Idi na sadržaj

Održana prezentacija platforme Newsgradient studentima i studenticama Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

Sofija Tovarović

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” održalo je u ponedjeljak, 28. marta, prezentaciju platforme Newsgradient studentima i studenticama Odsjeka za novinarstvo/komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Prezentaciju je održao urednik Istinomjera Dalio Sijah, uz podršku redovne profesorice na ovom odsjeku Lejle Turčilo, a u okviru seminara na predmetu Online novinarstvo. Studentima i studenticama predstavljeni su originalna ideja ove platforme iz Sjedinjenih Američkih Država, način na koji je ona implementirana u BiH, kao i mape medija koji su uključeni u platformu kako u BiH, tako i SAD-u.

Newsgradient je platforma koja korisnicima i korisnicama daje mogućnost da prate najaktuelnije dnevne vijesti i posmatraju ih na političkom spektru. Mediji su raspoređeni po osi “lijevo-desno” i klasificirani prema ideološkoj orijentaciji i vjerodostojnosti. Newsgradient u BiH realizovalo je UG “Zašto ne” u saradnji s organizacijom “Danes je nov dan” iz Slovenije i Ad Fontes Media iz SAD-a. 

Nakon predstavljanja glavnih funkcionalnosti platforme, studenti i studentice izrazili su mišljenje da je Newsgradient veoma koristan alat za analizu medijskog sadržaja, a imali su brojna pitanja o načinu rada platforme, kao i prijedloge za njeno unapređenje. 

Veliki dio razgovora bio je posvećen i pristrasnosti domaćih medija u političkom smislu, kao i fragmentiranom javnom prostoru u zemlji. O ovom pitanju raspravljalo se na primjerima tema koje su obrađene i na Newsgradient blogu. Studenti i studentice zaključili su da je medijska scena u BiH podložna političkim i ekonomskim uticajima, što posljedično dovodi do pada kredibiliteta njihovog izvještavanja. Također, kako smatraju, primjetni su i određeni politički i drugi narativi koji se propagiraju kroz pojedine medije.

Studenti i studentice imali su priliku da razgovaraju o fact-checkingu i projektima iz oblasti medijske pismenosti, koje sprovodi Udruženje građana i građanki “Zašto ne”.