora informacija. Jedna od tema su bili i primarni medijski izvori i njihov kredibilitet, poput zvaničnih dokumenata i sagovornika/ca, te načini na koji mediji manipulišu i primarnim i sekundarnim izvorima. 

Većina drugog dana treninga posvećena je praktičnoj provjeri činjenica, te prepoznavanju i provjeri različitih elemenata i aspekata online sadržaja. Učesnici/e su upoznati sa besplatnim online alatima putem kojih brzo i jednostavno mogu napredno pretraživati Google i društvene mreže, utvrđivati autentičnost i porijeklo fotografija i videozapisa, istraživati vlasništvo anonimnih portala, njihovu međusobnu povezanost, te vršiti druge slične vrste provjera. 

Treći dan treninga je počeo sesijom o pravilnom izvještavanju o radu institucija, sa naglaskom na parlamente, koju su vodile Selma Ašćerić, Ajla Škrbić i Ivana Vučetić sa platformi Javna rasprava i Parlameter, koje također vodi UG “Zašto ne”. 

Posljednja aktivnost ovog treninga bila je online diskusija učesnika/ca sa novinarkama Jasnom Fetahović iz Centra za istraživačko novinarstvo, Unom Čilić sa Radija Slobodna Evropa, te Dankom Derifaj sa RTR-a Hrvatska. 

Aktivnim učešćem u diskusiji i zadacima tokom treninga, učesnici/e su pokazali/e razumijevanje oblasti pokrivenih treningom, te interesovanje za dalje istraživanje i primjenjivanje stečenih vještina. Nadamo se da će im vještine i znanja koje su stekli biti od koristi u trenutnom i budućem novinarskom radu.

Projekcija dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“

Premijerna projekcija regionalnog dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“ održat će se 1. oktobra...

Emir Zulejhić

Da li ekskluzivitet upotrebe jednog jezika i pisma krši entitetske i državni ustav?

Jedna od tema koja je posljednjih dana izazvala buru u javnosti jeste usvajanje Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma (Republika Srpska) i Zakona o upotrebi...

Amina Izmirlić

Kako stojimo u pandemiji: Rano je za poređenje ekonomskih pokazatelja

Lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović u medijskim istupima često ističe da su Vlada FBiH i rad njenog premijera Fadila Novalića pozitivan primjer kvalitetnog odgovora na pandemiju...

Faruk Durmišević