Idi na sadržaj

Održan trodnevni trening: Inovativni alati i metodologije za praćenje nezakonitih financijskih tokova, zarobljavanja države i korupcije

Haris Karabegović

S ciljem povećanja kapaciteta civilnog društva i institucionalnih partnera za praćenje, dijagnosticiranje i suzbijanje rizika od korupcije, inicijativa R2G4P je održala svoj drugi interni trodnevni regionalni trening od 18. do 20. maja 2022. godine, u Budimpešti.

UG Zašto ne je punopravni partner na R2G4P inicijativi čiji su predstavnici učestovali na ovom treningu.

Značaj ove obuke se ogleda u jačanju kapaciteta UG Zašto ne sa ciljem jačanja svojih napora i aktivnosti na polju borbe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini i regiji.

Dok je prva obuka bila fokusirana na ključnu metodologiju, sadašnja istražuje nove teme i područja, kao što su:

  • Konceptualni okvir nezakonitog financiranja i offshore bogatstva;
  • Uloga financijsko-obavještajnih jedinica u borbi protiv nezakonitog financiranja, pranja novca i financiranja terorizma;
  • Korištenje dostupnih podataka i online anketa za procjenu rizika od korupcije;
  • Najbolje prakse za postizanje učinka kroz istraživanje politika i javno zagovaranje.

Tokom prvog dana treninga, govornici/e su naglasili/e potrebu jačanja kontrole pranja novca, automatizaciju razmjene poreznih informacija, javnog objavljivanja stvarnog vlasništva, ograničenja gotovinskog plaćanja i izvještavanja o prihodima preduzeća na razini zemlje.

Otkrivanje nezakonitih financijskih tokova i sprečavanje dobiti u poreznom raju dalje bi se moglo postići strogim i redovitijim nadzorom nad lažnim kompanijama, kao i nadzorom nad pogrešnim određivanjem cijena faktura, te transakcijama obavljenim putem novčanica velikih apoena i kriptovalutama. Novo tijelo za sprečavanje pranja novca (AMLA – Anti-Money Laundering Authority), predloženo u julu 2021. godine, moglo bi pružiti rješenja za ova dugotrajna pitanja, putem nadzora na razini EU-a nad velikim financijskim institucijama, kao i kroz podršku zajedničkoj analizi, određivanju prioriteta slučajeva i njihovom praćenju.

Drugi i treći dan bili su posvećeni korištenju analiza dostupnih podataka i tehnologije za procjenu rizika od korupcije u javnoj nabavi, otkrivanju nepravilnosti u politički povezanim kompanijama, te unapređenju procesa provjere imovinskih prijava.

Kroz praktičnu obuku sudionici/e su naučili/e kako kreirati i koristiti online ankete, kao i kako uskladiti podatke u statističkom softveru kao što je R. Trening je završio pružanjem vrijednih savjeta o tome kako inicijativa R2G4P može postići zagovaranje i učinak kroz saradnju s kreatorima politika i drugim sudionicima.