Idi na sadržaj

Održana POINT 4.0 konferencija

2Point 4.0. konferencija koja je održana od 20. do 24. maja u Sarajevu okupila je blizu 200 učesnika iz cijelog svijeta koji su se kroz prezentacije, panel diskusije, radionice bavili upotrebom novih tehnologija u cilju zagovaranja veće političke odgovornosti. Na konferenciji su predstavljeni projekti i dostignuća velikog broja organizacija civilnog društva iz zemalja Jugoistočne Evrope na ovom polju.

Jedna od tema koja je ove godine bila u fokus bio je proces otvaranja podataka od javnog interesa u zemljama Balkana pa je tako prvi dan POINT 4.0 konferencije, pod nazivom Open Advocacy Day, u Hotelu Evropa u Sarajevu održana cjelodnevna konferencija na kojoj su učešće uzelipredstavnici  vladinih institucija iz regiona koje su nadležne za procese transparentnosti rada institucija i otvaranja podataka vlasti, brojni predstavnici/ce civilnog sektora, ali i predstavnici međunarodne zajednice.

U uvodnom dijelu Open Advocacy Day-a učesnicima su se obratili Željko Bogut, sekretar ministarstva pravde BiH; Christine McNeill, šefica političkog ureda Ambasade Velike Britanije u BiH i Stefanie Altman-Winans, direktorica ureda za odnose sa javnošću pri Ambasadi SAD-a u Sarajevu. Uvodno izlaganje održala je Eleanor Stewart iz Foreign and Commonwealth ureda Vlade Velike Britanije, vrši nadzor nad svim procesima za uspostavljanje transparentnosti rada i sarađuje sa inicijativom “Partnerstvo za otvorenu vlast” (Open Government Partnership).

1Na prvoj panel diskusiji pod nazivomOtvorena vlast i otvoreni podaci” o ulozi civilnog društva u procesu otvaranja podataka su govorili Marko Rakar iz Udruge Vjetrenjača (Hrvatska), Milica Kovačević iz Centra za demokratsku tranziciju (Crna Gora), Georges Labrèche iz Open Data (Kosovo) i Lejla Ibranović iz Transparency Internationala (BiH).

Drugi panel u okviru Data Advocacy dana, na POINT 4.0 konferenciji, za cilj je imao da predstavi stanje sa otvorenim podacima u zemljama regiona, koje su stvari urađene do sada, te koji su koraci planirani u budućnosti. Moderator panela bio je Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA iz Srbije, a učesnici/e su bili: Marija Kujačić iz Direkcije za elektronsku upravu Republike Srbije; Srđan Kusovac, šef operativne grupe za OGP i šef biroa za odnose sa javnošću Vlade Crne Gore; Goran Kučera iz Ministarstva pravde BiH; Sandra Pernar iz Ureda za saradnju sa nevladinim sektorom pri Vladi Republike Hrvatske; Ruzhdi Jashari iz Agencije za zaštitu ličnih podataka Republike Kosovo.

Naredna dva dana POINT 4.0 konferencije održana su u Art kinu Kriterion gdje su učesnici konferencije mogli pratiti cjelodnevne prezentacije projekata organizacija civilnog društva, ali i panel diskusije na razne teme.

Između ostalog, na POINT konferenciiji predstavljeni su i ActionSEE regionalna mreža za zagovaranje veće otvorenosti podataka u regionu Jugoistočne Evrope, brojni alati za građansku participaciju, prezentacije programa za podršku organizacijama civilnog društva poput TechSoup Europe i Matchbox-a, načini za monitoring javnih finansija, iskustva organizacija civilnog društva u monitoringu izbornog procesa u Albaniji, kao i alati za mapiranje i vizualizaciju podataka ali i brojne platforme za praćenje odgovornosti javnih zvaničnika.

Kroz panel diskusije drugog i trećeg dana konferencije razgovaralo se o političkoj situaciji i građanskom aktivizmu u Makedoniji, ali i na Bliskom Istoku, o medijskim i građanskim slobodama u Istočnoj Evropi te sigurnosti i privatnosti na internetu.

U subotu i nedjelju 23. i 24. maja održane su praktične radionice odnosno „Datathon“ na kojem su učesnici konferencije radili na upotrebi različitih baza sa podacima kroz njihovu vizualizaciju i druge načine primjene.

Na konferenciji je predstavljena i knjiga „Bantustan“ koja na zanimljiv način kroz upotrebu vizuelnog jezika govori o putovanju kroz Afriku na kojem su bili članovi Kluba putnika iz Srbije, a upriličena je i proijekcija dokumentarnog filma The Internet’s Own Boy koji prati život programerskog genija i informacijskog aktiviste Aaron-a Swartza.

Kao i prethodnih godina konferencija je za sve učesnike organizovala i zabavni program pod nazivom POINT Fun na kojem su 21. maja u Magacin Cabareu nastupili akustični sastavi Auguste iz Zagreba te „Niskie ciśnienie“ iz Varšave, dok su u subotu 23. maja u okviru koncepta Mucha Lucha nastupili Bašeskija i Edward EQ iz Sarajeva, Midi Brigade iz Mostara, ZAA iz Pančeva te Stereo Banana iz Niša.

U toku konferencije zabilježeno je više od 500 posjeta na live streamu, te više stotina twittova putem oficijelnog hashtaga #point40.