Idi na sadržaj

Održana radionica o digitalnoj sigurnosti na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

Sofija Tovarović

U prostorijama Ekonomskog fakulteta u Sarajevu 3. jula 2024. godine održana je radionica o digitalnoj sigurnosti. Radionicu je vodio prof. dr. Kemal Kačapor, a prisustvovalo joj je 15 učenika/ca i profesora/ica.

Radionica je imala za cilj edukovati učesnike/ce o ključnim aspektima digitalne sigurnosti i zaštite podataka.

Radionica se sastojala iz nekoliko cjelina:

  • uvod u cyber sigurnost
  • definicija cyber sigurnosti (zašto je važna za pojedince, organizacije i društvo)
  • glavne prijetnje cyber sigurnosti (malware: vrste i metode infekcije, kršenja podataka: kako se događaju i kako ih spriječiti, phishing: tehnike i kako ih prepoznati, ransomware: kako funkcionira i kako se zaštititi)
  • sprečavanje rizika cyber sigurnosti (kako kreirati jaku lozinku, redovno ažuriranje softvera, antivirusni softveri i firewall te kako prepoznati sumnjive e-mailove i linkove)

Učesnici/e su također imali/e priliku razgovarati s profesorom Kačaporom o problemima s kojima su se susretali/e na internetu i svojim uređajima te dobiti savjete kako dodatno zaštititi svoje podatke.

Radionica je bila uspješna te je pružila vrijedne informacije i praktične savjete o digitalnoj sigurnosti. Profesor Kačapor istakao je važnost kontinuiranog edukovanja u ovoj oblasti kako bi se smanjili rizici i povećala sigurnost na internetu.