Održana projekcija dokumentarnog filma „Medijska pismenost kroz generacije“

U kinu Meeting Point je u petak, 1. oktobra 2021. godine, održana premijerna projekcija regionalnog dokumentarnog filma “Medijska pismenost kroz generacije”, koji je sada dostupan i online.

Foto: BHRT i UG Zašto ne

Ovaj film prati tri osobe različite životne dobi – srednjoškolku iz Bosne i Hercegovine, studenticu iz Hrvatske i penzionisanu profesoricu iz Srbije. Kroz film se nastoji doći do saznanja o iskustvima, preferencama i stavovima različitih generacija o informisanju, medijima i medijskoj pismenosti. 

Studentica iz Hrvatske i srednjoškolka iz Bosne i Hercegovine tako su rekle kako najviše prate televiziju i internet, dok je profesorica iz Srbije navela da je jedini medij koji zapravo prati radio. Time već u prvim rečenicama filma možemo vidjeti da različite generacije medijske sadržaje konzumiraju na različite načine.

Izjave različitih sagovornika i sagovornica iz regiona koji/e su dio medija, fact-checking portala, akademske zajednice i civilnog društva, s druge strane, pružaju uvid u razumijevanje pojma medijske pismenosti, te nivo razvoja ove kompetencije kod građana/ki Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Hrvatske.

“Zaista je medijska i digitalna pismenost danas ključ svih funkcionalnih pismenosti kojima smo mi praktično okrenuti”, kazala je Dubravka Valić Nedeljković, profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Emir Zulejhić, urednik fact-checking portala Raskrinkavanje.ba, naglasio je da šira javnost često ne pravi razliku između kredibilnih medija koji prave kvalitetne medijske izvještaje po standardima profesije te, s druge strane, nemedijskih, nekredibilnih izvora, kao što su društvene mreže.

Profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Lejla Turčilo rekla je da odgovornost medija jeste da budu kvalitetni, kako bi naša ljudska komunikacija putem medija bila kvalitetna.

Film nastoji ponuditi i korisne praktične savjete, ali i dati mišljenja i preporuke u kontekstu unapređenja medijske pismenosti u regionu. 

“Na nama je negdje da studentima podignemo svijest i probudimo savjest da moraju zaštititi druge ljude, imajući u vidu moć medija”, zaključila je Nataša Ružić, profesorica na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore.

Zaključeno je da civilno društvo poboljšanju stanja medijske pismenosti može doprinijeti različitim programima i prilikama neformalnog obrazovanja, s obzirom na to da se ove teme u formalnom obrazovanju gotovo nikako ne izučavaju. S druge strane, Jelena Vukmanović, novinarka Radio-televizije Vojvodine, naglasila je da mediji mogu podići nivo medijske pismenosti u društvu prvenstveno baveći se kvalitetno svojim poslom, poštujući kodekse i zakone, te predstavljajući stvarnost onakvom kakva ona zaista i jeste. 

Poruka i zaključak gotovo svih sagovornika/ca jesu da je medijsku pismenost potrebno uvrstiti u formalno obrazovanje još od obdaništa ili osnovne škole. Profesorica Turčilo naglasila je da, prije svega, obrazovne vlasti, ali i drugi elementi vlasti, trebaju razumjeti koncept medijske pismenosti i znati koliko je ona važna u jednom društvu, te joj pristupati suštinski i sistemski. 

Dokumentarni film “Medijska pismenost kroz generacije” nastao je saradnjom Udruženja građana i građanki “Zašto ne” i nevladinih organizacija Juventas iz Crne Gore, Novosadska novinarska škola (NNŠ) iz Srbije i Gong iz Hrvatske. Film je kreiran u sklopu projekta “WeB Media Literacy”, koji je podržala Evropska izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA).

 

POINT and Mixer are joining forces this year!

Ever since its start back in 2012, POINT has been nurturing partnerships as one of its main values. The POINT...

Sofija Tovarovic

Održana je druga radionica ACTION SEE mreže

ACTION SEE (Mreža odgovornosti, tehnologije i institucionalne otvorenosti u regiji jugoistočne Evrope) je mreža koju čine organizacija civilnog društva koje zajedno rade na promicanju i osiguravanju...

Sofija Tovarovic

Sarajevo domaćin panel-diskusije o evoluciji propagandnih narativa o Ukrajini

Povodom godine od početka ruske invazije na Ukrajinu, Evropska služba za vanjsko djelovanje (EEAS) i Ured EU u Bosni i Hercegovini organizirali su prošle sedmice u Sarajevu panel-diskusiju pod...

Sofija Tovarovic