Idi na sadržaj

Održan trening “Novinarski izazovi digitalnog vremena” za mlade novinare/ke i studente/ice

Emir Zulejhić

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” organizovalo je trodnevni trening za mlade novinare/ke na temu medijske pismenosti, provjere činjenica i mobilnog novinarstva.

Trening je održan u Konjicu od 20. do 22. maja, a organizovan je u sklopu regionalnog projekta “WeB Media Literacy”, koji se uz podršku Evropske komisije implementira u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Učesnici/e su bili/e deset mladih novinara i novinarki, te studenata i studentica novinarstva i srodnih studija. Trening je vodio urednik fact-checking platforme Raskrinkavanje.ba Emir Zulejhić, zajedno sa novinarkama ove platforme Nermom Šehović i Marijom Ćosić, dok je dio posvećen mobilnom novinarstvu vodio Azem Kurtić, novinar Deutsche Wellea i producent Radio Kameleona. 

Učesnici/e su prvog dana treninga učili o tome šta je mobilno novinarstvo, koje su njegove prednosti u odnosu na tradicionalno novinarstvo, te kako se u praksi baviti njime i kojom opremom i programima za montiranje i uređivanje. Od Azema Kurtića, novinara koji se dugi niz godina bavi mobilnim novinarstvom, učesnici/e su dobili i mnoštvo praktičnih savjeta kako bi bili spremni za kreiranje svojih prvih priča nastalih primjenjujući mobilno novinarstvo.

Prvi i drugi dan bili su posvećeni različitim izvorima informacija na

internetu, u koje se ubrajaju i medijski i nemedijski izvori, poput anonimnih portala, različitih blogova, profila i stranica na društvenim mrežama ili YouTube kanala. Govorilo se o kredibilitetu izvora, te tome kako prepoznati i provjeriti kredibilitet nekog izvora informacija. Jedna od tema su bili i primarni medijski izvori i njihov kredibilitet, poput zvaničnih dokumenata i sagovornika/ca, te načini na koji mediji manipulišu i primarnim i sekundarnim izvorima. 

Većina drugog dana treninga posvećena je praktičnoj provjeri činjenica, te prepoznavanju i provjeri različitih elemenata i aspekata online sadržaja. Učesnici/e su upoznati sa besplatnim online alatima putem kojih brzo i jednostavno mogu napredno pretraživati Google i društvene mreže, utvrđivati autentičnost i porijeklo fotografija i videozapisa, istraživati vlasništvo anonimnih portala, njihovu međusobnu povezanost, te vršiti druge slične vrste provjera. 

Treći dan treninga je počeo sesijom o pravilnom izvještavanju o radu institucija, sa naglaskom na parlamente, koju su vodile Selma Ašćerić, Ajla Škrbić i Ivana Vučetić sa platformi Javna rasprava i Parlameter, koje također vodi UG “Zašto ne”. 

Posljednja aktivnost ovog treninga bila je online diskusija učesnika/ca sa novinarkama Jasnom Fetahović iz Centra za istraživačko novinarstvo, Unom Čilić sa Radija Slobodna Evropa, te Dankom Derifaj sa RTR-a Hrvatska. 

Aktivnim učešćem u diskusiji i zadacima tokom treninga, učesnici/e su pokazali/e razumijevanje oblasti pokrivenih treningom, te interesovanje za dalje istraživanje i primjenjivanje stečenih vještina. Nadamo se da će im vještine i znanja koje su stekli biti od koristi u trenutnom i budućem novinarskom radu.