Održana prezentacija platforme Newsgradient studentima i studenticama Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

Udruženje građana i građanki “Zašto ne” održalo je u ponedjeljak, 28. marta, prezentaciju platforme Newsgradient studentima i studenticama Odsjeka za novinarstvo/komunikologiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu. Prezentaciju je održao urednik Istinomjera Dalio Sijah, uz podršku redovne profesorice na ovom odsjeku Lejle Turčilo, a u okviru seminara na predmetu Online novinarstvo. Studentima i studenticama predstavljeni su originalna ideja ove platforme iz Sjedinjenih Američkih Država, način na koji je ona implementirana u BiH, kao i mape medija koji su uključeni u platformu kako u BiH, tako i SAD-u.

Newsgradient je platforma koja korisnicima i korisnicama daje mogućnost da prate najaktuelnije dnevne vijesti i posmatraju ih na političkom spektru. Mediji su raspoređeni po osi “lijevo-desno” i klasificirani prema ideološkoj orijentaciji i vjerodostojnosti. Newsgradient u BiH realizovalo je UG “Zašto ne” u saradnji s organizacijom “Danes je nov dan” iz Slovenije i Ad Fontes Media iz SAD-a. 

Nakon predstavljanja glavnih funkcionalnosti platforme, studenti i studentice izrazili su mišljenje da je Newsgradient veoma koristan alat za analizu medijskog sadržaja, a imali su brojna pitanja o načinu rada platforme, kao i prijedloge za njeno unapređenje. 

Veliki dio razgovora bio je posvećen i pristrasnosti domaćih medija u političkom smislu, kao i fragmentiranom javnom prostoru u zemlji. O ovom pitanju raspravljalo se na primjerima tema koje su obrađene i na Newsgradient blogu. Studenti i studentice zaključili su da je medijska scena u BiH podložna političkim i ekonomskim uticajima, što posljedično dovodi do pada kredibiliteta njihovog izvještavanja. Također, kako smatraju, primjetni su i određeni politički i drugi narativi koji se propagiraju kroz pojedine medije.

Studenti i studentice imali su priliku da razgovaraju o fact-checkingu i projektima iz oblasti medijske pismenosti, koje sprovodi Udruženje građana i građanki “Zašto ne”.

UG “Zašto ne” i SEE Check mreža među 500 učesnika/ca konferencije GlobalFact 9

GlobalFact je najveća i najutjecajnija konferencija o fact-checkingu na svijetu, čiji je organizator Poynter -...

Sofija Tovarovic

Predstavnici/e UG “Zašto ne” doprinijeli/e izradi strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela

Na Jahorini je 28. juna 2022. godine održan konsultativni sastanak za pripremu strategija odnosa s javnošću antikorupcijskih tijela u okviru projekta „Informisani građani i učinkoviti mehanizmi u...

Sofija Tovarovic

Inicijativa R2G4P održala prvi Policy forum i ljetnu školu s fokusom na borbu protiv korupcije u jugoistočnoj Evropi

U organizaciji Instituta za javne financije iz Zagreba i Centra za studiranje demokratije (CSD) iz Sofije, inicijativa R2G4P (Regional Good Governance Public-Private Partnership Platform) je 7. juna...

Haris Karabegović